Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch
waariat11 pisze:wolę działać nieprofesjonalnie i nie udzielać pomocy postpenitencjarnej w sytuacji odbycia kary za nie uiszczenie grzywny i w ten sposób robić z siebie idiotę w oczach skazanego. Zadam trochę inne pytanie m.in do mojego przedmówcy. Wyobraźmy sobie skazanego, który opuszcza zakład karny (nie określam czy za grzywnę czy nie, to nie ma znaczenia) i wnosi o pomoc którą chce przeznaczyć na.......... spłatę grzywny i kosztów sądowych do innej sprawy. Chciałbym się zapytać czy nie udzielenie pomocy będzie odwetem i brakiem profesjonalizmu????
dziadek pisze:Sławku, ty też jesteś kuratorem!!
Przecież mógłbyś sam sobie wydać zarządzenie o przeprowadzeniu wywiadu![]()
Moje pytanie o przekroczenie uprawnień przez kierownika jest nadal aktualne!!![]()
Według "Zarysu metodyki pracy...." istotną częścią pracy kuratora zawodowego jest jego działalność socjalna. Jak można sensownie sprawdzić czy skazanemu bądź jego należy się pomoc z funduszu pp jak nie poprzez wywiad środowiskowy. Wydaje mi się że w takim przypadku kurator powinien działać jak pracownik socjalny.
Wracając do 14-tki wydaje mi się, że nikt kuratorowi głowy nie urwie jeśli otrzymując prośbę skazanego bądź jego rodziny o udzielenie pomocy uda się na ten wywiad. Uprawnieniem do sprawdzenia warunków życiowych skazanego i jego rodziny ta prośba właśnie.
eipiem pisze:a mnie interesuje jakich dokumentów oczekujecie od osoby pokrzywdzonej przestepstwem aby udzielić jej pomocy z Funduszu PP?czy wystarcza nr sprawy prokuratorskiej (DS),a moze potwierdzenie prokuratora o wszczęciu postepowania?
waariat11 pisze:w moim zespole/sądzie jest taka praktyka (nie zbyt zgodna z ustawą o pomocy postenitencjarnej), że nie udzielamy pomocy gdy skazany odbył karę zastępczą za grzywnę.
Bez względu na trudną sytuację finansową skazanego i jego rodziny "dawanie" pieniędzy za to, że "poszedł" do zakładu karnego bo nie zapłacił grzywny, w rozumieniu samych skazanych jest pośmiewiskiem z wymiaru sprawiedliwości. Napiszę bardziej dobitnie - skazany nie zapłacił grzywny, odbył karę pozbawienia wolności i jeszcze w nagrodę dostanie za to pieniądze. Kpina i tyle..........
kgb14 pisze:tak czytam i czytam i się zastanawiam o jakich my tu pieniądzach mówimy ???? Jakimi kwotami dysponujecie ? ---- ja tu widzę , że debata jest tak jakby chodziło o grube tysiące złotych albo przynajmniej o tysiące złotych ....
przecież tu nie ma zasadniczo o czym gadać![]()
dziadek pisze:Ja tam wolę by sobie gospodarzem na swoim podwórku, podejmowac potrzebne działania i odpowiadac za to co robię.
Jesli będę potrzbował pomocy czy rady poprosic o nia kogos kogo szanuję za rzetelną pracę i profesjoinalizm. Jeszcze raz pozdrawiam.
Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości