przedterminowe zwolnienie

Zadaj pytanie kuratorowi dla dorosłych.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

przedterminowe zwolnienie

Postautor: KASIA21 » 28 kwie 2006, 19:05

Dzień dobry :-)

Mam pytanie, czy mógłby mi ktoś z Państwa podać wzór pisma o przedterminowe zwolnienie z Zakładu Karnego lub strone na której mogę takie pismo uzyskać???
Z góry dziękuje i pozdrawiam
KASIA
KASIA21

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Re: przedterminowe zwolnienie

Postautor: pavulon » 29 kwie 2006, 20:33

KASIA21 pisze:Dzień dobry :-)

Mam pytanie, czy mógłby mi ktoś z Państwa podać wzór pisma o przedterminowe zwolnienie z Zakładu Karnego lub strone na której mogę takie pismo uzyskać???
Z góry dziękuje i pozdrawiam

Rozumiem, że potrzebujesz wniosku o udzielenie warunkowego przedterminowego zwolnienia z odbywania reszty kary. Znalazłam jeden z przykładowych wniosków. Przesyłam link :
http://www.poradaprawna.pl/download/wni ... owe_ap.doc
pavulon

Postautor: KASIA21 » 30 kwie 2006, 21:49

Dziękuje za informacje, jednak to pismo już mam ściągnięte. Jeżeli jest jeszcze inna strona z takimi wnioskami to bardzo proszę o podanie, bo więcej znaleść nie mogę, a potrzebuje pare takich przykładowych pism.
POZDRAWIAM
KASIA
KASIA21

Postautor: pavulon » 30 kwie 2006, 21:50

Będę szukać !!!!
pavulon

Postautor: KASIA21 » 30 kwie 2006, 21:53

O.K.
Jeszcze raz wielkie dzięki
KASIA
KASIA21

Postautor: pavulon » 30 kwie 2006, 22:11

Sorrki, że pytam , ale dlaczego Kasia chcesz wzór pisma, przecież najczęściej o warunkowe występuje ZK (administracja), czasami kurator. Postaram sie cosik znależć, na necie nic niema. Same bzdurne wzory pism procesowych, przyniosę coś może z pracy od kuratorów "penitencjarnych".
Pozdrawiam !!!
pavulon

Postautor: KASIA21 » 30 kwie 2006, 22:22

Jasne, że możesz pytać :-) Chodzi o to, że mój bliski kolega za nie długo ma wokande o przedterminowe zwolnienie. Ale rozmawiałam z jego wychowawcą z ZK i powiedział, że musimy napisać wniosek i chciałabym wysłać koledze gotowe pismo razem ze znaczkami sądowymi. Mogę sama wysłać do sądu penitencjarnego, ale jednak wiem, że lepiej jest jeżeli skazany sam wysyła. Na necie nic nie mogę znaleść, a sama nie potrafie napisać takiego pisma. Jeszcze jest jedno rozwiązanie, jeżeli nic nie będę miała to wtedy pójde prywatnie do adwokata, żeby napisał.
Nie wiem, jak masz na imię :-) ale bardzo Ci dziękuję za zainterosowanie i chęć pomocy.
Fajnie, że są jeszcze tacy bezinteresowni ludzie jak TY!!!
KASIA
KASIA21

Postautor: asias44 » 12 lis 2007, 19:46

Witam, mam taki problem. Moj przyjaciel idzie niebawem do zakladu karnego, dostał wyrok 3,5 roku, odsiedzial w areszcie tymczasowym 6 miesiecy. wiec o przedterminowe zwolnieni bedzie mogl sie ubiegac jakos po 1,5 roku. Czeka teraz na bilet. Wie ze bedzie odsiadywal wyrok w zakladzie w radomiu. Czy ktos wie jak tam jest?? Jacy sa tam sedziowie openitencjarni, czy puszczaja po polowie kary?? Prosze o jakies wskazówki co zrobic aby jak najwczesniej mogl wyjsc na wolnosc??
asias44

Postautor: BartK » 12 lis 2007, 21:57

asias44 pisze:Wie ze bedzie odsiadywal wyrok w zakladzie w radomiu.

Istnieje zawsze możliwość, iż w trakcie odbywania kary skazany zostanie przetransportowany do innego zakładu karnego.

asias44 pisze: Jacy sa tam sedziowie openitencjarni

Niezawiśli :)

asias44 pisze: Prosze o jakies wskazówki co zrobic aby jak najwczesniej mogl wyjsc na wolnosc??

Art. 77 § 1 kodeksu karnego

Skazanego na karę pozbawienia wolności sąd może warunkowo zwolnić z odbycia reszty kary tylko wówczas, gdy jego postawa, właściwości i warunki osobiste, sposób życia przed popełnieniem przestępstwa, okoliczności jego popełnienia oraz zachowanie po popełnieniu przestępstwa i w czasie odbywania kary uzasadniają przekonanie, iż skazany po zwolnieniu będzie przestrzegał porządku prawnego, w szczególności nie popełni ponownie przestępstwa.
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Postautor: tuchan » 10 lut 2008, 20:35

"Niezawiśli" hahaha - trafna odpowiedź ;)
"jedzmy gówno, miliony much nie mogą się mylić" W.Łysiak
Awatar użytkownika
tuchan
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 27 razy
Otrzymał podziękowań: 13 razy

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi