Ustanowienie kuratora dla osoby chorej psychicznie

Zadaj pytanie kuratorowi dla dorosłych.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Ustanowienie kuratora dla osoby chorej psychicznie

Postautor: iza w » 10 maja 2006, 13:58

Mam serdeczną prośbę i nadzieję, że ktoś mi pomoże w rozwiązaniu moich wątpliwości.
Z zawodu jestem pracownikiem socjalnym. Otrzymałam wezwanie do Sądu w spr."ustanowienia kuratora" dla osoby chorej psychicznie. Nikt z rodziny nie chciał się zgodzić, więc szefostwo przy użyciu "łagodnego nacisku" nakłoniło mnie do zgłoszenia swej kandydatury.
Osobę nad którą mam sprawować kuratelę znam od wielu lat. Bardzo trudno współpracowało mi się z tą panią ze względu na jej chorobę oraz skomplikowaną sytuacje rodzinną. Teraz boję sie nowych obowiązków i tego czy sobie poradzę.
Prosze odpowiedzcie :
1.Czy Sąd da mi zakres obowiązków, jakieś wytyczne ?
2.Czy bedę musiała pisać sprawozdania (jeśli tak to jak często ) ?
3.Jakie będą moje uprawnienia ( kierownictwo zawsze naciskało na umieszczenie tej pani w plac. opiek. na co ona nie wyrażała zgody) czy ja będę podpisywała zamiast niej wniosek o umieszczeniu np. w DPS ?
4.Jaką ponosze odpowiedzialność za jej zachowanie np. uszkodzenie cudzego mienia, próby samobójcze ( były kilkakrotne) ?
5.Jak długo trwa kuratela ?
Bardzo proszę - gdyby ktoś miał odrobine czasu o odpowiedzi na moje watpliwości, bede bardzo wdzięczna :)
iza w

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: kesey » 10 maja 2006, 23:20

Witaj.
Jeśli jest to osoba chora psychicznie, która ma z przyczyn niezależnych ograniczoną zdolność do wyrażania opinii i reprezentowania swych praw przed sądem, to domyślam się, iż może chodzić o ustanowienie tzw. kuratora procesowego (najprawdopodobniej dla potrzeb przeprowadzenia postępowania o ubezwłasnowolnienie). Kurator taki reprezentuje prawa osoby, której postępowanie dotyczy, wyłącznie do czasu zakończenia postępowania przed sądem i w zakresie związanym z jego przebiegiem.
W Twoim poście jest zbyt mało informacji, abym mógł być pewnym o jaki rodzaj kurateli chodzi (kurator dla osoby ułomnej, kurator dla ubezwłasnowolnionego częściowo). Jeśli podasz nieco więcej informacji, jestem w stanie odpowiedzieć na Twoje pozostałe pytania. Na razie poruszam się tylko w sferze domysłów.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą- najpierw sprowadzi cię do swego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

j/w

Postautor: iza w » 10 maja 2006, 23:48

Może to dziwne, ale ja też nie mam zbyt wiele informacji ponad to co napisałam. Około trzy lata temu Kierownik OPS zlożył wniosek o ubezwłasnowolnienie tej pani ze względu na zagrożenie zdrowia i życia (próby samobójcze, niepoddawanie się leczeniu ze względu na chorobe psychiczną, nadużywanie alkoholu i leków itp. )
Przez te trzy lata byłam kilkakrotnie przesłuchiwana przez prokuratora zarówno w spr. ubezwłasnowolnienia jak i znęcania sie psychicznego i fizycznego nad podopieczną przez jej byłego męża ( tę sprawę wniosła prawdopodobnie policja - podopieczna twierdziła,że nic o tym nie wie ).
Obecnie od kilku miesięcy podopieczna przebywa w ¦D dla chorych psychicznie ale niebawem wróci do miejsca zamieszkania.
Kilka tygodni temu Sąd zwrócił się o podanie kandydata na kuratora i jak wcześniej pisałam nikt z rodziny nie wyraził zgody - padło na mnie.
Dzisiaj otrzymałam lakoniczne wezwanie " posiedzenie Sądu w sprawie ustanowienia kuratora dla ... Sąd wzywa do przedłożenia na rozprawie opinii z zakładu pracy."
I to wszystko.

Jeśli to choć w części rozjaśniło sytuację, to bardzo proszę o podpowiedź czego mogę się spodziewać dalej :cry:
iza w

Postautor: kesey » 11 maja 2006, 23:58

Witaj.
Z tego co piszesz chyba chodzi jednak o ustanowienie kuratora dla ubezwłasnowolnionego częściowo (chociaż to nadal domysły).
1. Sąd może zakreślić w postanowieniu rozszerzony zakres uprawnień kuratora, tj. reprezentowanie osoby ubezwłasnowolnionej i zarząd jej majątkiem. O ile tego nie uczyni kurator pełni wyłacznie rolę doradczą i wspomagającą, kierując się przede wszystkim dobrem ubezwłasnowolnionego i zabezpieczeniem jego interesów.
2. Tak, sprawozdania pisze się nie rzadziej niż 1 raz na 6 miesięcy, na standardowym druku sądowym (taka wypełnianka).
3. Wyłacznie w przypadku, gdy ona sama nie będzie chciała tego uczynić i wyrazić zgody na umieszczenie w DPS. Wniosek o umieszczenie w DPS, bez uzyskania zgody osoby, formułowany jest w oparciu o przepisy Ustawy o ochronie zdrowia psychicznego i o jego zasadności orzeka sąd rodzinny. Jest to zatem typowe pismo procesowe, kierowane do Sądu Rodzinnego (niezbędnym załącznikiem jest zaświadczenie lekarza psychiatry, wskazujące na koniecznośc takiego umieszczenia).
4. Wyłącznie moralną.
5. Do chwili, dopóki nie ustaną przyczyny, dla których została ustanowiona (ubezwłasnowolnienie częściowe zostanie uchylone, lub zmieni się forma ubezwłasnowolnienia- na całkowite, wówczas istnieć będzie konieczność ustanowienia prawnej opieki).
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

j/w

Postautor: iza w » 12 maja 2006, 10:09

Dzięki KESEY
Z tego co widzę najbardziej to ja będę ubezwłasnowolniona. Do tej pory byłam na każde zawołanie z ramienia OPS, a teraz jeszcze po godzinach jako kurator. Rodzina tej pani poczuje sie z pewnością zwolniona z jakichkolwiek obowiazków wobec niej, a ja cóż....
W każdym razie jestem Ci bardzo wdzięczna za odpowiedź :D
Pozdrawiam iza
iza w

Postautor: nius » 14 maja 2006, 14:07

Witam.
Z Twojego ostatniego postu wnoszę, że niechętnie podejmiesz się przyjęcia obowiazków kuratora dla osoby ubezwłasnowolnionej częściowo. Na posiedzeniu Sąd z pewnością zapyta czy wyrażasz na to zgodę, możesz wówczas wyrazic swoje zdanie i np. nie zgodzic się.
Pozdrawiam.
nius
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 2 razy

Postautor: iza w » 14 maja 2006, 23:29

Dzięki za podpowiedż, ale raczej nie bedę miała tyle odwagi aby odmowić. Konsekwencje niesubordynacji mogłyby być bardzo dotkliwe :lol:
iza w

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi