DOTYCZY UDZIELANIA POMCY Z FUNDUSZU PP

Zadaj pytanie kuratorowi dla dorosłych.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Postautor: jurek » 29 paź 2009, 16:31

Ok. moje zdanie jest takie.
Nie trzeba żadnego zlecenia przeprowadzenia wywiadu ani do wyjazdów w teren w ramach udzielania pomocy z Funduszu PP, ani do wyjazdu w teren w związku z prowadzoną karą ograniczenia wolności ani innych wyjazdów w teren, które uznamy za niezbędne w ramach prowadzonego przez kuratora postępowania. Pojęcie postępowania należy rozumieć ogólnie do wszystkich działań zleconych w aktach prawnych kuratorowi, działania te możemy nazwać np. działaniami własnymi. Takimi działaniami własnymi kuratora są np. prowadzenie postępowania w ramach dozoru, postępowania w ramach organizacji i kontroli wykonywania przez skazanych kary ograniczenia wolności, postępowania w ramach kontroli okresu próby z nałożonym obowiązkiem, postępowania w ramach przygotowania skazanego do opuszczenia zakładu karnego, obecnie też postępowań w ramach dozoru elektronicznego i innych zadań wynikających z przepisów. Jeżeli chodzi o udzielanie pomocy z Funduszu PP to - to jest również postępowanie prowadzone przez kuratora w ramach udzielenia skazanemu pomocy z tego właśnie Funduszu. Postępowanie to jak również działaniem własnym kuratora zleconym mu przez kodeks postępowania wykonawczego w art. 173 § 2 pkt. 8.
Teraz sedno sprawy !!! nie potrzebujemy żadnych zleceń przeprowadzenia wywiadu (czy jakichś innych śmiesznych zleceń) na wyjazdy w teren w ramach prowadzonych przez nas postępowań gdyż kurator zadania w ramach prowadzonego postępowania wykonuje w sądzie jak i w terenie – środowisku podopiecznych.

Podstawą prawną do takiego stanowiska jest art. 3 ustawy o kuratorach sądowych.

Art. 3. 1. Kuratorzy sądowi wykonują swoje zadania w środowisku podopiecznych, także na terenie zamkniętych zakładów i placówek ich pobytu, w szczególności na terenie zakładów karnych, placówek opiekuńczo-wychowawczych oraz leczniczo-rehabilitacyjnych.
2. Za podopiecznych, o których mowa w ust. 1, uważa się osoby, których dotyczy postępowanie.

Jeżeli chodzi o słowo podopieczny użyte w tym art. to również należy rozumieć je ogólnie – szeroko. Na dowód takie stwierdzenia zacytuje Panią Krystynę Gromek - autora komentarza do naszej ustawy:
„W rządowym uzasadnieniu do projektu ustawy stwierdza się m.in., iż „w projekcie użyto określenia <podopieczni>, ugruntowanego w praktyce, lecz niemającego dotychczas ustawowej definicji. W zależności od rodzaju i etapu postępowania oraz formy stosowanych środków istnieje znaczne zróżnicowanie występujących w innych ustawach określeń w stosunku do osób, wobec których kuratorzy sądowi wykonują swoje czynności. Z tego względu w art. 6 § 2 (to ja – projektu oczywiście) przyjęto dla określenia <podopieczny> formułę ogólną. Będzie ona mogła zachować aktualność również w wypadku ewentualnych nowelizacji przepisów o charakterze procesowym w zakresie dotyczących podmiotów, w stosunku, do których kuratorzy podejmują działania.””

ps. oczywiście katalog zakładów i placówek wymieniony w art. 3 jest katalogiem otwartym – przykładowym gdyż użyto słowa „w szczególności”.

Mam nadzieję, że to, co nagryzdałem jest czytelne i zrozumiałe. A jak nie no to klops :D
Multi multa sciunt, nemo omnia
Awatar użytkownika
jurek
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postautor: dziadek » 29 paź 2009, 19:45

---------- 19:32 29.10.2009 ----------

Cieszę się Jurku, od Ciebie można się sporo nauczyc.
Zdecydowanie pozdrawiam!!

---------- 19:39 ----------

Jak rozumiem podopiecznym nie musi byc koniecznie, osoba skazana na karę pw, skazana na karę pw z zawieszeniem czy osoba warunkowo zwolniona. Podopiecznymi mogą byc również osoby zwolnione na koniec kary czy też osoby pokrzywdzone przestępstwem.

---------- 19:45 ----------

Cieszę się, że nie będzie trzeba mnożyc "papierków" a nadmierna ostrożnosc chyba przeszkadza w pracy. Jak nie chce się nic zrobic to zawsze znajdzie się przyczynę np. brak "....chronu"
dziadek

Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: morphine » 29 paź 2009, 20:26

witam
co do kary ograniczenia wolności to do niedawna byłem przekonany, że nie trzeba mieć zlecenia ale mały problem pojawia się jeżeli co innego zarządzi KO ...
jak wspomniałem już w innym wątku nasz KO wydał zarządzenie w którym jeden z pkt brzmi " wywiady środowiskowe w sprawach z kary ograniczenia wolności przeprowadzać wyłącznie na zarządzenie Sądu" ......
może teraz dziadku rozumiesz przynajmniej troszkę obawy kuratorów z naszego okręgu??? i nie przeginaj proszę:)
ale zgadzam się z Twoim pierwszym zdaniem z poprzedniego wpisu:)
pozdrawiam
morphine
UpLinker
UpLinker

Podziękował : 345 razy
Otrzymał podziękowań: 205 razy

Postautor: dziadek » 29 paź 2009, 20:40

Ja również pozdrawiam Ciebie morphine, w moim wieku łatwo sie ulega irytacji.
Nie zazdroszczę Wam takiego wodza!!!
Zdarzają się słoneczka, które oślepiają własne promienie.
Pozdrawiam wszystkich!
dziadek

Otrzymał podziękowań: 0 raz

Poprzednia

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi