Uprawnienia kuratora sądowego, czy ich przekroczenie?

Zadaj pytanie kuratorowi dla dorosłych.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Uprawnienia kuratora sĄdowego, czy ich przekroczenie?

Postautor: kikaniunia » 12 maja 2011, 18:14

Witam. Mam problem. Mianowicie:
Mąż ma wyrok za alimenty i kuratora sądowego. Problem tkwi w tym, że owa pani nie uznaje żadnego wytłumaczenia, jeśli mąż nie może w dzień jej wizyty być w domu. Dziś pojechał do psychologa, gdyż ta kobieta tak nas gnębi i zastrasza, że próbował popełnić samobójstwo. Gdy jej powiedziałam, że mąz ma wizytę u lekarza, to powiedziała, że jeśli ona przyjedzie a go nie będzie w domu, to zgłasza do sądu brak współpracy. Co grozi odwieszeniem wyroku.
Poza tym, pani ta wchodzi w kompetencje uprawnień kuratora społecznego, interesując się moimi dziećmi i mieszkaniem, w negatywnym znaczeniu. Jak dziecko zostawi zabawki na podłodze, to twierdzi, że jest syf i zgłosi to , żeby nam przyznano kuratora społecznego. Była już u nas w MOPSie, bo jak załatwiałam świadczenia to mi powiedzieli. Pani kurator nie podoba się to, że mamy nieduże mieszkanie, że nie stać nas na remont, zapominając, że przy zajęciu komorniczym na alimentach, zostaje mężowi ok 350 zł, a to nie starcza nawet na żywność. Ta kobieta chce odebrać mi dzieci, a męża zamknąć za kratkami, czyli zniszczyć naszą rodzinę. Zanim pani kurator we4szła w nasze życie, to nasze małżeństwo było niemal idealne, a teraz mąz stał się bardzo strachliwy, nerwowy i ucieka od ludzi. Czy na taką kuratorkę jest jakaś rada?
POMÓ¯CIE!!!!!
kikaniunia

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: kgb14 » 12 maja 2011, 18:40

kikaniunia poplątałaś terminy zupełnie ....wypowiedź traci nieco na sensie . Domyślam sie , że przychodzi do Was kurator ( społeczny lub zawodowy z wydziału karnego ) . Pani kurator chce sprawę zgłosić do sądu do wydziału rodzinnego bo coś tam jej się nie podoba ---czy tak ?

Nie bardzo rozumiem jak to wchodzi w kompetencje kuratora sadowego skoro sama jest kuratorem ?

Bardzo wątpię czy ta pani kurator Was zastrasza ( przypuszczam , ze rzetelnie informuje o skutkach jakiegoś postępowania ) ale jeśli macie jakieś zastrzeżenia porozmawiajcie :
a) z kuratorem zawodowym jeśli przychodzi do Was kurator społeczny
b) jeśli nie da nic szczera rozmowa z kuratorem zawodowym ( bo nie wiem kto przychodzi ) to może trzeba porozmawiać z kierownikiem zespołu

No i też cokolwiek kurator by nie zrobił to Sąd będzie decydować ostatecznie o dalszych losach Pani męża .

no i dalej - obojętnie jaki kurator do Was przychodzi , jak najbardziej ma prawo zbierać informacje o Pani mężu również w MOPS czy nawet w zakładzie pracy , czy też u ksiedza proboszcza .
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 119 razy
Otrzymał podziękowań: 135 razy

Postautor: JustynaB » 14 maja 2011, 8:57

Zgadzam się całkowicie z kgb 14. Propunje także przeprowadzenie wspólnej rozmowy pomiędzy Panią, mężęm, kuratorem społecznym oraz kuratorem zawodowym, w celu rozwiązania nieporozumienia. Być może starania kuratora o jak najlepszy przebieg postepowania wykownwczego odbierają Państwo jako ciągły atak, czy jak to Pani ujęła "zastarszanie".
Wierzę w dobre intencje pani kurator. Trzeba z nią tylko porozmawiać, najlepiej w obecności kuratora zawodowego. Może pani kurator nie zdaje sobie sprawy, że jej oddziaływania nie przynoszą wpełni zamierzonych efektów.
Awatar użytkownika
JustynaB

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi