Czy może mi udzielić informacji?

Zadaj pytanie kuratorowi dla dorosłych.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Re: Czy może mi udzielić ?

Postautor: atinanifares » 06 lip 2007, 7:43

---------- 11:35 04.07.2007 ----------

Witam mam pytanie czy kurator zawodowy może udzielić żone osadzonego w ZK informacji na temat o jaki wyrok wnioskuje żeby odwiesić?Proszę o odp.

---------- 07:43 06.07.2007 ----------

Słyszałam że śą specjalne pomoce postpenitencjarne,że powinnam się udać do kuratora zawodowego czy to prawda?
atinanifares

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: Zet » 06 lip 2007, 11:03

Ad. pytania pierwszego-
Kurator nie może udzielać informacji na temat skazanego osobom innym niż pozwalają na to przepisy. Rodzina , w tym żona nie jest uprawniona do zasięgania informacji . Ale z pytaniem takim ( na piśmie )może zwrócić sie sam skazany.

Ad. pytania drugiego
Rodzinie osadzonego można udzielić pomocy. Proszę zwrócić sie do kuratora w celu rozpoznania , czy kwalifikuje sie pani do ubiegania sie o taka pomoc.
( kwestie te reguluje Rozporzadzenie MS
" Rodzinom osób pozbawionych wolności pomocy udziela się do czasu otrzymania pomocy na podstawie ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej, nie dłużej jednak niż przez 3 miesiące od dnia osadzenia członka rodziny w zakładzie karnym lub areszcie śledczym, chyba że konieczność przedłużenia tego okresu do 6 miesięcy wynika ze szczególnych okoliczności, takich jak choroba lub czasowa niezdolność do pracy "
Zet
Awatar użytkownika
Zet
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 5 razy

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi