Wniosek o odwieszenie kary po upływie okresu próby ....?

Zadaj pytanie kuratorowi dla dorosłych.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Wniosek o odwieszenie kary po upŁywie okresu próby ....?

Postautor: anna7 » 26 gru 2009, 15:07

Witam

Mam pytanie - czy kurator może wnieść wniosek o zarządzenie wykonania kary dwa tygodnie po upływie okresu próby, a tym samym także po upływie orzeczonego przez sąd czteroletniego okresu dozoru ?

Okres próby i dozoru minął 15 października 2009 ( 3 lata od daty uprawomocnienia się wyroku ), wniosek kuratora zawodowego o odwieszenie kary jest datowany na dzień 30 października 2009.

Art. 173.
§ 1. Sądowy kurator zawodowy organizuje i prowadzi działania mające na celu pomoc
skazanemu w społecznej readaptacji oraz kieruje pracą sądowych kuratorów
społecznych i innych osób wykonujących dozór samodzielnie lub z upoważnienia
stowarzyszeń, organizacji i instytucji.
§ 2. Do zakresu działania sądowego kuratora zawodowego należy w szczególności:
1) kontrolowanie zachowania skazanego w okresie próby,
2) składanie wniosków o zmianę okresu próby w sprawach dotyczących
wykonywania postanowienia o warunkowym zwolnieniu,
3) składanie wniosków o ustanowienie, rozszerzenie lub zmianę
obowiązków w okresie próby, o zwolnienie od wykonania tych
obowiązków albo o oddanie pod dozór lub zwolnienie od dozoru,
4) składanie wniosków o odroczenie lub o przerwę wykonania kary lub o
odwołanie odroczenia lub przerwy wykonania kary,
5) składanie wniosków o warunkowe zwolnienie i o odwołanie
warunkowego zwolnienia,
6) składanie wniosków o zarządzenie wykonania kary, której wykonanie
warunkowo zawieszono oraz o wykonanie kary zastępczej,

7) składanie wniosków o wszczęcie postępowań dotyczących wykonania
kary ograniczenia wolności,

( ... )

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 26 gru 2009, 20:31 przez anna7, łącznie zmieniany 1 raz
anna7

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: kgb14 » 26 gru 2009, 17:58

Rożnie to bywa - różne są praktyki w sądach i czasem nieco odmiennie prowadzi się akta - zasadniczo - może to zrobić - dla czego ? ponieważ teoretycznie mógł dowiedzieć się o pewnych zaistniałych sprawach mających wpływ na prowadzony przez niego dozór - potwierdzenie pewnych kwestii też mogło nastąpić już po okresie próby - sąd ma jeszcze czas na np. zarządzenie wykonania kary jeszcze 6 mies. po upływie okresu próby - i skoro to właśnie kurator dowiedzia się o czymś tam - to on złożył odpowiedni wniosek .
Oczywiście wszystko co napisałem - to jest gdybanie - nie widzę akt i nie wim jak bym sie zachował w danej sytuacji .
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 119 razy
Otrzymał podziękowań: 135 razy

Postautor: anna7 » 26 gru 2009, 18:23

Z doświadczenia wiem, że "różne praktyki" sądów i innych organów instytucji państwowych w 99 % przypadków na 100 wynikają z niedoprecyzowania przez ustawodawcę przepisów obowiązującego prawa - gdyby dołożono starań i uszczegółowiono ( tak jak to zrobino w innych punktach art. 173. ) że chodzi o składanie wniosków w okresie próby, jak sądzę nie byłoby żadnych rozbiezności w interpretowaniu tego przepisu.

Trzeba jednak będzie zwrócić się w tej sprawie do źródła, czyli DWOiP w MS.

Dziekuję za pomoc, Wesołych ¦wiąt :)

Pozdrawiam, Anna
anna7

Postautor: Bosman » 26 gru 2009, 19:26

Pierwszorzędną kwestią w niniejszym wątku, według mnie, nie jest to kiedy kurator składa wniosek, ale to, w jakim czasie kara może być zarządzona - tę kwestię reguluje treść art. 75§4 k.k.: "zarządzenie wykonania kary [prawomocne - ale to chyba oczywiste] nie może nastąpić później niż w ciągu 6 miesięcy od zakończenia okresu próby".
W powyższej kwestii proponuję nie zwracać się do DWOiP MS, bo najzwyczajniej nie ma po co.
Pozdrawiam.
SK
Bosman
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postautor: anna7 » 26 gru 2009, 19:46

Być może, dla pewności wolałabym wyjaśnić również tę " drugorzędną" kwestię, jako że wniosek o zarządzenie kary ( z powodu niewypełnienia obowiązku naprawy szkody ) złożył nie sam poszkodowany, a właśnie ów "gorliwy" kurator - notabene wcześniej nie dopełniający zapisanych w ustawie obowiązków i elementarnych kuratorskich czynności zawodowych.
A ponieważ podobnych uchybień w prowadzeniu tego dozoru jest nie kilka, lecz kilkanaście, będzie w tej sprawie wniosek o wszczęcie postępowania dyscyplinarnego do Prezesa i Kuratora Okręgu z jednoczesnym powiadomieniem DWOiP i KRK.

Pozdrawiam
anna7

Postautor: Bosman » 26 gru 2009, 20:09

---------- 19:08 26.12.2009 ----------

anna7 pisze:A ponieważ podobnych uchybień w prowadzeniu tego dozoru jest nie kilka, lecz kilkanaście, będzie w tej sprawie wniosek o wszczęcie postępowania dyscyplinarnego do Prezesa i Kuratora Okręgu z jednoczesnym powiadomieniem DWOiP i KRK.
Pozdrawiam

A to już całkiem inna kwestia mająca się nijak do wątku głównego.
Bosman
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: anna7 » 26 gru 2009, 22:11

Sławek Kacicki pisze:
A to już całkiem inna kwestia mająca się nijak do wątku głównego.

Owszem, również wolałabym się skoncentrować na kwestii dopuszczalności wykonywania przez kuratora takich czynności, jak wspomniany wyżej wniosek o zarządzenie kary - po upływie określonego przez sąd okresu nadzoru.
Bardzo proszę o wyjaśnienie, czy kurator ma obowiązek ściśle trzymać się w/w wyznaczonego okresu, czy też może go samowolnie modyfikować ( wydłużać lub skracać ) wbrew prawomocnemu postanowieniu sądu ( ? )

Pozdrawiam
anna7

Postautor: kgb14 » 27 gru 2009, 9:12

Kurator sam sobie nic nie może modyfikować ;-)
Może a nawet musi skłądać w odpowiednich sytuacjach odpowiednie wnioski do sądu .
Kurator może wystąpić o zniesienie dozoru wcześniej - ale nie NIE okresu próby . Proszę nie mylić tych pojęć .
Okres próby to jedno i nie podlega żadnemu skracaniu czy wydłużaniu ( wyjątek stanowią osoby na warunkowym zwolnieniu z ZK - ale to nie dotyczy tego wątku ) .

Ja tylko podtrzymam co napisałem wcześniej - kurator może złożyć wniosek - zależnie od okoliczności .
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: morphine » 27 gru 2009, 9:36

witam
ja jednak uważam, że kurator po upływie okresu próby nie może składać wniosku bowiem nie prowadzi już postępowania wykonawczego alee...
oczywiście praktyki są różne,
Wydaje mi się, ze w powyższej sytuacji rozwiązaniem jest zawiadomić Sąd o niezrealizowaniu obowiązku i Sąd z urzędu mógłby wszcząć postępowanie o zarządzenie wykonania kary
pozdrawiam
morphine
UpLinker
UpLinker

Podziękował : 345 razy
Otrzymał podziękowań: 205 razy

Postautor: anna7 » 27 gru 2009, 17:23

kgb14 pisze:Kurator może wystąpić o zniesienie dozoru wcześniej - ale nie NIE okresu próby . Proszę nie mylić tych pojęć .

Ależ doskonale wiem o tym, proszę o dokladne zapoznanie się z treścią mojego pierwszego postu.

kgb14 pisze: Ja tylko podtrzymam co napisałem wcześniej - kurator może złożyć wniosek - zależnie od okoliczności .

Poproszę zatem o podstawę prawną, zezwalającą kuratorowi na dokonywanie czynności po upływie określonego przez sąd okresu nadzoru ( nie mylić z okresem próby :wink: )

morphine pisze:witam
ja jednak uważam, że kurator po upływie okresu próby nie może składać wniosku bowiem nie prowadzi już postępowania wykonawczego

Dokładnie tak samo uważam !

morphine pisze: Wydaje mi się, ze w powyższej sytuacji rozwiązaniem jest zawiadomić Sąd o niezrealizowaniu obowiązku

Ale kto to powinien zrobić, skoro ( jak to przed chwilą zostało powiedziane ) kurator po uplywie okresu próby ( i zarazem nadzoru ) nie posiada uprawień do wykonywania żadnych czynności związanych z postępowaniem wykonawczym - w tym do wnoszenia do sądu wniosków i zawiadomień.
Chyba, że skieruje do sądu doniesienie jako osoba prywatna, powodowana obywatelską troską ....... :?:

Dziękuję za pomoc, pozdrawiam
anna7

Postautor: Bosman » 27 gru 2009, 19:38

Uważam, iż praktyka składania przez kuratora zawodowego wniosków do Sądu (np. wniosku o zarządzenie wykonania kary), w przypadkach, gdy upłynął okres próby (przy uwzględnieniu treści art. 75§4 k.k.), jest właściwa, ponieważ:
1) kurator zawodowy jest jednym z organów wykonujących orzeczenia (art 2 pkt. 6 k.k.w. [według uprzednio obowiązującego nazewnictwa organem postępowania wykonawczego])
2) data upływu okresu próby wyznacza kres podejmowaniu czynności dozorowych (terenowych), natomiast nie stanowi daty zakończenia postępowania wykonawczego
3) ustawodawca nie ograniczył czasu, w którym kurator zawodowy może złożyć stosowny wniosek (w tym przypadku o zarządzenie wykonania kary), do okresu próby (art. 173§2 pkt 6 k.k.w.), jedynie wskazał w jakim czasie kara może być zarządzona (art. 75§4 k.k.).

Właściwie mogłem poprzestać na punkcie 3.
SK
Bosman
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: Q » 27 gru 2009, 21:18

Dzięki Sławku, że zakończyłeś - mam nadzieję dobitnie - tę dyskusję.
Awatar użytkownika
Q
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 21 razy
Otrzymał podziękowań: 9 razy

Postautor: anna7 » 27 gru 2009, 22:03

Sławek Kacicki pisze:Uważam, iż praktyka składania przez kuratora zawodowego wniosków do Sądu (np. wniosku o zarządzenie wykonania kary), w przypadkach, gdy upłynął okres próby (przy uwzględnieniu treści art. 75§4 k.k.), jest właściwa, ponieważ:
1) kurator zawodowy jest jednym z organów wykonujących orzeczenia (art 2 pkt. 6 k.k.w. [według uprzednio obowiązującego nazewnictwa organem postępowania wykonawczego]

Owsem, ale nie jest sądem i nie może sobie dowolnie kształtować okresu nadzoru określonym w wyroku, z tego też tytułu mozliwość zarządzenia kary pozbawienia wolności po upływie okresu próby ustawa daje jedynie sądowi, o kuratorze nie ma tutaj ani słowa.

Sławek Kacicki pisze:2) data upływu okresu próby wyznacza kres podejmowaniu czynności dozorowych (terenowych), natomiast nie stanowi daty zakończenia postępowania wykonawczego.

Data ta stanowi kres postępowania wykonawczego i sądu i kuratora.
Dla sądu w tym sensie, że po niej nie może już wydać żadnych postanowień właściwych dla okresu próby, poza jednym - zarządzeniem wykonania kary na mocy art. 75§4 k.k
Dla kuratora natomiast jest definitywnym końcem dokonywania wszelkich czynności z tytułu wykonywanego nadzoru - z tego właśnie powodu dwa tygodnie wcześniej kurator ma obowiązek sporządzić raport końcowy z nadzoru, dający niejako asumpt sędziemu do ostatecznej decyzji o zakończeniu sprawy, lub przeciwnie - zarządzeniu kary z art. 75§4 k.k.

Sławek Kacicki pisze: 3) ustawodawca nie ograniczył czasu, w którym kurator zawodowy może złożyć stosowny wniosek (w tym przypadku o zarządzenie wykonania kary), do okresu próby (art. 173§2 pkt 6 k.k.w.), jedynie wskazał w jakim czasie kara może być zarządzona (art. 75§4 k.k.)

Panie Sławku, wspomniany już wielokrotnie wcześniej art. 75§4 k.k. dotyczy kompetencji sądu - a nie kuratora :D
Kurator sądowy nie jest organem orzekającym, nie posiada więc żadnych kompetencji do zarządzania skazanemu kary, może jedynie wnioskować do sądu o jej zarządzenie.

Pozdrawiam
anna7

Postautor: kgb14 » 27 gru 2009, 22:47

---------- 21:45 27.12.2009 ----------

Kilkakrotnie składałem wnioski po zakończonym czy dozorze czy okresie próby i nigdy nie miałem z tego powodu jakiś problemów -czasem sąd pytał czemu teraz - więc wystarczyło wskazać czemu - właśnie chodziło o okoliczności konkretnej sprawy

---------- 21:47 ----------

ps. nie dotyczyło to samej zasadności składanych wniosków tylko sędzina martwiła się czy zdąży np. wezwać ,,gościa'' czy ewentualnego uprawomocnienia postanowienia itp.
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: kesey » 28 gru 2009, 5:13

Jeśli sąd uzna, iż wniosek został skierowany z naruszeniem przepisów prawa to albo go nie rozpatrzy, albo go oddali. Sąd może także uznać, iż nie jest to wniosek i potraktować go jako powiadomienie o okolicznościach uzasadniających wszczęcie z urzędu postępowania o zarządzenie wykonania kary.

Znikąd nie wynika jednoznacznie, aby kurator nie mógł wystąpić z uzasadnionym wnioskiem po zakończeniu prowadzonego dozoru, lecz przed upływem sześciomiesięcznego terminu, w którym sąd jest jeszcze uprawniony do zarządzenia wykonania kary, jak rówież znikąd nie wynika jednoznacznie, aby zrobić to mógł.
Sam wniosek jest datowany 15 dni po zakończeniu okresu próby, jednak w sposób faktyczny odnosi się do okoliczności wynikających z całkoształtu przebiegu okresu próby (w końcu sprawca przez dni 1095 nie zechciał dopełnić nałożonego na niego obowiązku naprawienia szkody), stanowi jego podsumowanie i według mnie jest uzasadniony, nawet jeśli nie budziłoby zbędnych wątpliwości złożenie go o 16 dni wcześniej.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą- najpierw sprowadzi cię do swego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

Następna

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi