"Uwaga" TVN 11 lutego - kurator napisał i zabrali

Tematy związane z funkcjonowaniem kuratorskiej służby sądowej w pionie rodzinnym.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

"Uwaga" TVN 11 lutego - kurator napisaŁ i zabrali

Postautor: probator » 11 lut 2009, 21:27

Witam , mam nadzieję , że ktoś jeszcze oglądał dzisiejszą "Uwagę".
Nie ma co. Sędzia oczywiście stwierdziła , że Sąd zrobił to co powinien, podejmując decyzję w oparciu o treść wywiadu kuratora.
Problem polegał na tym, jak wynikało z materiału, iż kurator popisał różne rzeczy, ale nie dotarł np: do pielęgniarki środowiskowej, pediatry, MOPSu.
A rodzice, choć młodzi wydają się być troskliwi.
Cóż można dodać. Tylko jedno. KIEDY KURATOR MA ZBIERAć TE WSZYSTKIE INFORMACJE. w KOńCU wg MINISTERSTWA WYWIADY Są SPRAWą INCYDENTALNą I DO OBCIążEń LICZONE BYć NIE MUSZą .
Dopóki kuratorzy będą w milczeniu udawać, że mają wystarczającą ilość czasu na dobrze przeprowadzony wywiad i zebranie informacji ( oczywiście jeżdżąc prywatnym samochodem za swoje niełatwo zarobione pieniądze), dopóty nic się nie zmieni. Takie programy będą emitowane coraz częściej. Sędziowie w naturalny sposób wybronią się z takich sytuacji.
Jak zawsze zawinił kurator, bo albo odebrał dziecko albo nie odebrał.
Do czasu kochani .Do czasu. To kuratorom stawiają zarzuty.
Nie da sie złapać tylu srok za ogon.Nie na tym tA PRACA POLEGA.
Do przemyślenia
probator

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: kgb14 » 11 lut 2009, 21:52

Oglądałem - chyba tylko fragment - ale to właśnie usłyszałem co napisał probator .

Napisze tylko tyle i nawet nie będę sie wdawał w dyskusje ( zbytnio ) , jeśli jest tak jak przedstawiono w materiale , ze kurator nie odwiedził MOPS , pielęgniarki środowiskowej lub do położnej w tym przypadku to uważam , że kurator dał ciała i nie przekona mnie to , że nie miał jak dojechać , nie miał czasu lub coś w tym stylu .

Wywiad został nie precyzyjnie przeprowadzony w tak ważnym przypadku .

Natomiast materiał TV też był mało rzetelny bo albo nie pozwolono kuratorowi sie wypowiedzieć albo dziennikarz nawet się o to nie postarał - ale to może napisać osoba która oglądała całość .
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 119 razy
Otrzymał podziękowań: 135 razy

Postautor: agawe » 11 lut 2009, 21:58

Problemem jest chyba to, że większość ludzi nie wie, bądź nie chce wiedzieć, że kurator jednorazowo wykonując wywiad nie ma mozliwości realnej oceny sytuacji rodziny. Kurator opiera sie głównie na informacjach uzyskanych od rozpytanych osób i nie zawsze (a raczej najczęściej) nie są one jednoznaczne a niejednokrotnie - sprzeczne. Informacji udzielają bowiem np. sąsiedzi a kutrator nie zna ich relacji z opiniowanym - ocena rozmówców uzalezniona jest od tych relacji. Jesli razem piją - to przecież musza być ok.
Naprawde trudno sobie wyobrazić, aby na podstawie jednej wizyty mieć pełny obraz funkcjonowania rodziny. Mozna ocenic zawartość lodówki, stan trzeźwości rodziców (ocena względna), stan czystości lokalu, ubiór dzieci itp.
Nie oglądałam "uwagi", ale niestety nie jest to pierwszy raz, kiedy to właśnie kuratora obarcza sie odpowiedzialnością za decyzje sądu. Jeżeli dane zawarte w wywiadzie nie były wystarczające do podjęcia trafnej decyzji, to przecież można było zwrócic sie o kolejny wywiad uzupełniający te dane.
Inną sprawą jest totalne dążenie mediów do znalezienia winnego, bez wnikania w obiektywna sytuację.
agawe
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: BartK » 11 lut 2009, 22:10

Ciekawe są KOMENTARZE telewidzów, czy przeważnie osób nie związanych zawodowo z Wymiarem Sprawiedliwości. Polecam
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Postautor: agawe » 11 lut 2009, 22:11

Mediom oczywiście nie zależy na obiektywnym przedstawieniu sprawy, ale na "dorwaniu" winnego, bo to sie nieźle sprzeda, wzrosnie oglądalność...
Zawsze w takich programach pada pytanie : "A gdzie był kurator?"
Cóż, kurator nie mieszka z osobami nad którymi sprawuje dozory, badź wobec których sporzadza wywiady, nie ma zatem mozliwości śedzenia każdego kroku osób objętych postępowaniem...
Nie oznacza to oczywiście, że nie musi odpowiedzialnie wykonywać swojej pracy. W kazdym razie - powinien.
agawe
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: Kobra » 11 lut 2009, 22:21

kgb 14 , a ja uważam, że to co napisałeś jest ,,dawaniem ciała''
Oglądałam ten program i jak w wielu poprzednich z kuratora zrobiono kozła ofiarnego. Przecież to sąd a nie kurator wydaje orzeczenie o umieszczeniu dzieci. Jeżeli nawet wywiad kuratora zawierał niepełne informacje, sąd mógł zlecić ich uzupełnienie, tak jak napisała agawe lub wystąpić do OPS-u czy służby zdrowia o poszcególne dane. Wywiad kuratora nie jest dowodem w sprawie, ale powinien zawierać ważne dla sadu informacje o sytuacji dziecka. Nie wiemy jakie dokładnie ten kurator wykonał czynności ani co napisał w swoim sprawozdaniu, więc nie nam to oceniać.
Przykre :cry:
Kobra
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postautor: Ultima » 11 lut 2009, 22:28

Podzielam zdanie Kobry.
Pamiętajmy, że jest to relacja jednostronna, nie mamy pełnego wglądu w sytuację więc nie powinniśmy pochopnie wydawać osądów.
Awatar użytkownika
Ultima
Admin
Admin

Podziękował : 754 razy
Otrzymał podziękowań: 489 razy

Postautor: agawe » 11 lut 2009, 22:32

W tym akurat przypadku chodzi o to, że kurator i sąd zadziałali zbyt szybko... Może gdyby nie zadziałali, to za miesiąc byłby problem odwrotny - opieszałosci działań...
Bardzo trudna i odpowiedzialna jest praca kuratora, ale niestety zapomina sie o tym konstruując standardy...
Trudno wyobrazic sobie tragedię rodziny, gdzie błędne decyzje sądu powodują rozłąke jej członków. To bardzo ważne sprawy wymagające uważności i staranności - chyba wszyscy sie z tym zgadzamy... Brakuje tylko "zrozumienia" rządzących...
Czyli znów postulat o "pychylenie się" nad standardami...
agawe
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: kgb14 » 11 lut 2009, 22:50

1. Napisałem , ze nie oglądałem całości
2. Kobra , ultima- sąd oparł się na wywiadzie kuratora , sąd mógł ale tego nie zrobił
3. Nadal uważam , że kurator powinien dotrzeć przynajmniej do OPS - to jest podstawa - jeśli tego nie zrobił - to wywiad został źle przeprowadzony

Z doświadczenia napisze , ze miałem podobne przypadki jako społeczny oraz jako nawet zawodowy , karny i zawsze byłem w OPS oraz rozmawiałem z położną lub pielęgniarką środowiskową .

Inna kwestia , że TV szuka sensacji i nie było wypowiedzi kuratora .

Bartłomiej czy możesz dać jakiegoś linka do tych wypowiedzi ludzi ?
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 119 razy
Otrzymał podziękowań: 135 razy

Postautor: Maciej27 » 11 lut 2009, 23:06

Jak zwykle program Uwaga poruszył masy i zacznie się nagonka na nas kuratorów: ile to zarabiamy a nic nie robimy. Podejście dziennikarki jak dla mnie pozostawia wiele do życzenia, ale tym oczywiście nikt się nie zajmie-ważne, że wzrosła oglądalność. Dlaczego nie wspomniała, że pracownik socjalny przeprowadza wywiad w umówionym dniu o umówionej godzinie-tylko głupiec w tym czasie zaniedbywałby dziecko, a zapytanie o doświadczenie to totalna nieznajomość tematu- może aplikacja powinna trwać 15 lat- czy wtedy według "pani dziennikarki będziemy mieć odpowiednie doświadczenie" Ministerstwo nie będzie chciało zacząć wojny z mediami i szybko będzie winny całej sytuacji.............a kto wiadomo. Zastanawia mnie jedno, a gdyby zakładając kurator i sędzia podjęli inną decyzję, dziecko pozostałoby w naturalnej rodzinie i wtedy doszłoby do jakiejś tragedii, np. zagryzienie przez psy-to co wtedy-OCZYWI¦CIE GDZIE BY£ KURATOR!!!!!!!!!! Patrząc na ostatnie sytuacje odnoszę wrażenie, że władzę sądowniczą w naszym kraju sprawują niestety media- a dokładniej wszechwładna stacja TVN. Ja osobiście rozważam zamontowanie w kurtce małej kamerki, w celu potwierdzenia moich słów-wolę być oskarżony o bezprawne nagrywanie, niż o bezpodstawne oskarżenie o niedopełnienie lub przekroczenie swoich obowiązków w wyniku których ucierpiało dobro dziecka.
Maciej27
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: mamcia » 11 lut 2009, 23:58

Każdy komentujący temat "Uwaga TVN" ma wiele racji. ¯eby dobrze i profesjonalne przeprowadzić wywiad czy pełnić nadzór, kurator powinien, jak wszyscy dobrze wiemy, zgromadzić wszelkie informacje (również w odpowiednich instytucjach)na temat uczestników postępowania, przeanalizować je w celu oceny sytuacji i podjęcia dalszych decyzji. Czy jednak przy takim obciążeniu zadaniami jest w stanie to zrobić???

Kiedy dochodzi do tragedii, sprawę "rozbiera się" na czynniki pierwsze. Zawsze jest stwierdzenie, że kurator mógł zrobić to, albo tego nie robić.
Gdy władze ustalają standardy obciążenia pracą kuratorów zawodowych nie liczą ile czasu w miesiącu kurator powinien poświęcić na jedną sprawę. Może ktoś wreszcie "na górze" ruszy głową i zastanowi się do ilu tragedii ludzkich (nie tylko stron postępowań) doprowadzi "statystyczne" traktowanie pracy kuratorów.
mamcia

Postautor: BartK » 12 lut 2009, 0:08

kgb14 pisze:Bartłomiej czy możesz dać jakiegoś linka do tych wypowiedzi ludzi ?

Link pokazuje się po kliknięciu na wyraz KOMENTARZE i był już widoczny w mojej poprzedniej wypowiedzi :)
Jeszcze raz zachęcam do ich lektury, można poznać ciekawe opinie na temat pracy kuratorów jak np. "ciekawe ile kurator wziął premii".
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Postautor: raskolnikow » 12 lut 2009, 0:19

Statystyka rzecz święta. Nie ma nowych etatów gdyż http://kurator.org.pl/index.php?option= ... ISO-8859-2. Pozostaje nam modlić się aby nic się nie stało.
I to wszystko za marną pensyjkę. Po 8 - 10 godzin dziennie przez 6 dni w tygodniu. Tak się nie da.
Ostatnio zmieniony 12 lut 2009, 0:22 przez raskolnikow, łącznie zmieniany 1 raz
raskolnikow

Postautor: probator » 12 lut 2009, 0:21

kgb 14
Możliwość wykonania każdego wywiadu zleconego jak i w ramach własnego referatu w sposób, nie tyle wynikający z "przepisów postępowania" , ile z poczucia dobrze wykonanej pracy i świadomości , że nikogo nie skrzywdzę ( po kilku latach słabnącej niestety) jest jedna. A mianowicie pracować po szesnaście godzin na dobę, a najlepiej codziennie spać u któregoś podopiecznego.
poświęcić własne życie, swoje dzieci i "drugie połówki" po to aby nie narazić się na "gniew mediów" jak słusznie zauważono .
A właściwie nie narazić rzeczników sądów albo kuratorów okręgowych na konieczność tłumaczenia mediom czy musiało do tego czy tamtego dojść.
Z drugiej strony media mają pełne prawo zadawać takie pytania
Sęk w tym, że odpowiedzi mają być "politycznie poprawne", tak aby wniosek nasunął się sam, czyli : SYSTEM JEST OCZYWIśCIE SKUTECZNY, ZAWIODłO NAJSłABSZE OGNIWO, CZYNNIK LUDZKI, I TO TEN CO BEZPOśREDNIO STYKA SIę Z PODOPIECZNYMI I DOZOROWANYMI.
I przeciwko temu należy protestować, KRK, Stowarzyszenie a" na czym polega istota tego zawodu a nie wpatrywać się w wytyczne ministerialne jak w biblię i tworzyć "poprawne" analizy nierzadko kosztem zwolnienia z pracy ludzi , którzy poświęcając się wypalili się zawodowo.
probator

Postautor: jurek » 12 lut 2009, 14:02

kgb14 dokonał już oceny pracy kuratora na podstawie programu którego nawet nie oglądał w całości !!! kgb14 pisze że podstawą jest udanie się do OPS jeśli tego kurator nie zrobił to dał ciała, hmm ??? a ja twierdze że może podstawą jest udanie się do pracownika powiatowego urzędu pracy, lekarza rodzinnego, nauczyciela i dyrektora szkoły, pracodawcy, sąsiadki Kowalskiej, sąsiadki Nowak o przepraszam jeszcze sąsiada Kwiatkowskiego, dzielnicowego, gospodarza domu (bo on też wszystko wie) itp. można by tak wymieniać i wymieniać. kgb14 o tych wszystkich zapomniałeś ??? czy tylko OPS jest dla Ciebie istotny i wystarczyłoby aby Kurator udał sie tylko tam ??? O zgrozo !!! kgb14 wiele Twoich wypowiedzi mnie ubawiło ale ta NIE. Czy chciałbyś abym dokonał Twojej oceny jako kuratora zawodowego na podstawie tylko i wyłącznie Twoich wypowiedzi na forum ??? Proponuje abyś przemyślał zanim odpowiesz na to pytanie bo kij ma zawsze dwa końce.
Multi multa sciunt, nemo omnia
Awatar użytkownika
jurek
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 1 raz

Następna

Wróć do Kuratorzy rodzinni