Zmiana nazwiska

Zadaj pytanie kuratorowi dla dorosłych.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Zmiana nazwiska

Postautor: Beata K. » 19 lip 2006, 1:42

Szanowni Panstwo,

Posiadam polskie obywatelstwo, natomiast moj maz jest obywatelem Stanow Zjednoczonych. Slub bralismy w pazdzierniku 2005. Poniewaz nazwisko mojego meza zakonczone jest na "-wski", wedlug prawa polskiego ja przyjelam nazwisko zakonczone na "-wska". Chcialam przyjac od razu nazwisko zakonczone na
"-wski" ( co w USA oszczedziloby nam formalnosci) , ale osoba z Urzedu Stanu Cywilnego poinformowala nas, iz niestety nie ma takiej mozliwosci poniewaz prawo polskie na to nie zezwala. Po przyjezdzie do USA okazalo sie, ze Urzad Emigracyjny rowniez nie moze zmienic mi nazwiska poniewaz z kolei w Akcie Malzenstwa wyraznie napisane jest ze po slubie bede nosic nazwisko meza, a oni nie sa w stanie tego zmienic.

Bardzo prosze o informacje, czy istnieje w polskim prawie mozliwosc zmiany nazwiska dla kobiety na zakonczone "-wski" (nawet sadowo) w Akcie Malzenstwa i gdzie mozna uzyskac na ten temat blizsze informacje.

Z gory dziekuje

Beata K........wska
Beata K.

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: eipiem » 19 lip 2006, 16:32

Beato K,
zmiana nazwiska (osoby dorosłej) jest decyzją administracyjną ,więc polecam kontakt z USC (właściwy USC to ten gdzie wydano Twój akt urodzenia).Ta instytucja posiada dane dotyczace podstaw zmiany nazwiska i wytyczne co do mozliwości dokonywanych zmian).
Pozdrawiam,
eipiem
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 3 razy

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi