witam od niedawna jestem kuratorem społecznym i zaczynam się wkręcać w sprawy mi powierzone.
Proszę powiedzcie mi jak uzyskać akta z sądu miasta oddalonego bardzo od mojego. czy mogę prosić o ich wysłanie?
[/i]
Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch
§ 3. 1. Kurator sądowy po objęciu dozoru powinien:
1) zaznajomić się z aktami sprawy karnej i innymi niezbędnymi źródłami informacji o skazanym,
http://bap-psp.lex.pl/serwis/kodeksy/akty/97.90.557.htm(...)a także informacje dotyczące popełnienia przestępstwa określonego w art. 197-203 Kodeksu karnego w związku z zaburzeniami preferencji seksualnych, a po uprawomocnieniu się wyroku, na wniosek dyrektora zakładu lub aresztu - również akta sądowe.
Praktycznie jest to niezwykle rzadkie.
Już to widzę, jak sąd, zwłaszcza okręgowy wysyła kuratorowi do zapoznania się np. akta sprawy o zabójstwo, dajmy na to 17 tomów. A kurator potem siedzi i to wszystko analizuje.
Sąd nic nie musi... Niemniej jednak jest zobowiązany do przesłania informacji o przyczynach uniemożliwiających przesłanie akt a z chwilą ustania takiej przeszkody - akt.Sąd wcale nie musi też, pomimo prośby innego sądu, przesłać danych akt. Zwłaszcza jeżeli są jeszcze prowadzone jakieś czynności.
Podawane Rozporządzenie MS daje nam wprawdzie możliwość zapoznawania się z aktami, niemniej jednak istnieje jeszcze instrukcja sądowa, która określa zasady dostępu do nich.
Mówimy ciągle o postępowaniu wykonawczym?W jej myśl dostęp do akt mają przede wszystkim strony postępowania. Inne osoby za zgodą przewodniczącego wydziału lub prezesa sądu.
Dwa odpisy wyroku/postanowienia to ja otrzymuję z sądu w celu wyznaczenia kuratora lub objęcia dozorem...W praktyce zwracamy się o nadesłanie nie całych akt, ale odpisu wyroku orzeczenia
sowa napisał(a)
Proszę powiedzcie mi jak uzyskać akta z sądu miasta oddalonego bardzo od mojego. czy mogę prosić o ich wysłanie?
Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości