Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch
kaszpiroski pisze:kgb14 czy aby na pewno może przystąpić do pracy jeśli jest prawomocne postanowienie Sądu o zamianie na karę zastępczą pozbawienia wolności? Wydaje mi się, że nie, ale pewności nie mam.
Sąd może wstrzymać wykonanie zastępczej kary pozbawienia wolności w wypadku, gdy skazany podejmie nakazaną pracę i podda się rygorom z nią związanym; wstrzymanie następuje do czasu wykonania orzeczonej kary ograniczenia wolności.
Sławek Kacicki pisze:Poradnictwo/pomagactwo internetowe kwitnie.
A ja powtórzę: orzeczenia są wydawane w rzeczywistym, a nie wirtualnym świecie. I w tym pierwszym trzeba szukać pomocy/porady.
kgb14 pisze:Sławek Kacicki pisze:Poradnictwo/pomagactwo internetowe kwitnie.
A ja powtórzę: orzeczenia są wydawane w rzeczywistym, a nie wirtualnym świecie. I w tym pierwszym trzeba szukać pomocy/porady.
to po co jest to forum![]()
Bartłomiej pisze:W kwestii OT dodam, iż właśnie po to powstał ten dział, żeby ludzie mogli zadawać pytania kuratorowi. Kto chce ten udziela odpowiedzi, przymusu nie ma. Nad jakością merytoryczną porad czuwa admin, mod, a także inni użytkownicy forum.
kgb14 pisze:,,wszelkie pytania kierować proszę do swojego kuratora lub do sądu'' i koniec
Ok. Będę o tym pamiętał.
Chodziło mi o to (powtarzam się), żeby kierować pytających do źródła, czyli do:
1) Sądu, który wykonuje konkretne orzeczenie
2) kuratora zawodowego, który wykonuje konkretne orzeczenie,
ewentualnie do innych instytucji/organów/kancelarii/poradni.
[pytających początkujących kuratorów społecznych - kierować do kuratorów zawodowych, z którymi współpracują/powinni współpracować]
"Kurator internetowy" nie ma wglądu do akt danej sprawy, nie zna sprawy, wszystkich okoliczności, uwarunkowań [nie mówiąc już o odmiennych praktykach załatwiania poszczególnych kwestii/problemów/spraw w poszczególnych Sądach - a praktyki, jak wiemy choćby z tego forum, są różne] i jego sugestie, mimo najszczerszych chęci, mogą nie być wystarczająco trafne (co więcej, w niektórych przypadkach mogą szkodzić).
SK
ps. wychodzę z założenia, że lepsza wędka, niż wirtualna ryba.
Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości