poważna sprawa :(((

Zadaj pytanie kuratorowi dla dorosłych.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

poważna sprawa :(((

Postautor: zagubiona » 04 paź 2008, 16:18

Witam

Nie mam pojęcia czy z tą sprawą coś się da zrobić. Nie stać mnie na radce prawnego a może tu ktoś bedzie w stanie choć coś podpowiedzieć.
Mój wujek (brat mojej mamy) jest alkoholikiem. Otrzymała w spadku po ojcu cały dom i gospodarstwo ( dość duży teren). Wyniknęła teraz taka sytuacja że posprzedawał tereny rolnicze , pola na alkohol, i teraz sąsiad zaproponował mu że odkupi od niego cały teren przy domu za 20.000 tyś. Wujek chodzi bierze po 100, 200, 500 zł. i podpisuje sie na kartce że to zabrał. A sąsiad wszedł z koparkami na jego teren i chce to przerobic na swoje potrzeby. Ja myśle ze skoro nie podpisali umowy u notariusza ( tak wyczytałam w przepisach o sprzedaży nieruchomości) to sąsiad nie może niczego ruszać. Wujka interesuje tylko alkohol. Mama zabrała jednego syna wujka do nas, bo było jej go żal, drugi został (obydwoje niepełnosprawni umysł). Chciałybyśmy uratować to co zostało, tylko nie wiemy co zrobić. Jak można to rozwiązać. Nie chciałabym wujka ubezwłasnowolinić, bo tak też mi sugerowano. ROzumiem załatwić odwyk. Ale co zrobić żeby nie mógł nic sprzedać. Obawiam się ze sprzeda teren przy domu, jak i sam dom. nie wiem czy ja dobrze wszystko napisałam, jeśli jakieś pytania to prosze wyjaśnie, bo w tej chwili mam w sobie dużo emocji i może to co pisze nie jest do końca zrozumiałe
zagubiona

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi