Zmiana wyznaczonego okresu próby przy w.z.

Zadaj pytanie kuratorowi dla dorosłych.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Zmiana wyznaczonego okresu próby w w.z.

Postautor: Orange » 19 maja 2011, 21:26

Witam, czy ktoś z Panstwa składał taki wniosek? Czy aby zmienić okres próby muszą zachodzić jakieś SZCZEGÓLNE okoliczności?
Moja sytuacja - pan ma jeszcze około miesiąca do zakończenia okresu próby. Od kilku miesięcy nadużywa alkoholu (mimo obowiązku powstrzymania), jednak dziś zawiozłam podopiecznego na oddział zamknięty. Chciałabym go jeszcze "podozorować" :D - może 6 miesięcy? Czy we wniosku ew. moge napisać taką sugestię? Czy to dobry powód? Dla mnie lepsze niż odwołanie w.z., nie mówiąc o dozorowanym :wink:
Poproszę o wskazówki - dziękuję serdecznie.
panta rhei
Awatar użytkownika
Orange
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 62 razy
Otrzymał podziękowań: 45 razy

Postautor: Aurelius » 19 maja 2011, 22:38

Ja składałem ostatnio taki wniosek (zmiana o dodatkowe 12 miesięcy) i dodatkowo jeszcze wnioskowałem o rozszerzenie obowiązków w sierpniu 2010. Bodajże w październiku 2010 sąd penitencjarny przychylił się. Postanowienie SO podtrzymał także Apelacyjny. Mogę Ci faksem puścić postanowienie penitencji, jak i apelacji oraz wniosek na maila ;)
Moje okoliczności to były takie, że warunkowo zwolniony trochę rozrabiał (były symptomy "przemocowe" w relacjach z konkubiną), lecz generalnie był do ogarnięcia i wyprostowania, tzn. nadal rokował pozytywnie i zacząłem go ogarniać i prostować ;) Okres próby kończył się, a w mojej ocenie nie było szczególnych przesłanek, aby wnosić o odwołanie. Z drugiej strony byłby również problem, aby mu wystawić pozytywną ocenę końcową. Taka sytuacja patowa.

Wg mnie spokojnie w tej sytuacji możesz wnosić. Kwestia tylko odpowiedniego uzasadnienia wniosku.

Wątek wydzielam, jako odrębny temat.
Nasze życie publiczne i społeczne będzie przecież takie jakim go uczynimy. Nikt nie zrobi tego za nas, ale i nikt nie powinien tego robić bez nas. (...) Tylko oportuniści i ludzie leniwi sądzą, że jest inaczej, wizjonerzy i liderzy z prawdziwego zdarzenia stawiają sobie zadania i z uporem godnym słusznej sprawy dążą do ich zrealizowania.
prof. Zbigniew Lasocik

VIP
VIP

Podziękował : 231 razy
Otrzymał podziękowań: 277 razy

Postautor: Orange » 19 maja 2011, 23:10

Bardzo dziekuję :D Chętnie skorzystam z Twojej pomocy - sugestii wnioskowych i uzasadnień postanowień.
C.d. na pw :wink:

P.S. Proszę o usunięcie tego postu z wątku o w.z - dalej tam wisi, sama nie potrafię go usunąć :wink:
panta rhei
Awatar użytkownika
Orange
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: Aurelius » 19 maja 2011, 23:30

Już naprawione.

Oczywiście przed wystąpieniem z takim wnioskiem (o zmianę okresu próby) obligatoryjnie wywiad środowiskowy, stosownie do wskazań w § 12 pkt 2 Rozp. MS ws. szczegółowego sposobu wykonywania uprawnień i obowiązków kuratorów sądowych z 12.06.03. ;)
Nasze życie publiczne i społeczne będzie przecież takie jakim go uczynimy. Nikt nie zrobi tego za nas, ale i nikt nie powinien tego robić bez nas. (...) Tylko oportuniści i ludzie leniwi sądzą, że jest inaczej, wizjonerzy i liderzy z prawdziwego zdarzenia stawiają sobie zadania i z uporem godnym słusznej sprawy dążą do ich zrealizowania.
prof. Zbigniew Lasocik

VIP
VIP

Postautor: morphine » 20 maja 2011, 7:37

Oczywiście że wywiad, aleeee nie środowiskowy :wink:
morphine
UpLinker
UpLinker

Podziękował : 345 razy
Otrzymał podziękowań: 205 razy

Postautor: Aurelius » 20 maja 2011, 11:24

oczywiście ;)
to taki automatyzm kuratora ;)
prof. Zbigniew Lasocik

VIP
VIP

Postautor: Orange » 20 maja 2011, 23:12

Jeszcze dziękuję, że przypomnieliście o wywiadzie, na śmierć o tym zapomniałam :oops:
panta rhei
Awatar użytkownika
Orange
k.zawodowy
k.zawodowy

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi