Czy kurator moze zawiesic wyrok ktory sama odwiesila?

Zadaj pytanie kuratorowi dla dorosłych.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Czy kurator moze zawiesic wyrok ktory sama odwiesila?

Postautor: Aga78 » 17 lip 2008, 15:10

Witam,mam pytanie dotyczace mojego konkubenta który obecnie odbywa kare w Z.K Odbywa kare 8 miesiecy i dodatkowy rok odwiesila kurator dlatego iz nie spelnil warunkow .Mam na mysli ze sie wyprowadzil nie utrzymywal kontaktow z rodzina jak i z Pania kurator ,w nowym miejscu zamieszkania podjal prace,znalazl rodzine i nie popelnil przestepstwa.Nie wracal do swojego miejsca zamieszkania poniewaz chcial zerwac kontakt z tamtym zlym otoczeniem.Opinie zebrane przez kurator z nowego miejsca zamieszkania sa pozytywne znacznie roznia sie od tamtych.Czy jest mozliwosc by pani kurator ponownie zawiesila wyrok ktory sama odwiesila.Co tej sprawie mozna zrobic?do kogo sie odwolac?
Aga78

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: kgb14 » 17 lip 2008, 15:59

Kurator nie ,,zawiesza'' jak i nie ,,odwiesza'' wykonania kary pozbawienia wolności :-D
Robi to sąd .

Możnasię starać o przerwe w odbywaniu kary lub jeśli upłynie przewidziany termin można się ubiegać o warunkowe zwolnienie z ZK .
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 119 razy
Otrzymał podziękowań: 135 razy

Postautor: Aga78 » 17 lip 2008, 20:14

---------- 16:10 17.07.2008 ----------

Rozumiem ze sad odwiesil ten rok,ale zrobil to na wniosek Pani kurator.O przerwie w karze nie ma szans a warunkowe zwolnienie przypada dopiero po roku...Czy nic juz nie mozna zrobić?Moze mozna naisac do sadu o zawieszenie tego roku,przeciez opinie zebrane z nowego miejsca zamieszkania przez dzielnicowego,Pania kurator jak rowniez opinia wystawiona przez pracodawce jest bardzo dobra,sad nie znal tych faktow gdy odwieszal wyrok z powodu nie spelnienia warunkow kuratorki.Nie znam sie na tym wszystkim,pierwszy raz mam z czyms takim do czynienia dlatego dziekuje za zainteresowanie i odpowiedzi

---------- 19:14 ----------

musze sie poprawic,sad nie znal tych faktow gdy odwieszal wyrok ,moj konkubent nie spelnil warunkow kuratorki
Aga78

Postautor: kgb14 » 18 lip 2008, 1:04

niestety trzeba było słuchać kuratorki wcześniej .
Obecnie proponuję zgłosić się do tej Pani kurator i sobie po prostu porozmawiać .
Kurator nie gryzie :-D jest po to aby pomagac .
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: Nabi » 18 lip 2008, 9:26

kgb14 pisze:Kurator nie gryzie :-D jest po to aby pomagac .

Przynajmniej w założeniu teoretycznym... :wink:
Nabi

Postautor: Aga78 » 18 lip 2008, 20:44

---------- 19:43 18.07.2008 ----------

Czyli za wiele sie nie dowiedziałam,a wątpie w to by ona mu teraz pomogla ,mysle ze rozmowa nie bedzie miala sensu,uparla sie by odwiesic wyrok za taka blachostke...

---------- 19:44 ----------

Fajna pomoc z jej strony...
Aga78

Postautor: kgb14 » 18 lip 2008, 23:11

Aga78 pisze:---------- 19:43 18.07.2008 ----------

Czyli za wiele sie nie dowiedziałam,a wątpie w to by ona mu teraz pomogla ,mysle ze rozmowa nie bedzie miala sensu,uparla sie by odwiesic wyrok za taka blachostke...

---------- 19:44 ----------

Fajna pomoc z jej strony...

Aga 78 jeszcze raz napisze , kurator nie jest sądem :!:

Kurator nie odwiesza a tym bardziej nie zawiesza wykonania kary pozbawienia wolnosci .

A o tym co piszesz , że za błachostkę .... :evil: :evil:

Informowanie kuratora o zmianie miejsca zamieszkania lub dłuższego pobytu oraz utrzymywanie kontaktu z kuratorem jest PODSTAWOWM obowiazkiem dozorowanego .
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: Bosman » 19 lip 2008, 11:00

---------- 09:54 19.07.2008 ----------

kgb14 pisze:Informowanie kuratora o zmianie miejsca zamieszkania lub dłuższego pobytu oraz utrzymywanie kontaktu z kuratorem jest PODSTAWOWM obowiazkiem dozorowanego .

Tak, zdecydowanie potwierdzam.

---------- 09:58 ----------

Aga78 pisze:Witam,mam pytanie dotyczace mojego konkubenta który obecnie odbywa kare w Z.K Odbywa kare 8 miesiecy i dodatkowy rok odwiesila kurator dlatego iz nie spelnil warunkow .Mam na mysli ze sie wyprowadzil nie utrzymywal kontaktow z rodzina jak i z Pania kurator ,w nowym miejscu zamieszkania podjal prace,znalazl rodzine i nie popelnil przestepstwa.Nie wracal do swojego miejsca zamieszkania poniewaz chcial zerwac kontakt z tamtym zlym otoczeniem.Opinie zebrane przez kurator z nowego miejsca zamieszkania sa pozytywne znacznie roznia sie od tamtych.Czy jest mozliwosc by pani kurator ponownie zawiesila wyrok ktory sama odwiesila.Co tej sprawie mozna zrobic?do kogo sie odwolac?

Zrelacjonowany wyżej przebieg wydarzeń jest bardzo skrótowy i jest wersją jednej ze stron. Analiza akt sprawy mogłaby dostarczyć bardziej pełnego materiału.

---------- 10:00 ----------

kgb14 pisze:Możnasię starać o przerwe w odbywaniu kary lub jeśli upłynie przewidziany termin można się ubiegać o warunkowe zwolnienie z ZK .

Oczywiście.
Bosman
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 1 raz

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi