termin upraomocnienia się wyroku

Zadaj pytanie kuratorowi dla dorosłych.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

termin upraomocnienia się wyroku

Postautor: sylwunia » 04 kwie 2008, 13:07

jest u was od niedawna.Chciałabym się poradzić jaki jest termin uprawomocnienia się wyroku??? bo niektórzy mówią że 7 dni a inni jeszcze 14 dni??.Czy są jakieś przepisy regulujące to.
sylwunia

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: kgb14 » 04 kwie 2008, 14:57

zgubiłem się :oops:
odp, wydawała się prosta , jednak jak poszukałem i pogrzebałem to wymaga ona nieco rozbudowania . Więc nie chcę wprowadzać w błąd .
Powiem tylko tyle , że uprawomocnienie może nastąpić nawet po miesiacu czy roku :-)
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 119 razy
Otrzymał podziękowań: 135 razy

Postautor: BartK » 04 kwie 2008, 21:07

Art. 422. § 1. (263) W terminie zawitym 7 dni od daty ogłoszenia wyroku strona, podmiot określony w art. 416, a w wypadku wyroku warunkowo umarzającego postępowanie, wydanego na posiedzeniu, także pokrzywdzony, mogą złożyć wniosek o sporządzenie na piśmie i doręczenie uzasadnienia wyroku. Sporządzenie uzasadnienia z urzędu nie zwalnia strony, wymienionego podmiotu oraz pokrzywdzonego od złożenia wniosku o doręczenie uzasadnienia. Wniosek składa się na piśmie. Wniosek niepochodzący od oskarżonego powinien wskazywać tego z oskarżonych, którego dotyczy.

Art. 423. § 1. (264) Uzasadnienie wyroku powinno być sporządzone w ciągu 14 dni od daty złożenia wniosku o sporządzenie uzasadnienia, a w wypadku sporządzenia uzasadnienia z urzędu - od daty ogłoszenia wyroku; w sprawie zawiłej, w razie niemożności sporządzenia uzasadnienia w terminie, prezes sądu może przedłużyć ten termin na czas oznaczony.

Art. 445. § 1. Termin do wniesienia apelacji wynosi 14 dni i biegnie dla każdego uprawnionego od daty doręczenia mu wyroku z uzasadnieniem.
§ 2. Apelacja wniesiona przed upływem terminu złożenia wniosku o sporządzenie uzasadnienia wywołuje skutki określone w art. 422 i podlega rozpoznaniu; apelację taką można uzupełnić w terminie określonym w § 1.

... wszystko oczywiście jest z kpk
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Postautor: eipiem » 05 kwie 2008, 16:07

Wyroki wydaja równiez wydziały rodzinne i cywilne SR lub so wydz.cywilny.
Bartus jak chcesz być dokładny to trzeba równiez podac odpowiednie przepisy KPC.
eipiem
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 3 razy

Postautor: BartK » 05 kwie 2008, 20:30

No tak.... ale wyszedłem z założenia, iż chodzi tutaj o prawo karne, ponieważ kuratorzy dla dorosłych (a właśnie w działce dla dorosłych post został zamieszczony) nie mają nic wspólnego z prawem cywilnym. Jak autorka (autor-bo różnie to już bywało) zapragnie, to zerknę do kpc.
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Postautor: kgb14 » 05 kwie 2008, 20:55

No Bartłomiej dlatego właśnie ja nie zrobiłem jak Ty :-) To za proste było :-)
Właśnie ja też zrozumiałem jak eipiem . Tzn. ze chodzi ogólnie . I jak wlazłem w cywilny to...... laboga :-)
Pozdrawiam.
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 119 razy
Otrzymał podziękowań: 135 razy

Postautor: sylwunia » 07 kwie 2008, 17:03

chciałam podziękować moderatorowi za udzieleni mi odpowiedzi na moje pytanie.
sylwunia

Otrzymał podziękowań: 0 raz

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi