"różni" kuratorzy

Zadaj pytanie kuratorowi dla dorosłych.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

"różni" kuratorzy

Postautor: lenka » 03 mar 2006, 17:53

Dzień dobry!
Obecnie uczę sie w gimnazjum i musze przygotowac pewne zagadnienia na wos. Chcialabym się zapytac czym różni się kurator zawodowy od socjalnego? Albo rodzinny?
lenka

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

pomyŁka

Postautor: lenka » 03 mar 2006, 17:57

przepraszam, spoleczny* :]
lenka

Postautor: Zet » 04 mar 2006, 9:55

Lenko
W menu na stronie głównej znajdziesz Ustawę o kuratorach.Jest to główny akt prawny dotyczący naszej grupy zwodowej.
Tak najprościej rzecz biorąc:
-ustawa rozróżnia kuratorów zawodowych( dla dorosłych lub rodzinnych) oraz kuratorów społecznych(też dla dorosłych lub rodzinnych)
-kuratorzy zawodowi są pracownikami sądów, natomiast kuratorzy społeczni nie- oni wykonują tę funkcję społecznie,współpracując z konkretnym kuratorem zawodowym.
-kuratorzy dla dorosłych(zawodowi i społeczni) pracują z osobami dorosłymi,które weszły w konflikt z prawem i zostały za to skazane wyrokiem sądu
-kuratorzy rodzinni natomiast (też zawodowi i społeczni) pracują z rodzinami (osobami dorosłymi i dziećmi),które nie funkcjonują prawidłowo
-kuratorzy odwidzają swoich podopiecznych w domach, wykonują wywiady,kontrolują sytuację, pomagają podopiecznym uporać sie z trudnościami,zktórymi sobie nie radzą,a zebrane informacje trafiają do aky sprawy w sądzie
Oprócz ustawy naszą pracę reguluje masa innych aktów prawnych ( przepisów),które w sposób szczegółowy mówią o tym co ,kiedy i jak kurator musi zrobić, jakie ma prawa i obowiązki wobec swoich podopiecznych w związku z wykonywanymi czynnościami służbowymi.

Lenko - rozumiem,że masz przygotować jakiś referat na temat naszego zawodu do zaprezentowania w klasie?

Ponieważ akty prawne pisane są językiem ,który czasami trudno zrozumieć ,dobrze by było skorzystać z pomocy karatora zawodowego.Może jest nim ktoś z rodziców Twoich koleżanek lub kolegów? Możesz też skontaktować się z kuratorami zawodowymi w najbliższym Ci Sądzie Rejonowym.Myślę,że mimo nawału pracy ktoś znajdzie wolną chwilę,żeby Ci to wszystko wytłumaczyć( ja bym Ci nie odmówiła :) )

Cieszę się,że tak młodzi ludzie interesują się naszym zawodem.¯yczę ciekawej prezentacji( jeśli na ocenę, to oczywiście na 6 :D )
Pozdrawiam.
Zet
Awatar użytkownika
Zet
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 5 razy

Dziekuje

Postautor: lenka » 04 mar 2006, 23:23

Dziękuję za pomoc :] Ja raczej nie mogę skontaktować się osobiście z żadnym kuratorem, bo mieszkam w małym miasteczku, wiec nie ma tu sądu :] Mam nadzieje, ze pomimo tego uda mi sie napisać tę pracę. Jeszcze raz dziękuję za pomoc.
lenka

Postautor: kesey » 05 mar 2006, 0:52

Witaj Lenko :!:
Trochę interesujących Cię zagadnień możesz wyciągnąć z tekstu propozycji sprostowania, dotyczącego artykułu w Gazecie Wyborczej (odnośnik na stronie głównej KSZKS). Jest tam nieco i o tym, czym kuratorzy się zajmują i jaka jest specyfika ich pracy. Pozostałe, ważne dla Ciebie kwestie, znajdziesz w tekście Ustawy o kuratorach (do zassania na stronie głównej). Powodzenia w pisaniu referatu :D.
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

Re: "różni" kuratorzy

Postautor: kostek » 03 kwie 2006, 16:27

Mam pytanie odnośnie sądów dyscyplinarnych dla kuratorów zawodowych, a minowicie jakie kompetencje ma sąd dyscyplnarny drugiej instancji? w ustawie o kuratorach sądowych nie ma chyba odpowiedzi wprost jakie są jego kompetencje.
kostek

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi