Naprawienie szkody

Zadaj pytanie kuratorowi dla dorosłych.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Naprawienie szkody

Postautor: duch1 » 17 kwie 2008, 16:52

Mam taki problem mam nadzieje ze na tym forum powinienem uzyskac odpowiedz.Sprawa wyglada nastepujaco ,dostalem pozew o naprawienie szkody w wysokosci 500zl wobec banku,nie splacalem ,po dlugim czasie odezwal sie do mnie kurator i kazal mi to zaplacic bo jak nie to moze mi wyrok odwiesic, zadzwonilem do banku oni powiedzieli ze sprawa trafily do jakiejs tam firmy windykacyjnej ,pytalem pani z banku czy moze mi podac jakis numer konta zebym mogl wplacic te pieniadze ,ona powiedziala ze mam sie kontaktowac z firma windykacyjna,no to sie skontaktowalem oni jak zawsze naliczyli odsetki,ja nie patrzac na te odsetki wplacilem tylko naleznos zasadzona przez sad.Moje zdanie na ten temat jest takie ze odsetki ktore oni sobie naliczyli to juz sprawa cywilna miedzy mna a firma windykkacyjna, bo naleznos glowna splacilem i sad to powinien wziasc ppod uwage, i nie ma podstawy do odwieszenia wyroku?
duch1

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: kgb14 » 17 kwie 2008, 18:57

Witam.

Jeśli zobowiązanie zostało spłacone w terminie , przewidzianym przez sąd , lub powiedzmy do końca okresu próby , to kurator nie złoży wniosku o zarządzenie wykonania kary pozbawienia wolności ( kurator nie odwiesza wyroku ;-) tylko sąd ). Reszta jest tak jak Pan napisał.
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 119 razy
Otrzymał podziękowań: 135 razy

Postautor: duch1 » 25 maja 2008, 17:12

Witam ponownie i chcialem powrucic do tego tematu.

kgb14 Czyli jesli zarzadzona kwota przez sad jest zaplacona ,nie wazne czy firmie windykacyjnej czy prosto poszkodowanemu to oznacza ze naprawilem szkode i sad nie moze odwiesic wyroku?

druga zecz mnie zastanawia a jak w takim razie wyglada sprawa odsetek naliczonych sobie przez firme windykacyjna ? wiem ze to forum kuratorow a nie windykacji ale moze ktos zna sie troche na temacie i mi pomoze :wink:

bardzo prosze o odpowiedz
duch1

Postautor: kgb14 » 25 maja 2008, 19:39

duch1

Nie bardzo interesuję się sprawami odsetek i nie chcę wprowadzać w błąd , są takie sprawy , owszem też mam takie , że poszkodowana firma oddała sprawę do windykacji .

Jeśli pokrzywdzony oświadczy , że szkoda została naprawiona, np. na pismie podpisze stosowne oświadczenie ( ponadto kurator powinien i pewnie tak zrobi , sam sprawdzić czy szkoda została naprawiona ) , to sąd na 99% nie zarządzi wykonania wyroku .

Nieco prościej :-) . Sąd i kuratora interesuje kwota zasadnicza ( podana w wyroku ) .
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: ksb » 25 maja 2008, 20:12

---------- 19:11 25.05.2008 ----------

Odsetki karne powstałe do dnia zapłaty należności głównej i tak muszą zostać zapłacone. Lepiej zatem porozumieć się z firmą windykacyjną.
W kwestii sąd zarządzi, czy nie zarządzi, powiem tak: skazany w okresie próby obowiązany jest przestrzegać porządku prawnego oraz powszechnie przyjętych norm społecznych...
Proponuję przemyśleć sytuację i " załatwić" sprawę do końca.

---------- 19:12 ----------

Zapomniałam dodać, że zawsze można się starać o umorzenie odsetek karnych.
ksb
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 88 razy
Otrzymał podziękowań: 46 razy

Postautor: duch1 » 25 maja 2008, 22:16

Dziekuje za odpowiedz ,ale i tak strasznie sie denerwuje poniewarz do konca okresu pruby zostal mi nie caly tydzien i boje sie ze w tych dniach moze mi przyjsc wezwanie z sadu ze mam odwieszony wyrok :cry: a mam teraz zycie ulozone na nowo pracuje i wogle , ale jakby cos takiego mialo nastapic (jakies pisma z sadu o zarzadzenie kary) to moj kurator chyba by mnie najpierw jakos uprzedzil o takim fakcie ? ale jak nic mi takiego nie mowil tzn ze chyba wszystko jest wporzadku ,sam juz nie wiem co myslec :(
duch1

Postautor: kraliusz » 25 maja 2008, 22:41

Drogi duch1, nie spieszyłbym się aż tak bardzo z tym tygodniem ,bo tak na prawdę to Sąd ma jeszcze 6 miesięcy po okresie próby żeby ewentualnie zarządzić wykonanie kary pozbawienia wolności. Zasadniczo jednak to niezapłacenie odsetek od nieterminowej wpłaty (choć powinna ona nastąpić !) dla Sądu nie powinien stanowić przesłanki do zarządzenia kary.
Awatar użytkownika
kraliusz
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 30 razy

Postautor: duch1 » 25 maja 2008, 23:09

karaliusz dziekuje
mam jeszcze jedno pytanie ,czy kurator ma obowiazek powiadomienia swojego podopiecznego o tym ze np wystapil z wnioskiem do sadu o zarzadzenie wykonania kary?np na jakiej podstawie z takim wnioskiem wystapil do sadu?
duch1

Postautor: kgb14 » 26 maja 2008, 18:42

Nie ma takiego obowiązku.
Kurator na pewno podczas ewentualnych spotkań lub w trakcie przypominania pisemnego o obowiazku naprawienia szkody informował Pana , że w razie nie naprawienia szkody w terminie wystąpi z wnioskiem o wykonaie kary .

I jeszcze celem doprecyzowania tego co napisał kraliusz .
Te 6 miesiecy jest dla sądu ( nie dla kuratora). Kurator jak złoży wniosek o zarządzenie wykonania kary pozbawienia wolnosci nawet po terminie naprawienia szkody przewidzianym w wyroku ( w czasie właśnie tych 6 miesięcy ) i szkoda w trakcie posiedzenia nie będzie naprawiona to sąd nie będzie miał innego wyjścia jak zarządzić wykonanie kary .

Dodam jeszcze , że kurator powinien złożyć odpowiedni wniosek tuż przed upływem terminu naprawienia szkody .
Bywają oczywiście sporadyczne przypadki , że kurator czeka tydzień , dwa , no góra miesiąc ale nie powinno tak być i nie jest to jakąś zasadą .

Proponuję skontaktować sie z kuratorem prowadzącym sprawę .
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi