Dotyczy wykonywania kary ograniczenia wolności

Zadaj pytanie kuratorowi dla dorosłych.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Dotyczy wykonywania kary ograniczenia wolności

Postautor: dziadek » 21 cze 2009, 10:55

Kochani znów mój kierownik zabił mi gwoździa!

Mam młodocianego skazanego przebywającego w ośrodku wychowawczym skazanego w trzech sprawach na karę ograniczenia wolności.
Ośrodek Wychowawczy w którym ów przebywa do 19 06 09 (tj. do końca roku szkolnego w którym młodociany kończy 18 lat) odmówił prośbie przyjęcia trzeciej sprawy ow(młodociany wykonuje już dwie poprzednie kary ow w tymże Ośrodku) ponieważ nie było już dla skazanego pracy a ponadto młodociany kończy gimnazjum i mając 18 lat bezpowrotnie opuszcza Ośrodek wracając do miejsca zamieszkania położonego w drugim końcu kraju.
Skazany złożył oświadczenie podając, że wykona karę ow w miejscu stałego pobytu.
Sprawdziłem że sędzia może dokonać zmiany miejsca wykonywania kary ow zarządzeniem.
W krótkiej notatce opisałem sprawę i zasugerowałem odesłanie akt kkow z dozorem (poprzez Wydział Karny) do SR który nadesłał powyższe akta.
Kierownik Zespołu zwrócił mi akta Kkow dopisując na kartce potrzebę napisania przeze mnie wniosku. Jakiego to wniosku to nie napisał a ja nie potrafię się domyśleć!!

1. wniosek o odroczenie wykonania kary ow w świetle powyższych ustaleń jest niepotrzebny.
2. wniosek o zmianę miejsca wykonywania kary ow w rejonie właściwości mojego Sądu wydaje mi się niecelowy gdyż zaledwie 14 dni pozostaje do końca roku szkolnego i młodociany opuszcza ośrodek(co zaznaczone zostało w notatce), wniosek o wyznaczenie miejsca pracy w nowym miejscu zamieszkania wydaje mi się nonsensowny gdyż musiałbym się zorientować jaki zakład pracy został tam wyznaczony jako miejsce wykonywania kary
3. inny wniosek,(nie potrafię się domyśleć o jaki wniosek kierownikowi chodzi w moim poważnym wieku nie chcę wyjść przed kierownikiem na niedouczonego

Rozmawiałem z przewodniczącym wydziału, który po zbadaniu sprawy powiedział, że najlepiej akta przesłać do sądu właściwego dla miejsca stałego zamieszkania skazanego.
Kończąc już to przydługawe wystąpienie chciałem podać, że ciekawi mnie czy rzeczywiście kierownik ma prawo do podobnego działania, że mimo przyjęcia akt przez sekretariat Zespołu może w ten sposób zatrzymać przekazanie akt do Wydziału Karnego.
Sprawności działania kuratora taka polityka na pewno nie służy :roll:
dziadek

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: morphine » 21 cze 2009, 11:50

witam!
dziadek wydaje mi się, ze masz rację i jeżeli to jest wo z dozorem to sprawa przekazujesz do SR zgodnie z miejscem zamieszkania dozorowanego, chyba, ze ..... ustalisz zakład pracy w miejscu zamieszkania skazanego gdzie jest wykonywana wo
i złożysz wniosek z art. 56§2 kkw
chyba kierownik jest nadgorliwy :))
pzdr
morphine
UpLinker
UpLinker

Podziękował : 345 razy
Otrzymał podziękowań: 205 razy

dotyczy wykonania kary ow

Postautor: dziadek » 21 cze 2009, 14:40

Dziekuję Morphine za odpowiedź. zakład pracy znajduje się w aktach lecz oczywiście nie jest to pewne że nadal jest aktualny.
Jak podałem, śedzia może ustalić miejsce wykonywania kary zarządzeniem, nie jest potrzebne posiedzenie.
Pozdrawiam!!
dziadek

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi