brat alkoholik na warunkowym POMOCY!!

Zadaj pytanie kuratorowi dla dorosłych.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

brat alkoholik na warunkowym POMOCY!!

Postautor: iwusiam71 » 13 sty 2010, 16:54

Witam
Mam pytanie czy brat nałogowy alkoholik złamał zasady warunkowego zwolnienia jeśli nadużywa alkoholu znowu. Z tego co wiem miał się też zgłosić na odwyk. Zatruwa życie mojej młodszej Sio bo niestety Sio ma za miękkie serce.
Nie wiem co mam zrobić bo najchętniej zadzwoniłabym na policję, bo tylko w więzieniu trzymają go za mordę i siedzi na dOOpie grzecznie.
Nie myślcie o mnie źle ale już się tak z nim męczymy dobre 12 lat:(
iwusiam71

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: Orange » 13 sty 2010, 18:19

Jesli Sąd Penitencjarny nałożył obowiązki o: powstrzymywaniu sie od naduzywania alkoholu lub zgłoszeniu sie na leczenie odwykowe / kontynuowaniu leczenia odwykowego, a brat nie kontynuuje lub nie leczy się, nadal naduzywa alkoholu, co potwierdzone jest przez a/ interwencje Policji, b/ pobyty na izbie wytrzeźwień, c/ informacjach od kuratora - to może (nie musi, zgodnie z art. 160par. 2 kkw) stanowić podtawę do odwołania warunkowego zwolnienia.
Proponuję spotkać się z kuratorem zawodowym prowadzącym sprawę brata i opowiedzieć o sytuacji :D
Awatar użytkownika
Orange
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 62 razy
Otrzymał podziękowań: 45 razy

Postautor: BartK » 13 sty 2010, 18:21

proponuję nawiązać kontakt z kuratorem zawodowym prowadzącym postępowanie wykonawcze w sprawie brata. W przypadku osoby oddanej pod dozór będzie to kurator z sądu rejonowego właściwego miejscowo, który nawiasem mówiąc powinien odwiedzać dozorowanego, a w przypadku skazanego, który nie został oddany pod dozór włąsciwy będzie kurator dla sądu penitenjarnego, który udzielal warunkowego przedterminowego zwolnienia.
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Postautor: iwusiam71 » 14 sty 2010, 17:22

czyli jeśli dobrze zrozumiałam to " kurator z sądu rejonowego właściwego miejscowo" to miejsce zamieszkania (zameldowania) brata a nie tam gdzie siedział? I czy to chodzi o Kuratora wykonujące orzeczenia w sprawach karnych? bo tylko takiego kogoś znalazłam na stronie sądu w miejscowości brata.
iwusiam71

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: Orange » 14 sty 2010, 19:20

Dobrze Pani zrozumiała. Ten sąd, który "obsługuje" miejsce pobytu brata. Ważne jest właśnie miejsce pobytu (czasem osoby są gdzie indziej zameldowane, a gdzie indziej przebywają) JE¦LI MA ORZECZONY DOZÓR KURATORA. Jeśli nie - tak jak pisał Bartłomiej.
Awatar użytkownika
Orange
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 62 razy
Otrzymał podziękowań: 45 razy

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi