Problem.

Zadaj pytanie kuratorowi dla dorosłych.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Problem.

Postautor: JarOO86 » 25 paź 2008, 11:11

Witam mam problem. Dostałem dozór kuratora sądowego jednak niechciałbym aby on przychodził mi do domu, bo mój ojciec niewie o niczym i wolałbym zeby sie nie dowiedział. Moje pytanie. Jak to bywa z kuratorami? czy jest szansa załatwienia tak z kuratorem ze bede się sam u niego stawiał raz lub 2 razy w miesiacu? Byle by mi nie przychodził do domu.
Prosze o szybka odp. Pozdrawiam
JarOO86

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: kesey » 25 paź 2008, 12:07

Przykro mi JarOO. Kuratorzy sądowi realizują czynności, związane z dozorami/nadzorami w środowisku podopiecznych a nie przy biurku (choć niektóre czynności kontrolne można załatwić i z takiej pozycji- zwłaszcza jeśli coś da się stwierdzić, np. na podstawie dokumentów).
Terminy wizyt w środowisku podopiecznych (także w miejscu zamieszkania) nie są ustalane na określony termin- tutaj inicjatywa w pełni leży po stronie kuratora.
Reasumując- wizyt domowych nie da się uniknąć.

A tam na zakończenie- chyba nie najlepiej świadczy to o tak dużym chłopcu, jeśli nie potrafi przyznać się do błędu, nawet osobie najbliższej. Proponuję szybko nadrobić to "niedopatrzenie".

Pozdrawiam.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą- najpierw sprowadzi cię do swego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

Postautor: JarOO86 » 25 paź 2008, 12:44

A czy moge wogóle pisac podanie o zniesienie mi kuratora??
PS. Zostałem skazany o błachostke( jedno kopniecie w rolete)
JarOO86

Postautor: BartK » 25 paź 2008, 15:16

Art. 6. § 1. (7) Skazany może składać wnioski o wszczęcie postępowania przed sądem i brać w nim udział jako strona oraz wnosić zażalenia na postanowienia wydane w postępowaniu wykonawczym, chyba że ustawa stanowi inaczej.
§ 2. Skazany może składać wnioski, skargi i prośby do organów wykonujących orzeczenie.
§ 3. Jeżeli wnioski, o których mowa w § 1 i 2, oraz skargi i prośby, o których mowa w § 2, oparte są na tych samych podstawach faktycznych, właściwy organ może wydać zarządzenie o pozostawieniu ich bez rozpoznania.
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Postautor: labla » 25 paź 2008, 15:54

kesey pisze:Przykro mi JarOO. Kuratorzy sądowi realizują czynności, związane z dozorami/nadzorami w środowisku podopiecznych a nie przy biurku (choć niektóre czynności kontrolne można załatwić i z takiej pozycji- zwłaszcza jeśli coś da się stwierdzić, np. na podstawie dokumentów).
Terminy wizyt w środowisku podopiecznych (także w miejscu zamieszkania) nie są ustalane na określony termin- tutaj inicjatywa w pełni leży po stronie kuratora.
Reasumując- wizyt domowych nie da się uniknąć.

A tam na zakończenie- chyba nie najlepiej świadczy to o tak dużym chłopcu, jeśli nie potrafi przyznać się do błędu, nawet osobie najbliższej. Proponuję szybko nadrobić to "niedopatrzenie".

Pozdrawiam.

A ja właśnie jestem w trakcie pisania skargi na Kuratora, który swoje obowiązki ograniczył do ustalenia z podopiecznymi, w trakcie pierwszego kontaktu, że mają stawiać się u niego w siedzibie raz w miesiącu. Nie dozorował w "środowisku", nawet sporadycznie.
labla

Postautor: JarOO86 » 25 paź 2008, 16:09

I taki własnie sposób dozoru by mi odpowiadał:( no ale nic zobacze co da sie z nim załatwic.
JarOO86

Postautor: labla » 25 paź 2008, 16:37

Taki dozór jest niezgodny z prawem.
labla

Postautor: jurek » 25 paź 2008, 17:18

No to labla wyjaśnij dlaczego według Ciebie jest nie zgodny z prawem ?
Multi multa sciunt, nemo omnia
Awatar użytkownika
jurek
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postautor: JarOO86 » 25 paź 2008, 17:24

A jakby mnie np nie było w polsce a kontaktowałbym sie z kuratorem telefonicznie to co ? tez niezgodne z prawem. Własnie planuje wyjazd do anglii i wiem ze tez musze to uzgodnic z kuratorem ale nie widze tu jakiejs niezgodnosci z prawem zeby stawiac sie u kuratora samemu
JarOO86

Postautor: labla » 25 paź 2008, 17:34

jurek pisze:No to labla wyjaśnij dlaczego według Ciebie jest nie zgodny z prawem ?

Może źle się wyraziłem.
Oczywiście zawezwanie skazanego (nawet cykliczne) do siedziby nie jest niezgodne z prawem.
Niezgodne z prawem jest stosowanie dozoru ograniczając się wyłącznie do takiej formy kontaktu ( Art. 169 par. 4 k.k.w.)
Wg. mojej interpretacji jest to co najmniej niedopełnieniem obowiązków służbowych.
labla

Postautor: jurek » 25 paź 2008, 17:40

No nie bez jaj labla jesteś prawnikiem i nie łap się kiepskich chwytów dobrze wiesz że - art. 169 par. 4 kkw mówi o właściwości sądu a nie o tym że dozór sprawuje się w domu skazanego. labla kombinuj dalej bo to to niewypał.
Awatar użytkownika
jurek
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: labla » 25 paź 2008, 17:53

Ja mam odmienne zdanie na ten temat.
labla

Postautor: jurek » 25 paź 2008, 18:13

Miałem labla nadzieje na jakąś mądrą dyskusje w tym temacie bo to temat bardzo ciekawy ale widzę że Twoja argumentacja jest tak "mocna" że nawet nie będę powoływał się na doktrynę, komentarze i orzecznictwo (dot. art 169 kkw.) wszystko to co jest tam napisane obaliłeś jednym zdaniem – „Ja mam odmienne zdanie na ten temat” ot i rzeczowa argumentacja.
Awatar użytkownika
jurek
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: labla » 25 paź 2008, 18:30

Postaram się Jurku coś więcej wypowiedzieć w tym temacie. Teraz z uwagi na sobotę i moje weekendowe lenistwo :D dalszej dyskusji nie podejmę.
labla

Postautor: jurek » 25 paź 2008, 18:39

Ok. pozdrawiam miłego odpoczynku
Awatar użytkownika
jurek
k.zawodowy
k.zawodowy