co zrobiś żeby kurator nie zgłaszał wykonania kary?

Zadaj pytanie kuratorowi dla dorosłych.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Postautor: Krzysztof_pe » 03 kwie 2010, 10:24

---------- 20:18 02.04.2010 ----------

Dziś wysłałem pismo - prośbę, pokrótce opisałem swoją sytuację i kroki jakie zamierzam podjąć przeciwko swoim dłużnikom.
Rozmawiałem ze swoim wierzycielem w środę osobiście - i przychyli się do decyzji kuratora - sądu.

---------- 20:19 ----------

Tyle może zrobić.

---------- 21:20 ----------

Dziś wysłałem pismo - prośbę . Pokrótce opisałem sytuacje i jakie kroki zamierzam poczynić odzyskując należności od moich dłużników , co pomoże mi wywiązać się ze swoich zobowiązań.

---------- 08:21 03.04.2010 ----------

Co więcej mogę zrobić?

---------- 08:24 ----------

................. a tak zapobiegawczo, czy przysługuje zażalenie od decyzji sądu o odwieszeniu wyroku ?
Krzysztof_pe

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: Aurelius » 03 kwie 2010, 10:46

Hm, za bardzo nie umiem znaleźć przepisu, z mocy którego sąd mógłby wydłużyć okres do naprawienia szkody, jako obowiązku z art. 72/2 k.k. Niby mamy art. 74/1 k.k., lecz bardziej ma on zastosowanie przy wyrokowaniu, ponieważ ten warunek probacyjny sąd może ustanowić tylko wyrokując, a nie ma możliwości ustanowić go już na etapie postępowania wykonawczego. Jest co prawda orzeczenie SN, gdzie dopuszcza się określenie czasu do naprawienia szkody na etapie wykonawczego postępowania, lecz w przypadku, kiedy takiego terminu sąd nie wskazał w wyroku. No ale mam też świadomość, że co sąd to zwyczaj ;)
Nadto jest jeszcze kwestia pokrzywdzonego, który do czasu upływu terminu do naprawienia szkody nie może podjąć czynności zmierzających do egzekucji komorniczej, a sąd nie nada klauzuli wykonalności tej części wyroku - co dość niedawno stwierdził (potwierdził) SN:
I KZP 31/09 - Wykonalność zobowiązania do naprawienia szkody orzeczonego na podstawie art. 72 § 2 k.k. następuje z zaistnieniem terminu wskazanego przez sąd, orzekający w trybie art. 74 § 1 k.k. (wyjątkowo też w związku z art. 178 § 1 k.k.w.), jako czas jego wykonania, a zatem dopiero wówczas orzeczeniu zawierającemu takie rozstrzygnięcie można nadać klauzulę wykonalności.

Można zadać sobie też pytanie, dlaczego konsekwencje negatywne ma ponosić pokrzywdzony przestępstwem, a nie Ty, który popełnił przestępstwo... Czyli, dlaczego tutaj masz być uprzywilejowany kosztem pokrzywdzonego, który być może też bardzo czeka na te pieniądze :roll:

Co do meritum, fakt, że nie wykonałeś warunku naprawienia szkody, nie oznacza z automatu, że doszło tutaj z Twojej strony do uchylania się. To musi przypisać Ci sąd. Ważne jest, abyś mógł wskazać sądowi, że wykazałeś jakąkolwiek dobrą wolę w tym zakresie, np, zwróciłeś się do pokrzywdzonego o rozłożenie na raty. Jest to o tyle ważne, że jest także takie orzeczenie SN (V KRN 163/81), które mówi:
Fakt uzyskania zgody pokrzywdzonej jednostki na ratalne naprawienie wyrządzonej szkody nie pozwala na stwierdzenie, że skazany uchyla się od wykonania obowiązku naprawienia szkody, a tym samym nie pozwala na zarządzenie wykonania zawieszonej kary pozbawienia wolności.

Tak więc sam widzisz, jak ważne jest, co zrobiłeś w sprawie wywiązania się z obowiązku.
Sąd przed podjęciem decyzji w przedmiocie "odwieszenia" wyroku zwróci się zapewne do kuratora właściwego na miejsce Twojego zamieszkania o aktualny wywiad środowiskowy na okolicznośc sytuacji materialnej i majątkowej, jeśli wczesniej o taki wywiad nie postarał się kurator, przed wniesieniem wniosku. Będziesz zapewne również wezwany na posiedzenie sądu, albowiem jest tutaj powinność wysłuchania Cię i wtedy też będziesz mógł przedstawić sądowi swoje argumenty.
I na koniec, w przypadku zarządzenia wykonania warunkowo zawieszonej kary p.w. możesz wnieść zażalenie do sądu wyższej instancji.
Nasze życie publiczne i społeczne będzie przecież takie jakim go uczynimy. Nikt nie zrobi tego za nas, ale i nikt nie powinien tego robić bez nas. (...) Tylko oportuniści i ludzie leniwi sądzą, że jest inaczej, wizjonerzy i liderzy z prawdziwego zdarzenia stawiają sobie zadania i z uporem godnym słusznej sprawy dążą do ich zrealizowania.
prof. Zbigniew Lasocik

VIP
VIP

Podziękował : 231 razy
Otrzymał podziękowań: 277 razy

Postautor: Krzysztof_pe » 03 kwie 2010, 15:35

......... a może jeszcze powinienem coś jeszcze wiedzieć? O co nie zapytałem?
Krzysztof_pe

Postautor: BartK » 03 kwie 2010, 19:32

Aurelius pisze:Hm, za bardzo nie umiem znaleźć przepisu, z mocy którego sąd mógłby wydłużyć okres do naprawienia szkody, jako obowiązku z art. 72/2 k.k.

Zawsze jest możliwość odroczenia posiedzenia z jednoczesnym zobowiązaniem skazanego do naprawienia szkody do określonego dnia, w którym odbędzie się kolejne posiedzenie. Jest to dosyć często stosowana praktyka, przynajmniej na moim podwórku.
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Postautor: Krzysztof_pe » 03 kwie 2010, 21:38

Jak to zrobić ?
Jak długo można tak przeciągać ?
Krzysztof_pe

Postautor: BartK » 04 kwie 2010, 20:23

Decyzję podejmuje tutaj niezawisły sąd, który może przeciągać ile chce albo w ogóle. Reguły nie ma. Przeczytaj dokładnie powyższe odpowiedzi, myślę, iż temat został wyczerpany.
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Postautor: Krzysztof_pe » 06 kwie 2010, 12:51

---------- 07:44 06.04.2010 ----------

Dziękuję wszystkim za wyjaśnienia.
Pozdrawiam

---------- 10:51 ----------

Odezwę się po odpowiedzi kuratora lub sądu na pismo .
Krzysztof_pe

Postautor: Natalia35 » 07 kwie 2010, 15:06

Mój dozorowany złożył taką prośbę o zmianę terminu naprawienia szkody, który to wniosek nie został przez sąd uwzgledniony z takim oto uzasadnieniem: "zdaniem sądu wobec treści art. 74&2 kk brak jest podstaw do ingerowania na etapie postepowania wykonawczego w treść wyroku...Nieuzasadnione byłoby ograniczanie uprawnienia pokrzywdzonego do uzyskania mu zaległej kwoty pieniężnej, który wraz z upływem terminu zakreslonego w orzeczeniu sądu uzyskuje uprawnienia do egzekwowania naleznej mu sumy za posrednictwem komornika."
Nobody is perfect:)
Natalia35

Postautor: paton » 08 kwie 2010, 13:42

Drogi Bartłomieju, oczywiście, masz rację, a czemu Cię cytowałem?, brak wprawy w szybkim odniesieniu się do wypowiedzi, którą chciałbym skomentować, absolutnie nie chciałem Cię poprawiać, jednocześnie cieszę, że prezentujemy zgodną opinię n aten temat, zreszta, ni ema innej opcji :D
paton
k.zawodowy
k.zawodowy

Poprzednia

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi