literatura

Zadaj pytanie kuratorowi dla dorosłych.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

literatura

Postautor: ula-lukasz » 05 sie 2006, 15:39

witam wszystkich kuratorow!
jestem kuratorem dla doroslych od kilku miesiecy i chce poglebic swoja wiedze- jestem zainteresowana nastepujacymi pozycjami- moj adres
ula-lukasz@wp.pl
z gory serdecznie dziekuje za pomoc-pozdrawiam

1.KAMIÑSKI Jerzy, Milewski Stanisław: Resocjalizacja skazanych : poradnik dla kuratorów sądowych. Wyd. 2 popr. i uzup . - Warszawa: Wydaw. Prawnicze, 1979.

2. KAPIÑSKA-GOGULSKA Katarzyna: Pod okiem kuratora. [Zawodowi kuratorzy w Warszawie]. Argumenty 1988 nr 30 s.7.

3.KOPEÆ-CHRO¦CICKA Michalina: Kurator sądowy - zadania profilaktyczne i resocjalizacyjne. Warszawa: Wyższa Szkoła Pedagogiki Specjalnej im. Marii Grzegorzewskiej, 1984.

4.POSPISZYL Kazimierz: Kuratorski program resocjalizacyjny - STOP. (Doświadczenia Kanadyjsko-Walijskie). Szk. Spec. 1992 nr 2/3 s.109-112.

5. PRUSIÑSKI Ryszard: Założenia pracy resocjalizacyjnej kuratorów sądowych w systemie zapobiegania kryzysom życiowym podopiecznych. Eduk. Doros. 2001 nr 2 s.85-95.

6.SACZUK Maria: Rola kuratora w sytuacji przemocy w rodzinie. Częstochowski Biul. Ośw. 1996 nr 4 s.43-44.

7.SOBIERAJSKI Paweł: Praca z indywidualnym przypadkiem w ramach nadzoru kuratorskiego : (założenia modelowe). Auxil. Soc. 1999 nr 1/2 s.41-57

8. SOBIERAJSKI Paweł: Praca z uzależnionymi w warunkach dozoru kuratorskiego. Wychow. na co Dzień 1999 nr 10/11 s.15-18

9.SZYKUT Michał: Funkcjonowanie kurateli zawodowej dla osób dorosłych w systemie przeciwdziałania patologii społecznej. Eduk. Doros. 1999 nr 1 s.85-94.

10. SZYMANOWSKI Teodor: Pod kuratelą: kuratorzy. Rzeczpospolita 1999 nr 301 s.C3.

11.TOKARSKI Mirosław, SZA£AJKO Stanisław: Poradnik kuratora sądowego dla dorosłych. Ryki: Wyższa Szkoła Umiejętności Pedagogicznych i Zarządzania, [2000].

12. TWARDOWSKA Krystyna: Kurator - profesjonalista. Gaz. prawna 1997 nr 28 s.57.
[/b]
ula-lukasz

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

literatura

Postautor: ewjusta » 06 sie 2006, 21:58

Może ktoś mógłby podpowiedzieć jak i gdzie można kupić (nabyć)miesięcznik Resocjalizacja. Pytałam w Empiku w Częstochowie, ale nie słyszeli. Może jest szansa na zakup w prenumeracie?
A tak wogóle, to co myślicie o tej gazecie? :?:
ewjusta

Postautor: basienka » 07 sie 2006, 14:30

Narazie nie ukazało się jeszcze czsopismo ale na ten temat informacje możesz uzyskać:Fundacja Pedagogium ul.Marszałkowska 111 00-102 Warszawa.Z tego co wiem można pod tym adresem składać także zamówienia na prenumeratę.Pozdrawiam
basienka

Postautor: ewjusta » 08 sie 2006, 22:46

Witam. Basienka dziękuję Ci za adres do Warszawy do Fundacji. Dzwoniłam, ukazał się pierwszy numer (w maju), który można zamawiać np. telefonicznie
Kolejne numery ukażą się od października, jest możliwość prenumeraty. Mam nadzieję,że w miesięczniku znajdą się artykuły dot. nie tylko resocjalizacji.ale również wychowania. Jestem bardzo ciekawa pierwszego numeru, który już do mnie "idzie". Jeszcze raz dziękuje. e.
ewjusta

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi