Pytanie !! Wazne!!

Zadaj pytanie kuratorowi dla dorosłych.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Pytanie !! Wazne!!

Postautor: Marco380 » 05 lip 2008, 20:54

Witam Was !
Mam pewien problem mianowicie mam 6 lat kary pozbawienia wolności
chciałbym dodać , że 4 lata to kary odwieszone odsiedziałem 1,5 w ZK
w tym czasie bylem na dwoch przerwach o rozmiarze 1 roku drugim razem
6 miesięcy.
Czy mógłbym starać sie o zawieszenie reszty kary ?
Mam bardzo ciężką sytuacje rodzinna dwoje dzieci sa w wieku szkolnym i żonę na rencie chorobowej.
Moja opinia od kuratora jest bez zastrzeżeń jak i ZK.
Proszę o poradę co mam robić w takiej sytuacji!
Marco380

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: BartK » 06 lip 2008, 18:48

Art. 155 kkw:

§ 1. Jeżeli przerwa w wykonaniu kary pozbawienia wolności trwała co najmniej jeden rok, a skazany odbył co najmniej 6 miesięcy kary - sąd penitencjarny może warunkowo zwolnić skazanego z odbycia reszty kary na zasadach określonych w art. 77 Kodeksu karnego, przy czym zwolnienie może nastąpić w każdym czasie, bez ograniczeń wynikających z art. 78 i 79 Kodeksu karnego.
§ 2. Przepisu § 1 nie stosuje się, jeżeli kara pozbawienia wolności została orzeczona na okres powyżej 3 lat.
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

wazne

Postautor: Marco380 » 06 lip 2008, 19:39

Dziekuje! Ale ja mam troche wiecej wyrokow jak 3 lata ale sa to wyroki odwieszone ogolem jest tego 6 lat i jest to taka zbieranina .
Zaden wyrok nie przekracza 2 lat

Odpowiedź została dołączona do wcześniej założonego tematu. Proszę nie zakładać nowych tematów, jeżeli już wcześniej założyliśmy podobny wątek. Bartłomiej
Marco380

Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: Bosman » 06 lip 2008, 21:52

Bartłomiej pisze:Art. 155 kkw:

§ 1. Jeżeli przerwa w wykonaniu kary pozbawienia wolności trwała co najmniej jeden rok, a skazany odbył co najmniej 6 miesięcy kary - sąd penitencjarny może warunkowo zwolnić skazanego z odbycia reszty kary na zasadach określonych w art. 77 Kodeksu karnego, przy czym zwolnienie może nastąpić w każdym czasie, bez ograniczeń wynikających z art. 78 i 79 Kodeksu karnego.
§ 2. Przepisu § 1 nie stosuje się, jeżeli kara pozbawienia wolności została orzeczona na okres powyżej 3 lat.

Krótko wyrażę swój pogląd - myślę, że zgodnie z intencją Barłomieja:
W opisywanym wyżej przypadku art. 155 k.k.w. (dot. uprzywilejowanego warunkowego zwolnienia) nie może być zastosowany z uwagi na wymiar kary. Ma natomiast zastosowanie art. 78par 1 lub2 k.k..
SK

ps. Marco380 masz (Pan) internet "pod celą"?
Bosman
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postautor: BartK » 07 lip 2008, 0:20

Reasumując Marco380 możesz ubiegać się o warunkowe przedterminowe zwolnienie po odbyciu 3 lat kary. Udzielone przerwy w karze faktycznie wydłużają okres, kiedy można ubiegać się o wcześniejsze zwolnienie z ZK.
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Re: wazne

Postautor: BartK » 07 lip 2008, 9:22

Marco380 pisze:Dziekuje! Ale ja mam troche wiecej wyrokow jak 3 lata ale sa to wyroki odwieszone ogolem jest tego 6 lat i jest to taka zbieranina .
Zaden wyrok nie przekracza 2 lat

Kara pozbawienia wolności orzeczona na okres powyżej 3 lat to kara, na którą składa się również suma kar orzeczonych wyrokami sądów, które jednostkowo nie wykraczają poza ten wymiar. Zatem Marco380 możesz jedynie liczyć na udzielenie warunkowego przedterminowego zwolenienia.
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi