Dług wobec Funduszu alimentacyjnego, komornik

Zadaj pytanie kuratorowi dla dorosłych.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

DŁug wobec Funduszu alimentacyjnego, komornik

Postautor: slovo » 20 kwie 2008, 17:29

Witam, proszę pomóżcie w jaki sposób mogę rozwiązać problem który odbiera mi cheć dalszej egzystencji.
Do kogo mogę zwrócić się o zredukowanie, umorzenie długu wobec funduszu alimentacyjnego. Historia trochę zawiła ale po krótce opowiem. Rodzi się dziecko w konkubinacie, ja nie pracuję fundusz wypłaca świadczenie. Potem rodzi się drugie dziecko, zawieram związek i stanowimy rodzinę. Ironia losu sprawia że w chwili obecnej moje dzieci cierpią za głupotę ojca (czyli mnie) bo komornik zabiera nam 60% pensji z najniższej krajowej, żona nie pracuje nigdzie, a nam brakuje na podstawowe świadczenia. Pytanie brzmi w jaki sposób wyjść z tej sytuacji, do kogo się zwrócić o pomoc. Komornik twierdzi że go taka sytuacja nie obchodzi. Proszę o jakąś radę i kolejność postępowania w tej sprawie.
slovo

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: kgb14 » 20 kwie 2008, 17:49

Witam .

Co do komornika i sprawy redukcji zadłużenia to nie bardzo wiem jak to ugryść. Był gdzieś temacik na forum o podobnym problemie .
Może Mod lub Admin podeślą link ;-) .

Natomiast na już prosze się zwrócić o pomoc do właściwego miejscowo Ośrodka Pomocy Społecznej .

Proszę napisać o pomoc w postaci zasiłku okresowego ( bez podawania konkretnego celu ) , o pomoc w postaci zasiłku celowego ( np. na ubrania , żywnosć , leki ) , ponadto o pomoc w postaci dożywiania dzieci w szkole ( o ile są to dzieci w wieku szkolnym ) . Można załatwić również pomoc w postaci dofinansowania do czynszu ( złatwia to zależnie od miejscowości Urząd Miasta/Gminy lub Ośrodek Pomocy Społecznej .
Pracownik socjalny powinien wyjaśnić jaką pomoc mogą państwo uzyskać . Ponadto prosze sie nie dać zbyć , że niby jedno podanie można złożyć , moze być jedno jednak prosze zawrzeć to co napisałem powyżej .
Pracownik socjalny na pewno będzie liczył Wasze dochody . ¯ona powinna być zarejestrowan w PUP , jeśli nie to przynajmniej ubezpieczona u pana w zakładzie pracy , jeśli nie to pracownik socjalny powinien wyznaczyć termin do kiedy powinna sie zarejestrować , jednak nie jest to przeszkodą w uzyskaniu pomocy , nie wstrzymuje biegu , terminu złożenia podania ( może się tytlko okazać , ze pomoc sostanie udzielona jednorazowo , więc żona powinna się zarejestrować tak czy siak - o ile oczywiście nie jest ) .
zaznaczam , że potrącenie komornicze będzie się wliczało do dochodu rodziny .

Jesli ma pan dalsze pytania lub czegoś nie rozumie to prosze napisać .

Pozdrawiam .
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 119 razy
Otrzymał podziękowań: 135 razy

Postautor: BartK » 20 kwie 2008, 18:04

Komornik wykonuje swoją pracę i egzekwuje zaległe alimenty niezależnie od obecnej Pana sytuacji życiowej. W takiej sytuacji należy udać się do opieki społecznej tak jak napisał kgb14. Jeśli chodzi o umorzenie zaległych alimentów to temat był już poruszany na forum, poniżej link:
http://kurator.webd.pl/phpBB2/viewtopic ... =umorzenie
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Postautor: kgb14 » 20 kwie 2008, 18:17

Dzięki Bartłomiej , nie mogłem jakoś dopasować pytania do tematu a pamiętam , że to było ;-)
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: slovo » 20 kwie 2008, 20:06

Dziękuję za odzew ,podziwiam ludzi niosących bezinteresowną pomoc, no i moc internetu (pytasz i masz natychmiast jakieś wskazówki) W podanym linku nie uzyskałem jednoznacznej odpowiedzi na mój problem, tzn czy można pisać do naczelnika ZUS prośbę o umorzenie czy ktoś pisał o odrębnym postępowaniu sądowym w tej sprawie. Za dobrą radą kgb14 zwróce się do MOPS-u z podaniem o zasiłek okresowy i zapytam co w tej sprawie mogę zrobić chodzi mi o zredukowanie, umorzenie zadłużenia wobec Funduszu alimentacyjnego bo świadomość że komornik będzie obecny w moim życiu jeszcze przez rok nie wróży nic dobrego w moim związku. Ucieczka do szarej strefy nie wchodzi w grę bo to działanie doraźne a dług i tak pozostanie.
slovo

Postautor: kgb14 » 20 kwie 2008, 22:06

Prosze napisać o zasiłek okresowy i celowy .

Pozdrawiam .
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: iryga » 29 lip 2008, 10:07

jezeli moge to radzę zwrocić sie do funduszu alimentyjcyjnego o uklad ratalny, ugode na splacanie zadluzenia w ratach m-cznych bezposrednio do funduszu, rozumiem ze jest to zadluzenie powstale wczesniej, nalezy jednak regulowac bieżące alimenty. Fundusz alimentacyjny ma specjalne druki, tam nalezy wykazac swoja sytuację rodzinna, finansowa z reguły przychzlają sie do wniosku, nadto nalezy okreslić jaka bedziesz wplacać kwote ale pamietaj ustal taką abys nie zawalił!
Natomiast komornik musi wykonywac swoje obowiązki ma tytul wykonawczy.
Z tego co wiem to fundusz wystapi do komornika o wstrzymanie egzekucji.
iryga

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi