pieniądze z kaucji na opłaty ?

Zadaj pytanie kuratorowi dla dorosłych.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

pieniĄdze z kaucji na opŁaty ?

Postautor: marekk » 21 paź 2010, 20:46

Mój dozorowany został skazany i ma zapłacić koszty sądowe. Wcześniej przed sprawą sądową miał środki zapobiegawcze czyli kaucja oraz nadzór policyjny. Pytanie jest takie co się z tą kaucją stało i czy można ją (ew.jakie formalności należy wypełnić) przeznaczyć na orzeczone koszty sadowe ?
marekk

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: piksel » 22 paź 2010, 10:05

Musi zaplacic grzywne i koszty. Gdy bedzie "czysty" to kaucja zostanie mu zwrócona.
piksel

Podziękował : 17 razy

Postautor: noelka » 23 paź 2010, 21:00

Najpierw należy ustalić, czym była ta "kaucja", bo o ile wiem, to instytucja taka występuje w Polsce tylko w amerykańskich filmach:-) Wobec skazanego mógł być zastosowany środek zapobiegawczy w formie DOZORU policji oraz poręczenia majątkowego (czyli tego, co potocznie nazywa się kaucją). Wtedy po zakończeniu sprawy, pieniądze są mu zwracane. Jeśli natomiast od skazanego zostało przyjęte zabezpieczenie majątkowe (na poczet przyszłej kary), to może byc ono przeznaczone na naprawienie szkody, grzywnę i koszty sądowe. U mnie w sądzie nie pyta się skazanego, czy wyraża na to zgodę, ale wiem, że w innych sądach skazany jest pytany, czy zgadza się na przelanie zabezpieczenia na w/w cele. Poręczenie majątkowe nie może być przez sąd przekazane na poczet tych celów. Skazany może te pieniądze po zwrocie z sądu sam wpłacić jako swoje zobowiązania związane z wyrokiem.
noelka
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 1 raz

Postautor: marekk » 24 paź 2010, 12:01

zamykam temat
marekk

Podziękował : 0 raz

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi