witam
Chciałem się dowiedzieć jak wygląda w praktyce (bo z teorią zapoznałem się w KKW) korzystanie przez kuratora sądowego z możliwości wystąpienia o warunkowe przedterminowe zwolnienie skazanego (który ma przydzielonego kuratora sądowego) z zakładu karnego? Poza tym chciałbym również dowiedzieć się w jaki sposób można uzyskać przydzielenie owego kuratora. Wiem że istnieje taki zapis który mówi iz w okresie 6 miesięcy poprzedzających przedterminowe warunkowe zwolnienie komisja penitencjarna może wystosować taki wniosek. Ale jak wiem z praktyki szczególnie przy dużym wymiarze kary (10-15lat pozbawienia wolności) raczej cięzko oszacować owe 6 miesięcy, a nawet jeśli, to czy w tym czasie skazany bedzie wogóle w stanie liczyć na to iż zostanie odpowiednio poznany przez kuratora (np podczas przebywania w swoim miejscu zamieszkania podczas udzielanych mu przepustek), aby ten złożył wniosek o warunkowe zwolnienie, zakładając że skazany w pełni na to zasługuje oczywiście ?
Reasumujac, czy częste są przypadki (a może wogóle nie zaistniały) że kurator sądowy występował do Sądu Penitencjarnego z wnioskiem o przedterminowe warunkowe zwolnienie skazanego odbywającego karę pozbawienia wolności?