obligatoryjne odwieszenie kary

Zadaj pytanie kuratorowi dla dorosłych.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

obligatoryjne odwieszenie kary

Postautor: dealer3 » 19 mar 2010, 22:04

witam. mam pewien problem.
rok temu zostałem skazany na 2 lata w zawieszeniu na 5.
w tej chwili prowadzone jest w mojej sprawie postepowanie z tego samego artykułu.
mam pytanie z tego co przeczytalem w internecie.
nastąpi obligatoryjne odwieszenie kary czyli co dostane bilet do stawienia się w ZK??
nie da się jakoś obronić z tego ?
proszę o każdą poradę , będę bardzo wdzięczny.
pozdrawiam :(
dealer3

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: kgb14 » 19 mar 2010, 22:45

jeśli ten sam czyn został popełniony w okresie próby poprzedniego przestępstwa - to Sąd nie ma innego wyjścia - musi zarządzić wykonanie kary w tej pierwszej sprawie .
Można pisać o odroczenie wykonania kary . Muszą jednak istnieć do tego jakieś wiarygodne przesłanki aby sąd odroczył wykonanie kary .
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 119 razy
Otrzymał podziękowań: 135 razy

Postautor: dealer3 » 19 mar 2010, 22:50

kgb14 czyli nie da sie wybronic od Zk??
wiarygodne przeslanki czyli jakie np??
odroczenie wykonania kary bede pisal przed biletem czy podczas pobytu w zk?
kazda rada mi pomoze i za kazda z gory dziekuje
dealer3

Postautor: kgb14 » 20 mar 2010, 0:13

Nie oczekuj tu gotowej ściągi - jeśli nie masz dobrych powodów do odroczenia wykonania kary - trafisz do ZK.

O odroczenie należ wystąpić jak najszybciej . Najlepiej przed otrzymaniem ,,biletu'' .

Ja wskazałem tylko drogę prawną - resztę musisz zrobić sam .
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 119 razy
Otrzymał podziękowań: 135 razy

Postautor: dealer3 » 20 mar 2010, 1:20

kgb14 pisze:Nie oczekuj tu gotowej ściągi - jeśli nie masz dobrych powodów do odroczenia wykonania kary - trafisz do ZK.

O odroczenie należ wystąpić jak najszybciej . Najlepiej przed otrzymaniem ,,biletu'' .

Ja wskazałem tylko drogę prawną - resztę musisz zrobić sam .

w tej chwili jest postepowanie w trakcie nie zostalo jeszcze zakonczone.
wiec jak narazie szukam pomocy zebym pozniej nie obudzil sie z reka w nocniku
dealer3

Postautor: chrees » 20 mar 2010, 1:27

dealer3 ---> Nie chcę Ci prawić morałów, ale mogłeś o tym pomyśleć troszkę wcześniej, prawda? Czyn, którego dotyczy toczące się postępowanie popełniłeś PO uprawomocnieniu się wyroku, w którym dostałeś 2 na 5? Czy może PRZED zapadnięciem tego wyroczku?
Bardzo dobrze, bardzo dobrze...
chrees

Postautor: dealer3 » 20 mar 2010, 17:06

chrees pisze:dealer3 ---> Nie chcę Ci prawić morałów, ale mogłeś o tym pomyśleć troszkę wcześniej, prawda? Czyn, którego dotyczy toczące się postępowanie popełniłeś PO uprawomocnieniu się wyroku, w którym dostałeś 2 na 5? Czy może PRZED zapadnięciem tego wyroczku?

po uprawomocnieniu sie wyroku.
wiem ze moraly sa nie potrzebne ale w to zostalem wkrecony.
i teraz musze sie wybronic jakos z tego i tyle.
dealer3

Postautor: Aurelius » 20 mar 2010, 23:25

Jeśli zostaniesz w obecnie toczącym się postępowaniu przed sądem uznany za winnego i skazany na karę pozbawienia wolności (bez znaczenia, czy z warunkwym zawieszeniem, czy też nie) za podobne przestępstwo umyślne, to sąd "odwiesi" Ci "zawiasy" z pierwszego wyroku. Zapoznaj się z całym art. 75 Kodeksu karnego.
I to by było wszystko w temacie.
Nasze życie publiczne i społeczne będzie przecież takie jakim go uczynimy. Nikt nie zrobi tego za nas, ale i nikt nie powinien tego robić bez nas. (...) Tylko oportuniści i ludzie leniwi sądzą, że jest inaczej, wizjonerzy i liderzy z prawdziwego zdarzenia stawiają sobie zadania i z uporem godnym słusznej sprawy dążą do ich zrealizowania.
prof. Zbigniew Lasocik

VIP
VIP

Podziękował : 231 razy
Otrzymał podziękowań: 277 razy

Postautor: ficon » 20 mar 2010, 23:53

otóż nie do końca moi koledzy doprecyzowali czym jest obligatoryjne zarządzenie wykonania kary pozbawienia wolności.

Drogi Dealer3 jeśli w toczącym się postępowaniu zostaniesz skazany na karę pozbawienia wolności z warunkowym zawieszeniem lub bez, to nie ma dla Ciebie ratunku, ale jeśli za popełnione przestępstwo sąd np. zastosuje karę ograniczenia wolności to pomimo tego samego czynu lub podobnego będziesz miał do czynienia z fakultatywnym zarządzeniem wykonania kary co oznacza, że Sąd może ale nie musi "odwiesić" ci wyrok.

Masz o co walczyć zwłaszcza jeśli chodzi o ewentualną karę ograniczenia wolności. Sprawdź w kodeksie na jaką karę możesz zostać skazany za swój czyn.
ficon

Postautor: Aurelius » 20 mar 2010, 23:57

ficon pisze:otóż nie do końca moi koledzy doprecyzowali czym jest obligatoryjne zarządzenie wykonania kary pozbawienia wolności. (...)

Aurelius pisze:Jeśli zostaniesz w obecnie toczącym się postępowaniu przed sądem uznany za winnego i skazany na karę pozbawienia wolności (bez znaczenia, czy z warunkwym zawieszeniem, czy też nie) za podobne przestępstwo umyślne, to sąd "odwiesi" Ci "zawiasy" z pierwszego wyroku.(...)

Gdzie tu brak doprecyzowania w kwestii obligatoryjności?

ficon pisze:Masz o co walczyć zwłaszcza jeśli chodzi o ewentualną karę ograniczenia wolności. Sprawdź w kodeksie na jaką karę możesz zostać skazany za swój czyn.

W kwestii pełnego obrazu, to nawet jeśli za konkretny czyn, kodeks nie przewiduje kary o.w., to pozostaje jeszcze art. 58 par. 3 kk (z zastrzeżeniem par. 4 tegoż przepisu).
Pozdr.
Ostatnio zmieniony 21 mar 2010, 0:03 przez Aurelius, łącznie zmieniany 1 raz
Nasze życie publiczne i społeczne będzie przecież takie jakim go uczynimy. Nikt nie zrobi tego za nas, ale i nikt nie powinien tego robić bez nas. (...) Tylko oportuniści i ludzie leniwi sądzą, że jest inaczej, wizjonerzy i liderzy z prawdziwego zdarzenia stawiają sobie zadania i z uporem godnym słusznej sprawy dążą do ich zrealizowania.
prof. Zbigniew Lasocik

VIP
VIP

Postautor: ficon » 21 mar 2010, 0:02

oj, chodziło mi o doprecyzowanie dla Dealera3 o co może jeszcze "zawalczyć" w toczącym się postanowieniu. Sorki Aurelius jak najbardziej wypowiedziałeś się prawidłowo.
ficon

Postautor: Peu » 01 kwie 2010, 16:47

Po prawomocnym skazaniu drugim wyrokiem (jeżeli zostaną oczywiście spełnione określone przesłanki) to poprzedni wyrok musi być odwieszony gdyż nawet Sąd będzie miał związane ręce i nie może inaczej orzec. Tobie zaś pozostaje napisanie wniosku o odroczenie wykonania kary, z tym, że odroczenie może trwać maksymalnie rok czasu. Potem ZK lub - przy dobrym nastroju sądu - ponowne zawieszenie kary. Na twoim miejscu po upływie odroczenia prosiłbym o ponowne zawieszenie kary nawet z dozorem kuratora, co będzie obrazem tego, że deklarujesz dalsze prawidłowe funkcjonowanie w społeczeństwie.
Peu
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 25 razy
Otrzymał podziękowań: 15 razy

Postautor: Aurelius » 01 kwie 2010, 20:51

Peu pisze:(...)
Tobie zaś pozostaje napisanie wniosku o odroczenie wykonania kary, z tym, że odroczenie może trwać maksymalnie rok czasu.
(...)

Maksymalnie rok czasu jeśli mówimy o fakultatywnym odroczeniu z art. 151 k.k.w. W kwestii odroczenia obligatoryjnego (art. 150 k.k.w.) okres odroczenia może spokojnie wynieść więcej.
To tak w kwestii już doprecyzowania.
prof. Zbigniew Lasocik

VIP
VIP

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi