dozorowany aresztowany za granicą

Zadaj pytanie kuratorowi dla dorosłych.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

dozorowany aresztowany za granicĄ

Postautor: stoliczek » 01 lip 2010, 13:42

Proszę o pomoc: Dozorowany podczas pobytu w Austrii został aresztowany. z informacji jego żony wynika, że zapadł tam wobec niego wyrok skazujacy za kradzież.
Gdzie uzyskać informację odnośnie skazanego? w Ambasadzie RP w Wiedniu? Czy Ambasada prześle mi wyrok skazujący z tłumaczeniem? Może ktoś miał podobną sytuację?
kuratorka36
stoliczek

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: voyager » 08 lip 2010, 8:49

Napisz do konsulatu RP, który ci odpisze jaki zapadł wyrok, za co, kiedy kk. Ambasada zajmuje się sprawami państwo- państwo. Co do przeslania wyroku- nie wiem, ale jak dostaniesz jedną odpowiedź, możesz pokusić sie o wysłanie prośby o wyrok:)
voyager

Podziękował : 0 raz

Postautor: Aurelius » 08 lip 2010, 13:13

Zwracasz się normalnie do naszego KRK, gdzie w pozycji nr 13, tj. zakres danych, które mają być przedmiotem informacji o osobie, podajesz, że chodzi Ci o informacje o karalności z terytorium Austrii. Resztę załatwia KRK, tj. zwraca się przez Konsulat Austrii w Polsce o informacje.
Przerabiałem to m.in. z Holandią. Odpowiedź przychodzi w języku urzędowym państwa z ktorego pochodzą informacje.
Nasze życie publiczne i społeczne będzie przecież takie jakim go uczynimy. Nikt nie zrobi tego za nas, ale i nikt nie powinien tego robić bez nas. (...) Tylko oportuniści i ludzie leniwi sądzą, że jest inaczej, wizjonerzy i liderzy z prawdziwego zdarzenia stawiają sobie zadania i z uporem godnym słusznej sprawy dążą do ich zrealizowania.
prof. Zbigniew Lasocik

VIP
VIP

Podziękował : 231 razy
Otrzymał podziękowań: 277 razy

Postautor: Barbara » 12 lip 2010, 20:33

A już miałam nadzieję, że będzie coś śmiesznego... :P

Faktycznie, temat ulokowany został w niewłaściwym dziale, dlatego też przenoszę go tam, gdzie jego miejsce. Aurelius.
Barbara
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 1 raz

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi