Pytanie o terminy wezwań

Zadaj pytanie kuratorowi dla dorosłych.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Pytanie o terminy wezwań

Postautor: Podopieczny:) » 26 sty 2011, 18:23

Dzień dobry. Dnia 26.01.2011 odebrałem list z polecony z terminem wezwania do stawienia się w Zespole Kuratorskiej Służby Sądowej itd... Termin stawienia był na 19 stycznia - czyli na tydzień wcześniej. List polecony został nadany 11.01.2011.
Zadzwoniłem do pani kurator aby ustalić nowy termin. Zaproponowałem w następnym tygodniu na co nie zgodziła się Pani kurator, mówiąc że muszę się zgłosić jeszcze w tym tygodniu. Odmówiłem, tłumacząc że ze względu na pracę nie będzie mnie w tym tygodniu w domu i poprosiłem aby wysłać wezwanie jeszcze raz.
I tu moje pytanie. Czy kuratora obowiązują jakieś zasady co do terminów stawiania się u niego, typu e musi minąć ileś dni od otrzymania wezwania? Bo nie ukrywam, że się trochę martwię - czy nie będę miał problemów - nie chcę być odwieszony :)
Dziękuję
Podopieczny:)

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: kgb14 » 26 sty 2011, 20:44

wszystko zależy od powodu dlaczego został Pan wezwany .
Jeśli chodzi o pracę to kurator wystawi ,,usprawiedliwienie '' dla pracodawcy .
Proponuję nie proponować :mrgreen: kuratorowi jakie ma wykonywać czynności , proponuje się dogadać co do terminu stawiennictwa .

pytanie :czy musi minąć ileś dni od daty otrzymania ?

Kurator jeśli poweźmie informację o tym , że wezwanie było dostarczone jednakże po terminie na który zostało wystawione , na pewno sam niezwłocznie wystawi następne wezwanie lub podejmie inne działania zmierzające do nawiązania kontaktu .

Brak stawiennictwa ( jak wspomniałem zależny od powodów wezwania ) może być traktowane w odpowiednich okolicznościach jako uchylanie się od kontaktowania z kuratorem i składania wyjaśnień co do przebiegu dozoru lub okresu próby i może być powodem złożenia wniosku o zarządzenie wykonania kary .
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 119 razy
Otrzymał podziękowań: 135 razy

Postautor: Podopieczny:) » 26 sty 2011, 21:17

Pokazać się u kuratora miałem "wraz z dowodem wpłaty 500 zł na rzecz PCK". Pieniądze wpłaciłem w sierpniu - więc jestem z tej strony spokojny. Sądziłem, że istnieją jakieś urzędowe terminy - typu jak w sądzie - 7 dni przed rozprawą... czy cuś... Pozdrawiam
Podopieczny:)

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi