Zastanawiam się czy to jest "nowy trend" w udzielaniu pomocy czy też kolejna "złota myśl" naszego wodza?
Podajcie proszę czy udzielając pomocy rzeczywiście bierze się pod uwagę że skazany przed osadzeniem nie uiścił grzywny?

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch
jurek pisze:No no !!!!![]()
![]()
a ja myślałem, że wysokość kwoty - pomocy - z Funduszy PP jest zależna od potrzeb osoby uprawnionej a nie od tego czy siedział w ZK za grzywnę, karę ograniczenia wolności czy Bóg wie jeszcze za co ??? no !!! człowiek uczy się całe życie.
morphine pisze:Sławek mam pytanie, czy idąc na wywiad w związku z wnioskiem o pomoc masz jakieś zlecenie, zarządzenie wywiadu??i kto go wydaje?
blabick pisze:
Po pomoc przychodzi 2 skazanych. obaj są bez pracy, mają zadłużenie alimentacyjne w wys. 10 tys. oraz z tytułu czynszu 5 tys. Jeden siedział 5 lat, a drugi 3 miesiące. Czy wysokość pp będzie taka sama?
morphine pisze:Zdecydowanie powinny być wyłączone z tego kręgu osoby które odbywają zastępczą karę pozbawienia wolności
morphine pisze:witam
ja udzielając pomocy pytam, czy jego sytuacja materialna uległa pogorszeniu przez to, ze odbywał kpw (np 15 dni zastępczej
dziadek pisze:Sławku, wybacz ale nie potrafię znaleźć podstawy prawnej na której kierownik ZKSS może wydać zarządzenie na przeprowadzenie 14-tki. Przeciez kierownika i ZKSS nie ma odpowiednim artykule KKW![]()
A tak w ogóle czy nie jest to przekroczenie uprawnień przez kierownika?
waariat11 pisze:w moim zespole/sądzie jest taka praktyka (nie zbyt zgodna z ustawą o pomocy postenitencjarnej), że nie udzielamy pomocy gdy skazany odbył karę zastępczą za grzywnę.
Bez względu na trudną sytuację finansową skazanego i jego rodziny "dawanie" pieniędzy za to, że "poszedł" do zakładu karnego bo nie zapłacił grzywny, w rozumieniu samych skazanych jest pośmiewiskiem z wymiaru sprawiedliwości. Napiszę bardziej dobitnie - skazany nie zapłacił grzywny, odbył karę pozbawienia wolności i jeszcze w nagrodę dostanie za to pieniądze. Kpina i tyle..........
kgb14 pisze:tak czytam i czytam i się zastanawiam o jakich my tu pieniądzach mówimy ???? Jakimi kwotami dysponujecie ? ---- ja tu widzę , że debata jest tak jakby chodziło o grube tysiące złotych albo przynajmniej o tysiące złotych ....
przecież tu nie ma zasadniczo o czym gadać![]()
Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości