Informacje od instytucji nt. dozorowanego -jakie procedury ?

Zadaj pytanie kuratorowi dla dorosłych.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Informacje od instytucji nt. dozorowanego -jakie procedury ?

Postautor: gk81 » 20 kwie 2009, 10:25

Mam pytanie odnośnie uzyskiwania informacji o dozorowanym z rożnych instytucji ZUS, MOPS, UP , Izba wytrzeźwień, komornik itd. Czy wymienione instytucje muszą udzielić mi informacji nt mnie interesujący czy też mogą odmówić ? Jeżeli sie wylegitymuję i spytam o dozorowanego to czy muszę jeszcze pokazywać np. pismo ze służby kuratorskiej o powierzeniu ? I czy instytucja może kopiować to pismo ?
gk81

Podziękował : 1 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: kgb14 » 20 kwie 2009, 16:06

gk81
Pokazujesz legitymacje na miejscu i powinny Ci udzielić pomocy w żądanym zakresie - nie pokazujesz żadnego powierzenia prowadzonego nadzoru/dozoru
czasem jednak zależnie od żądanej informacji - udzielenie jej uwarunkowane jest zwróceniem się na piśmie .
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 119 razy
Otrzymał podziękowań: 135 razy

Postautor: jurek » 20 kwie 2009, 16:31

qk81 sama podstawa prawna czyli art. naszej ustawy nie jest wystarczającym poświadczeniem (a raczej nie jest żadnym) że prowadzisz postępowanie wykonawcze w sprawie danej osoby. Oczywiście, że powinieneś (powinnaś) jeszcze uwiarygodnić że prowadzona przez ciebie sprawa dotyczy danego skazanego. Jeżeli jesteś kuratorem społecznym dobrze jest mieć powierzenie dozoru i je okazać (co do kopiowania to uważaj na informacje dot. skazanego które się tam znajdują nie każdy może mieć do nich wgląd) moim zdaniem wystarczy również podanie przez Ciebie sygnatury akt sprawy którą prowadzić a która oczywiście dotyczy osoby o którą pytasz.
Multi multa sciunt, nemo omnia
Awatar użytkownika
jurek
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postautor: gk81 » 20 kwie 2009, 18:51

Dzięki za odpowiedź. Dziś Pani w Zusie mnie zaskoczyła ,chciała potwierdzenia ,że jestem kuratorem dozorowanego. Nie wiem teraz tylko czy dać jej pismo o powierzeniu do skopiowania [oczywiście bez wyroku] ,bo ona chce do akt a przecież ZUS nie jest instytucją która zbiera info o karalności klientów tylko raczej o składkach, o zdolności do pracy itd.
gk81

Podziękował : 1 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: kgb14 » 20 kwie 2009, 22:09

To Pani może sobie zadzwonić do siedziby kuratorów czy do sadu i spytać o potrzebne jej informacje . Lub odmówić udzielenia informacji a wtedy p[odejmuje się inne kroki . Na pewno nie okazałbym jej żadnego powierzenia dozoru - zwłaszcza ,ze jest tam opis za co jest skazany , na jak długo i jakie ma obowiązki - nie wiem nawet ( zastanawiam się nad tym ) czy nie byłoby to złamanie tajemnicy służbowej - nie wspominając o etyce - można podać sygn. akt lub sygnaturę wyroku tak jak to robimy w pismach zwracając się do instytucji .
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: kesey » 21 kwie 2009, 0:00

Nie zgodzę się z Tobą Jurku. Sama podstawa prawna, z okazaniem legitymacji służbowej jest podstawą do udzielenia informacji. Okazując legitymację służbową Jan Kowalski staje się wyłącznie kuratorem Janem Kowalskim, pełniącym obowiązki służbowe. Za nadużycie przysługujących mu uprawnień może ponieść odpowiedzialność karną.

Na tej podstawie urzędnik może sporządzić adnotację w jakim zakresie i komu udzielił informacji o danej osobie.

Natomiast, udzielanie jakichkolwiek informacji odnośnie realizowanego postępowania wykonawczemu nieuprawnionym organom (a raczej urzędnik ZUS się do nich zalicza) absolutnie nie wchodzi w rachubę.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą- najpierw sprowadzi cię do swego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

Postautor: kgb14 » 21 kwie 2009, 15:46

Grzesiu :-D Albo ja czegoś nie rozumiem albo Twoja wypowiedź jest zupełnie zgodna z tym co ja napisałem .

może inaczej - idąc do np. do komornika , OPS czy gdziekolwiek indziej w celu zasięgnięcia informacji o skazanym czy rodzinie bierzesz ze sobą powierzenie nadzoru lub dozoru ???

W życiu tego nie robiłem a mam wrażenie , ze chcesz mi wmówić , że mam to robić .
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: kesey » 22 kwie 2009, 2:12

Tak Jarku- potwierdziłem wyrażone przez Ciebie stanowisko. Zatem, tym razem to ja nie rozumiem dalszej części Twojego postu :shock:
Nigdy nie dyskutuj z idiotą- najpierw sprowadzi cię do swego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi