Zapoznanie się z aktami podopiecznego

Zadaj pytanie kuratorowi dla dorosłych.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Zapoznanie się z aktami podopiecznego

Postautor: zuzana » 22 cze 2007, 0:01

W jaki sposób kurator społeczny może zapoznać się z aktami podopiecznego nad którym obejmuje dozór? Banalne pytanie ale kurator zawodowy poinformował mnie że lepiej nie zapoznawać się z aktami bo powoduja uprzedzenie do podopiecznego dla mnie to trochę śmieszne bo w momencie gdy chcę zferyfikowac ile jest prawdy w tym co mi przekazał podopieczny to możliwość zapoznania się z aktami by pomogła.
Czy akta podopiecznego ma tylko kurator zawodowy który sprawuje nad nim dozór czy mogę się z nimi zapoznać w innej komórce Sądu i zrobic z nich odpis?
zuzana

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: bratek13@op.pl » 22 cze 2007, 22:20

Droga Zuzanno, tylko strona danego postępowania sądowego, w tym przypadku wykonawczego, ma prawo wglądu do akt sprawy. Ty nią nie jesteś, więc musisz być lojalna wobec swojego kuratora zawodowego, ktory przekaże Ci informacje o podopiecznym.bratek
bratek13@op.pl

Postautor: romantico25 » 23 cze 2007, 18:53

Jezeli kurator obejmuje nadzor lub dozor to powinien zapoznac sie z aktami sprawy. Przeciez w aktach sprawy sa jedne z najwazniejszych danych, ktore sa pomocne w sprawowaniu dozoru/nadzoru. Gdyby kurator mialby sie uprzedzac do podopiecznego tylko na podstawie akt, to nie wyobrazam sobie prawidlowej pracy takiego kuratora. Sadze, ze jestes kuratorem spolecznym, i kurator zawodowy powinien udostępnic Ci akta albo dany sekretariat.
romantico25

Postautor: Anna Witkowska-Paleń » 26 cze 2007, 9:16

Kurator rodzinny, któremu powierzono sprawowanie nadzoru zaznajamia się z aktami sprawy i innymi niezbędnymi źródłami informacji o podopiecznym... (§ 3.1. rozporz. Ministra Sprawiedliwości z dnia 12 czerwca 2003 r.)
Analogicznie: kurator dla dorosłych powinien zaznajomić sie z aktami sprawy karnej i innymi niezbędnymi źródłami informacji o skazanym (§ 3.1. rozporz. Ministra Sprawiedliwości z dnia 7 czerwca 2002r.).

:roll:
Ania_społecznik
Anna Witkowska-Paleń

Postautor: marek z. » 26 cze 2007, 16:27

Poniżej zamieszczam odpowiedź p. T. Jedynaka na zadane przez Zuzanę pytanie:

ROZPORZ¡DZENIE MINISTRA SPRAWIEDLIWO¦CI z dnia 7 czerwca 2002 r. w sprawie zakresu praw i obowiązków podmiotów sprawujących dozór, zasad i trybu wykonywania dozoru oraz trybu wyznaczania przez stowarzyszenia, organizacje i instytucje swoich przedstawicieli do sprawowania dozoru. (Dz.U.02.91.812)
Na podstawie art. 176 Kodeksu karnego wykonawczego zarządza się, co następuje:
§ 3. 1. Kurator sądowy po objęciu dozoru powinien:
1) zaznajomić się z aktami sprawy karnej i innymi niezbędnymi źródłami informacji o skazanym,
2) zaznajomić się z przebiegiem dotychczasowych dozorów i nadzorów wykonywanych przez kuratorów rodzinnych,

ROZPORZ¡DZENIE MINISTRA SPRAWIEDLIWO¦CI z dnia 12 czerwca 2003 r. w sprawie szczegółowego sposobu wykonywania uprawnień i obowiązków kuratorów sądowych (Dz.U.03.112.1064)
Na podstawie art. 12 ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o kuratorach sądowych (Dz. U. Nr 98, poz. 1071 i Nr 154, poz. 1787 oraz z 2002 r. Nr 153, poz. 1271 i Nr 213, poz. 1802) zarządza się, co następuje:
§ 3. 1. Kurator rodzinny, któremu powierzono sprawowanie nadzoru:
1) zaznajamia się z aktami sprawy i innymi niezbędnymi źródłami informacji o podopiecznym, a w szczególności z przebiegiem dotychczasowych nadzorów;

marek z.
Awatar użytkownika
marek z.
VIP
VIP

Podziękował : 1 raz
Otrzymał podziękowań: 30 razy

Postautor: marek z. » 26 cze 2007, 16:30

bratek13@op.pl pisze:Droga Zuzanno, tylko strona danego postępowania sądowego, w tym przypadku wykonawczego, ma prawo wglądu do akt sprawy. Ty nią nie jesteś, więc musisz być lojalna wobec swojego kuratora zawodowego, ktory przekaże Ci informacje o podopiecznym.bratek

@bratek@op.pl - nie tylko: a np. kurator, biegły, dyrektor zk ...
Awatar użytkownika
marek z.
VIP
VIP

Postautor: bratek13@op.pl » 26 cze 2007, 22:06

Ponieważ wywołano mnie do odpowiedzi, to na podstawie cytowanych wyżej przepisów proponuję, aby Zuzanna udała się do sekretariatu danego wydziału i poprosiła o akta sprawy swojego podopiecznego. I mam wielką prośbę o podzielenie się z nami na forum czy udało Ci się pozyskać te akta i czy uzyskałaś potrzebne Ci odpisy z tych akt sprawy?
Jeśli chodzi o wymienione przez Marka osoby to: zarówno zawodowy kurator sądowy jak i dyrektor ZK są organami wykonawczymi sądu, zgodnie z art. 2 kkw. Natomiast biegły sądowy nie podejmie żadnych czynności w sprawie bez stosownego postanowienia sądu lub prokuratora w zakresie zleconym przez Sąd. To wydaje sie być oczywiste.
A na marginesie powyższej sprawy, jeśli jestem w posiadaniu akt sprawy celem wykonania powierzenia dozoru kuratorowi społecznemu, który jest obecny w danej chwili to udostępniam mu te akta podopiecznego. W praktyce bowiem cyt. wyżej przepisy są przepisami martwymi i wiem, że rzadko kiedy są wykorzystywane przez kuratorów społecznych, to tylko teoria. No bo wyobraźcie sobie, np. 15 kuratorów społecznych, którzy pragną zapoznać się na gwałt z wielotomowymi aktami spraw. Toż to utopia - technicznie niewykonalne, podczas dwudniowych dyżurów kuratorów zawodowych w budynku sądu.
Kończąc życzę Ci Zuzanno dotarcia do akt swojego podopiecznego. bratek
bratek13@op.pl

Postautor: marek z. » 27 cze 2007, 19:59

tylko strona danego postępowania sądowego, w tym przypadku wykonawczego, ma prawo wglądu do akt sprawy

Nie bardzo chcę wdawać się w dyskusję bo chyba i nie ma takiej potrzeby. Nawiązując do Twojej wypowiedzi zwróciłem uwagę, że prawo do zapoznania się z aktami przysługuje nie tylko stronom (tak jak napisałaś) postępowania.
Jeśli chodzi o wymienione przez Marka osoby to: zarówno zawodowy kurator sądowy jak i dyrektor ZK są organami wykonawczymi sądu, zgodnie z art. 2 kkw. Natomiast biegły sądowy nie podejmie żadnych czynności w sprawie bez stosownego postanowienia sądu lub prokuratora w zakresie zleconym przez Sąd. To wydaje sie być oczywiste.

Piszesz o stronach, póżniej o organach ... :roll:
Odpowiedź T. Jedynaka i Anny Witkowskiej-Paleń jest oczywista a dalsza dyskusja raczej niepotrzebna podobnie jak i zniechęcanie zuzanny do zapoznania się z aktami ...
Pozdrawiam

p.s. bratek13@op.pl - nie wywoływałem Cię do odpowiedzi
Awatar użytkownika
marek z.
VIP
VIP

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi