Zastępcza kara pozbawienia wolności

Zadaj pytanie kuratorowi dla dorosłych.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Zastępcza kara pozbawienia wolności

Postautor: someone1989 » 06 lis 2009, 15:33

Witam .
Została mi zasądzona zastępcza kara pozbawienia wolności za nie wykonanie kary ograniczenia wolnosci ( praca społeczna nieodpłatna ) . Dostałem wezwanie do aresztu śledczego na 24 listopada a w grudniu mam egzaminy w szkole czy jest możliwość jakoś odroczyć wykonanie tej zastępczej kary pozbawienia wolności ?? Podczas rozprawy dostałem informacje że żeby nie iść " siedzieć " mogę albo spotkać się z kuratorem zawodowym by rozpocząć tą prace społeczną albo złożyć wniosek o zastępczą kare grzywny - niestety odpada bo teraz nie pracuje .
Co w takiej sytuacji mogę zrobić ??
someone1989

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: kgb14 » 06 lis 2009, 17:28

Ile godzin do wykonania ?
Jeśli Pan zdąży do 24 listopada-natychmiast przystąpić do wykonywania .
max można odpracować 8 godz dziennie - chyba, że jest możliwość odpracowywania jeszcze w sobotę .

ps. trzeba było wcześniej z kuratorem rozmawiać , nie zaszkodzi i teraz pomoże - można jeszcze coś tam wymyślić - co nie zmienia faktu natychmiastowego przystąpienia do wyk kary.
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 119 razy
Otrzymał podziękowań: 135 razy

Postautor: someone1989 » 06 lis 2009, 17:56

40 h przez 6 miesiecy kurator jest w środy i czwartki więc od przyszłego czwartku mogę rozpocząć prace to zdąze zrobic te 40 h przed 24 listopada . Czyli rozumiem że ide do kuratora że chce rozpocząc prace on informuje zakład pracy oraz sąd tak ?? chce wiedzieć żeby nie było że pójde do tej pracy 24 się nie wstawie a póżniej zapuka policja z nakazem ...
someone1989

Postautor: kaszpiroski » 06 lis 2009, 18:05

kgb14 czy aby na pewno może przystąpić do pracy jeśli jest prawomocne postanowienie Sądu o zamianie na karę zastępczą pozbawienia wolności? Wydaje mi się, że nie, ale pewności nie mam.
kaszpiroski

Podziękował : 6 razy
Otrzymał podziękowań: 32 razy

Postautor: someone1989 » 06 lis 2009, 18:07

wiem że można bo po wyroku sąd poinformował mnie że podjecie pracy wstrzyma tą kare ale niewiem czy moge teraz jak już jest termin do aresztu
someone1989

Postautor: kgb14 » 06 lis 2009, 19:39

someone1989 40 godzin przez 6 miesięcy to jest 240 godz - licząc po 8 godz dziennie to chyba nie bardzo zdążysz - potrzebujesz 30 dni roboczych .

Tak jak napisałem - zacznij natychmiast odpracowywać karę - oraz udaj się do kuratora prowadzącego - powinien jeszcze coś podpowiedzieć o czym nie będę pisał na forum .

Co do tego czy wstrzymuje - nie - ale jeśli kara zostanie wykonana - sąd może a nawet musi uchylić poprzednie postanowienie o karze zastępczej pozbawienia wolności/aresztu - zależnie od wyroku czy z kk czy z kw .
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: Bosman » 06 lis 2009, 20:45

Poradnictwo/pomagactwo internetowe kwitnie.
A ja powtórzę: orzeczenia są wydawane w rzeczywistym, a nie wirtualnym świecie. I w tym pierwszym trzeba szukać pomocy/porady.
Bosman
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postautor: Aurelius » 06 lis 2009, 22:03

kaszpiroski pisze:kgb14 czy aby na pewno może przystąpić do pracy jeśli jest prawomocne postanowienie Sądu o zamianie na karę zastępczą pozbawienia wolności? Wydaje mi się, że nie, ale pewności nie mam.

art. 65 § 5 kkw stanowi:
Sąd może wstrzymać wykonanie zastępczej kary pozbawienia wolności w wypadku, gdy skazany podejmie nakazaną pracę i podda się rygorom z nią związanym; wstrzymanie następuje do czasu wykonania orzeczonej kary ograniczenia wolności.

Zwróciłbym uwagę na fakultatywność takiego rozstrzygnięcia. No i zawsze jeszcze pozostaje art. 24 kkw.
Awatar użytkownika
Aurelius
VIP
VIP

Podziękował : 231 razy
Otrzymał podziękowań: 277 razy

Postautor: kgb14 » 07 lis 2009, 11:00

Sławek Kacicki pisze:Poradnictwo/pomagactwo internetowe kwitnie.
A ja powtórzę: orzeczenia są wydawane w rzeczywistym, a nie wirtualnym świecie. I w tym pierwszym trzeba szukać pomocy/porady.

to po co jest to forum :?: :drap:
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: Bosman » 07 lis 2009, 11:20

kgb14 pisze:
Sławek Kacicki pisze:Poradnictwo/pomagactwo internetowe kwitnie.

to po co jest to forum :?: :drap:

Też się nad tym coraz częściej zastanawiam.
Bosman
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: BartK » 07 lis 2009, 15:10

W kwestii OT dodam, iż właśnie po to powstał ten dział, żeby ludzie mogli zadawać pytania kuratorowi. Kto chce ten udziela odpowiedzi, przymusu nie ma. Nad jakością merytoryczną porad czuwa admin, mod, a także inni użytkownicy forum.
Jeśli chodzi o odpowiedź na pytanie autora wątku, to polecam dążyć do uniknięcia kary zastępczej pozbawienia wolności. Wszelkie decyzje tutaj podejmuje sąd wykonawczy, gdzie należy z zachowaniem drogi formalnej zwracać się z wszelkimi wnioskami. W formalnościach może pomóc kurator zawodowy. Instytucje prawne, które powinny być tutaj przydatne zostały już wyżej wskazane (wstrzymanie wykonania kary, zmiana postanowienia). Jeżeli jednak w grę wchodzi odroczenie wykonania kary zastępczej, to należy pamiętać o uiszczeniu opłaty za złożenie takiego wniosku.
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Postautor: Bosman » 07 lis 2009, 16:18

Bartłomiej pisze:W kwestii OT dodam, iż właśnie po to powstał ten dział, żeby ludzie mogli zadawać pytania kuratorowi. Kto chce ten udziela odpowiedzi, przymusu nie ma. Nad jakością merytoryczną porad czuwa admin, mod, a także inni użytkownicy forum.

Ok. Będę o tym pamiętał.
Chodziło mi o to (powtarzam się), żeby kierować pytających do źródła, czyli do:
1) Sądu, który wykonuje konkretne orzeczenie
2) kuratora zawodowego, który wykonuje konkretne orzeczenie,
ewentualnie do innych instytucji/organów/kancelarii/poradni.
[pytających początkujących kuratorów społecznych - kierować do kuratorów zawodowych, z którymi współpracują/powinni współpracować]

"Kurator internetowy" nie ma wglądu do akt danej sprawy, nie zna sprawy, wszystkich okoliczności, uwarunkowań [nie mówiąc już o odmiennych praktykach załatwiania poszczególnych kwestii/problemów/spraw w poszczególnych Sądach - a praktyki, jak wiemy choćby z tego forum, są różne] i jego sugestie, mimo najszczerszych chęci, mogą nie być wystarczająco trafne (co więcej, w niektórych przypadkach mogą szkodzić).
SK

ps. wychodzę z założenia, że lepsza wędka, niż wirtualna ryba.
Bosman
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: kgb14 » 07 lis 2009, 17:22

Sławek Kacicki ale jakby wszyscy wychodzili z takiego założenia to po pierwsze forum by nie isniało lub było nie potrzebne .

wystarczyłoby zrobić baner ogłoszeniowy z treścią ,,wszelkie pytania kierować proszę do swojego kuratora lub do sądu'' i koniec - forum nie potrzebne .
Uważam , ze forum jest potrzebne .
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: Bosman » 07 lis 2009, 20:38

---------- 19:21 07.11.2009 ----------

Jarek,
Uważam, że forum kuratorów jest przede wszystkim dla kuratorów.
I tyle. I proponuję na tym zakończyć tę wymianę. Niech każdy zostanie przy swoim.

---------- 19:38 ----------

kgb14 pisze:,,wszelkie pytania kierować proszę do swojego kuratora lub do sądu'' i koniec

Popieram. Słuszna i pożyteczna idea.
Pozdrawiam.
SK
Bosman
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: someone1989 » 07 lis 2009, 23:33

Ok. Będę o tym pamiętał.
Chodziło mi o to (powtarzam się), żeby kierować pytających do źródła, czyli do:
1) Sądu, który wykonuje konkretne orzeczenie
2) kuratora zawodowego, który wykonuje konkretne orzeczenie,
ewentualnie do innych instytucji/organów/kancelarii/poradni.
[pytających początkujących kuratorów społecznych - kierować do kuratorów zawodowych, z którymi współpracują/powinni współpracować]

"Kurator internetowy" nie ma wglądu do akt danej sprawy, nie zna sprawy, wszystkich okoliczności, uwarunkowań [nie mówiąc już o odmiennych praktykach załatwiania poszczególnych kwestii/problemów/spraw w poszczególnych Sądach - a praktyki, jak wiemy choćby z tego forum, są różne] i jego sugestie, mimo najszczerszych chęci, mogą nie być wystarczająco trafne (co więcej, w niektórych przypadkach mogą szkodzić).
SK

ps. wychodzę z założenia, że lepsza wędka, niż wirtualna ryba.

Panie Sławku ja rozumiem że konkretnej odp na moją sytuacje udzieli mi kurator . Poprostu tylko chciałem wiedzieć czy jest wogóle taka możliwość w prawie że mimo tego że już mam termin rozpoczynam prace i do jej zakończenia ta kara zastepcza pozbawienia wolności jest zawieszona . Tylko tyle nie chciałem konkretnej odp do mojej sytuacji bo wiadomo że nikt tutaj nie ma moich akt a wszystko też nie zawsze idzie opisać albo nie wszystko wiem co jest w tych aktach .
someone1989

Następna

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi