DOTYCZY UDZIELANIA POMCY Z FUNDUSZU PP

Zadaj pytanie kuratorowi dla dorosłych.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

DOTYCZY UDZIELANIA POMCY Z FUNDUSZU PP

Postautor: dziadek » 16 paź 2009, 10:56

Mój kochany kierownik przekazał, że pomoc postpenitencjarna nie nalezy się skazanym którzy odbyli zastępczą karę pozbawienia wolności za nie uiszczoną grzywnę.
Zastanawiam się czy to jest "nowy trend" w udzielaniu pomocy czy też kolejna "złota myśl" naszego wodza?
Podajcie proszę czy udzielając pomocy rzeczywiście bierze się pod uwagę że skazany przed osadzeniem nie uiścił grzywny? :shock:
dziadek

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: blabick » 16 paź 2009, 11:41

było już na forum.
rozporządzenie o pp nie rozróżnia, za co skazany odbywał karę i nie ma żadnych podstaw prawnych do odmowy udzielenia pomocy.
ja w takich wypadkach wnioskuję o 20zł
Awatar użytkownika
blabick
k.zawodowy
k.zawodowy

UDZIELANIE POMOCY POSTPENITENCJARNEJ

Postautor: dziadek » 21 paź 2009, 16:32

DZIÊKI BLABICK ZA POMOC.POZDRAWIAM :)
dziadek

Postautor: jurek » 21 paź 2009, 20:37

No no !!!! :shock: :shock: :shock: a ja myślałem, że wysokość kwoty - pomocy - z Funduszy PP jest zależna od potrzeb osoby uprawnionej a nie od tego czy siedział w ZK za grzywnę, karę ograniczenia wolności czy Bóg wie jeszcze za co ??? no !!! człowiek uczy się całe życie.
Multi multa sciunt, nemo omnia
Awatar użytkownika
jurek
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postautor: kgb14 » 21 paź 2009, 22:41

trzeba rozpatrywać każdy przypadek indywidualnie
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 119 razy
Otrzymał podziękowań: 135 razy

Postautor: blabick » 22 paź 2009, 11:32

jurek pisze:No no !!!! :shock: :shock: :shock: a ja myślałem, że wysokość kwoty - pomocy - z Funduszy PP jest zależna od potrzeb osoby uprawnionej a nie od tego czy siedział w ZK za grzywnę, karę ograniczenia wolności czy Bóg wie jeszcze za co ??? no !!! człowiek uczy się całe życie.

to znaczy, że robisz za każdym razem wywiad? czy opierasz się na oświadczeniu skazanego?
imo nie jesteśmy MOPSem i wymiar kary oraz paragraf mają dla mnie istotne znaczenie. gdyby to ode mnie zależało, przy karze zastępczej (szczególnie za nieuiszczoną G) pp nie udzielałbym wogóle...
Awatar użytkownika
blabick
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: Bosman » 22 paź 2009, 21:30

Nie powód osadzenia, wymiar kary, czy rodzaj kary jest istotny - ale sytuacja materialno-bytowa i zdrowotna zwolnionego z ZK/A¦, uzasadniająca udzielenie zapomogi (w określonej formie i wysokości) lub odmowę jej udzielenia.
Teoretycznie, osoba, która odbywała np. karę zastępczą 15-tu dni aresztu może znajdować się w trudniejszej sytuacji materialno-bytowej, od osoby, która odbyła karę długoterminową.
Decydujące, według mnie, powinny być ustalenia w konkretnym przypadku (czy to na podstawie oświadczenia skazanego, czy wywiadu środowiskowego [w naszym ZKSS wywiady środowiskowe dot. udzielnia zapomogi z F.P.P. zarządza się głównie w przypadku udzielania pomocy rodzinom skazanych, w okresie wynikającym z przepisów Rozporządzenia w sprawie F.P.P], czy też innej dokumentacji ).
Niektórzy kuratorzy przyznają pomoc w wysokości wprost proporcjonalnej do wymiaru odbytej przez skazanego kary - pewnie jest w tym jakaś metoda. Według mnie kluczem do zagadnienia jest jednak rzetelna i jak najbardziej pełna ocena aktualnej sytuacji materialno-bytowo-zdrowotnej zwolnionego (a więc ocena merytoryczna a nie moralna, czy "odwetowa").

Kilka trafnych argumentów w tej kwestii padło tu:
http://kurator.webd.pl/phpBB2/viewtopic ... sc&start=0
Bosman
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: blabick » 23 paź 2009, 8:40

Wydaje mi się, że pp ma za zadanie umożliwić skazanemu rozpoczęcie procesu społecznej readaptacji po odbyciu kpw. rozumiem przez to znalezienie mieszkania, podjęcie pracy itp. (takie "startowe" do pierwszej wypłaty). z tego też powodu wymiar kary ma tu istotne znaczenie, gdyż trudno chyba sądzić, że po 15 dniach kary zastępczej, komuś się świat zawalił i nie potrafi się odnaleść w nowej rzeczywistości.

Po pomoc przychodzi 2 skazanych. obaj są bez pracy, mają zadłużenie alimentacyjne w wys. 10 tys. oraz z tytułu czynszu 5 tys. Jeden siedział 5 lat, a drugi 3 miesiące. Czy wysokość pp będzie taka sama?
Awatar użytkownika
blabick
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: morphine » 23 paź 2009, 9:04

witam
ja udzielając pomocy pytam, czy jego sytuacja materialna uległa pogorszeniu przez to, ze odbywał kpw (np 15 dni zastępczej :)
Uważam, ze można zastosować wykładnie celowościową bowiem wydaje mi się, ze celem ustawodawcy było to, żeby udzielać pomocy osobom których sytuacja materialna pogorszyła się w związku z odbywaniem kpw

Sławek mam pytanie, czy idąc na wywiad w związku z wnioskiem o pomoc masz jakieś zlecenie, zarządzenie wywiadu??i kto go wydaje?
Zdecydowanie powinny być wyłączone z tego kręgu osoby które odbywają zastępczą karę pozbawienia wolności

pozdrawiam
morphine
UpLinker
UpLinker

Podziękował : 345 razy
Otrzymał podziękowań: 205 razy

Postautor: eipiem » 23 paź 2009, 16:37

a mnie interesuje jakich dokumentów oczekujecie od osoby pokrzywdzonej przestepstwem aby udzielić jej pomocy z Funduszu PP?czy wystarcza nr sprawy prokuratorskiej (DS),a moze potwierdzenie prokuratora o wszczęciu postepowania?
eipiem
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 3 razy

Postautor: Bosman » 23 paź 2009, 17:24

---------- 17:12 23.10.2009 ----------

morphine pisze:Sławek mam pytanie, czy idąc na wywiad w związku z wnioskiem o pomoc masz jakieś zlecenie, zarządzenie wywiadu??i kto go wydaje?

Zarządzenie na podstawie art. 14par.1 k.k.w. wydane przez kierownika ZKSS

---------- 17:16 ----------

blabick pisze:
Po pomoc przychodzi 2 skazanych. obaj są bez pracy, mają zadłużenie alimentacyjne w wys. 10 tys. oraz z tytułu czynszu 5 tys. Jeden siedział 5 lat, a drugi 3 miesiące. Czy wysokość pp będzie taka sama?

Na to nie ma żadnego algorytmu. Trzeba ocenić całościowo sytuację materialno-bytową obu i podjąć decyzje, zgodnie ze swoimi kompetencjami.

---------- 17:20 ----------

morphine pisze:Zdecydowanie powinny być wyłączone z tego kręgu osoby które odbywają zastępczą karę pozbawienia wolności

Na jakiej podstawie. Chyba, że masz na myśli własne sugestie zmian dot. obowiązującego Rozporządzenia.
Osoba zwolniona z ZK/A¦ to po prostu osoba zwolniona.

---------- 17:24 ----------

morphine pisze:witam
ja udzielając pomocy pytam, czy jego sytuacja materialna uległa pogorszeniu przez to, ze odbywał kpw (np 15 dni zastępczej :)

Pytanie słuszne i jak najbardziej na miejscu.
Sam o to pytam. Ale oceniam przede wszystkim sytuację materialno-bytową zwolnionego, a nie to, czy odbywał karę zasadniczą czy zastępczą.
Bosman
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: kgb14 » 23 paź 2009, 17:35

tak czytam i czytam i się zastanawiam o jakich my tu pieniądzach mówimy ???? Jakimi kwotami dysponujecie ? ---- ja tu widzę , że debata jest tak jakby chodziło o grube tysiące złotych albo przynajmniej o tysiące złotych ....

przecież tu nie ma zasadniczo o czym gadać ;-) :lol:
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 119 razy
Otrzymał podziękowań: 135 razy

Postautor: waariat11 » 23 paź 2009, 18:12

w moim zespole/sądzie jest taka praktyka (nie zbyt zgodna z ustawą o pomocy postenitencjarnej), że nie udzielamy pomocy gdy skazany odbył karę zastępczą za grzywnę.

Bez względu na trudną sytuację finansową skazanego i jego rodziny "dawanie" pieniędzy za to, że "poszedł" do zakładu karnego bo nie zapłacił grzywny, w rozumieniu samych skazanych jest pośmiewiskiem z wymiaru sprawiedliwości. Napiszę bardziej dobitnie - skazany nie zapłacił grzywny, odbył karę pozbawienia wolności i jeszcze w nagrodę dostanie za to pieniądze. Kpina i tyle..........
waariat11

Dot. zarzĄdzenia kier. ZKSS na przeprowadzenie czternastki

Postautor: dziadek » 23 paź 2009, 19:23

Sławku, wybacz ale nie potrafię znaleźć podstawy prawnej na której kierownik ZKSS może wydać zarządzenie na przeprowadzenie 14-tki. Przeciez kierownika i ZKSS nie ma odpowiednim artykule KKW :shock:
A tak w ogóle czy nie jest to przekroczenie uprawnień przez kierownika? :lol:
dziadek

Postautor: Bosman » 23 paź 2009, 19:50

---------- 19:34 23.10.2009 ----------

dziadek pisze:Sławku, wybacz ale nie potrafię znaleźć podstawy prawnej na której kierownik ZKSS może wydać zarządzenie na przeprowadzenie 14-tki. Przeciez kierownika i ZKSS nie ma odpowiednim artykule KKW :shock:
A tak w ogóle czy nie jest to przekroczenie uprawnień przez kierownika? :lol:

Kierownik jest kuratorem zawodowym, a kurator zawodowy jest organem postępowania wykonawczego.
Innej podstawy dla omawianego przypadku nie znalazłem .

---------- 19:45 ----------

waariat11 pisze:w moim zespole/sądzie jest taka praktyka (nie zbyt zgodna z ustawą o pomocy postenitencjarnej), że nie udzielamy pomocy gdy skazany odbył karę zastępczą za grzywnę.

Bez względu na trudną sytuację finansową skazanego i jego rodziny "dawanie" pieniędzy za to, że "poszedł" do zakładu karnego bo nie zapłacił grzywny, w rozumieniu samych skazanych jest pośmiewiskiem z wymiaru sprawiedliwości. Napiszę bardziej dobitnie - skazany nie zapłacił grzywny, odbył karę pozbawienia wolności i jeszcze w nagrodę dostanie za to pieniądze. Kpina i tyle..........

Konsekwencją nie uiszczenia grzywny jest (w omawianej sytuacji) orzeczenie kary zastępczej pozbawienia wolności (inną kwestią jest to, czy odbywanie kary zastępczej w ZK jest dolegliwe i dla kogo).
Odmowa udzielenia zapomogi, motywowana tylko tym, że skazany nie uiścił grzywny (choć został już za to ukarany przez Sąd - j.w.) jest według mnie działaniem odwetowym, polegającym na "dodatkowym ukaraniu" skazanego/ukaranego przez kuratora, który w swoisty (nieprofesjonalny) sposób wymierza sprawiedliwość na własną rękę.

---------- 19:50 ----------

kgb14 pisze:tak czytam i czytam i się zastanawiam o jakich my tu pieniądzach mówimy ???? Jakimi kwotami dysponujecie ? ---- ja tu widzę , że debata jest tak jakby chodziło o grube tysiące złotych albo przynajmniej o tysiące złotych ....

przecież tu nie ma zasadniczo o czym gadać ;-) :lol:

W naszym Sądzie udzielamy zapomogi najczęściej w formie bonów żywieniowych (żywnościowych) w wys. zależnej od konkretnej sytuacji. Ja udzielam pomocy w bonach o wartości od 100 do 300 zł..
Ostatnio zmieniony 23 paź 2009, 19:59 przez Bosman, łącznie zmieniany 2 razy
Bosman
k.zawodowy
k.zawodowy

Następna

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi