Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch
anna7 pisze:A ponieważ podobnych uchybień w prowadzeniu tego dozoru jest nie kilka, lecz kilkanaście, będzie w tej sprawie wniosek o wszczęcie postępowania dyscyplinarnego do Prezesa i Kuratora Okręgu z jednoczesnym powiadomieniem DWOiP i KRK.
Pozdrawiam
Sławek Kacicki pisze:
A to już całkiem inna kwestia mająca się nijak do wątku głównego.
kgb14 pisze:Kurator może wystąpić o zniesienie dozoru wcześniej - ale nie NIE okresu próby . Proszę nie mylić tych pojęć .
kgb14 pisze: Ja tylko podtrzymam co napisałem wcześniej - kurator może złożyć wniosek - zależnie od okoliczności .
morphine pisze:witam
ja jednak uważam, że kurator po upływie okresu próby nie może składać wniosku bowiem nie prowadzi już postępowania wykonawczego
morphine pisze: Wydaje mi się, ze w powyższej sytuacji rozwiązaniem jest zawiadomić Sąd o niezrealizowaniu obowiązku
Sławek Kacicki pisze:Uważam, iż praktyka składania przez kuratora zawodowego wniosków do Sądu (np. wniosku o zarządzenie wykonania kary), w przypadkach, gdy upłynął okres próby (przy uwzględnieniu treści art. 75§4 k.k.), jest właściwa, ponieważ:
1) kurator zawodowy jest jednym z organów wykonujących orzeczenia (art 2 pkt. 6 k.k.w. [według uprzednio obowiązującego nazewnictwa organem postępowania wykonawczego]
Sławek Kacicki pisze:2) data upływu okresu próby wyznacza kres podejmowaniu czynności dozorowych (terenowych), natomiast nie stanowi daty zakończenia postępowania wykonawczego.
Sławek Kacicki pisze: 3) ustawodawca nie ograniczył czasu, w którym kurator zawodowy może złożyć stosowny wniosek (w tym przypadku o zarządzenie wykonania kary), do okresu próby (art. 173§2 pkt 6 k.k.w.), jedynie wskazał w jakim czasie kara może być zarządzona (art. 75§4 k.k.)
Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości