Proszę o wyjaśnienie art. 84 ust. 1 pkt. 2 Ustawy o Kuratora

Zadaj pytanie kuratorowi dla dorosłych.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Proszę o wyjaśnienie art. 84 ust. 1 pkt. 2 Ustawy o Kuratora

Postautor: izula » 01 maja 2006, 16:31

Proszę o wyjaśnienie art. 84 ust. 1 pkt. 2 Ustawy o Kuratorach Sądowych bowiem sama zgłupialam i już nie wiem o co chodzi. Ukończyłam Wydzial Prawa i Administracji, jestem prawnikiem ale nie pracującym w zawodzie, nie mam żadnego doświadczenia w prowadzeniu dzialalności resocjalizacyjnej, opiekunczej czy wychowawczej. Czy w związku z tym iż nie mam powyższych doświadczeń ale mam wykształcenie magisterskie z nauk prawnych nie mogę zostac kuratorem spolecznym???
izula

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: romantico25 » 01 maja 2006, 19:28

NIE JESTEM Z WYKSZTALECENIA PRAWNIKIEM,ALE MOIM ZDANIEM TYLKO ODPOWIADASZ KRYTERIOM,KTORE DOTYCZA WYKSZTALCENIA, INNYCH PUNKTOW Z USTAWY NIE SPELNIASZ! TAK SZCZERZE IZULA ODPOWIEDZ SZCZERZE DLACZEGO CHCESZ BYC KURATOREM SPOLECZNYM-TO NAPRAWDE CIEZKI KAWALEK CHLEBA,W TEJ PRACY POTRZEBNA JEST BARDZO SILNA MOTYWACJA,POZA TYM NIE MASZ WYMAGANEGO DOSWIADCZENIA I WATPIE BYS DOSTALA POWOLANIE NA TE STANOWISKO BO OSTATNIO KURATORZY ZAWODOWI WYSRUBOWALI KRYTERIA DOTYCZACYCH KURATOROW SPOLECZNYCH
romantico25

Postautor: izula » 02 maja 2006, 10:10

Myslalam oczywiście tak samo, że nie spełniam kryteriów tejże Ustawy, zgłupiałam dlatego iż Kierownik Zespołu Kuratorów Sądowych powiedział, że w moim przypadku rozpoczynając chociażby podyplomowe studia resocjalizacji lub pedagogiki chętnie znalazby dla mnie miejsce w swoim Wydziale. O co więc chodzi przecież kończąc podyplowe studia też nie będę spelniała kryterium jeśli chodzi o doświadczenie - chyba że marne 130 godzin praktyk ktore się odbywa na tych studiach uznaje się jako wymagane przez Ustawę doświadczenie?
Może mi w tej sytuacji lepiej złozyć dokumenty na aplikację kuratorską bo tu wszystko jest jasne że odpowiada Ustawie moje wykształcenie i brak doświadczenia?
Pozdrawiam
izula

Postautor: artuditu » 02 maja 2006, 14:14

Izula. Ja nie wiem ale czy czujesz tak silne powołanie do zostania kuratorem społecznym? Jeśli studia podyplomowe są ci potrzebne to idź na nie!!! Ale jeśli chcesz iść bo chcesz zostac kuratorem społecznym to hmm...!!! Jeśli masz możliwoąść dostania się na aplikacje kuratorską to się ubiegaj ale zadaj sobie pytanie czy naprade tego chcesz ponieważ ta praca bardzo szybko zweryfikuje czy podjęłaś decyzje słusznie czy też nie!!! jeśli tak czujesz to startuj ale jeśli masz wątpliwości to zastanów się jeszcze raz!!!
Jak już ktoś pisał!!! to ciężki kawałek chleba!!!

pozdrawiam!!!
Nie samą pracą człowiek żyje!!!
artuditu

Postautor: Wiesław » 02 maja 2006, 16:54

Izula a może tak najpierw poszukaj sobie doświadczeń :roll: ? Jest tyle organizacji pozarządowych, tyle potrzeb i tyle miejsca na ziemi ludzkich potrzeb, że z pewnością znajdziesz dla siebie właściwe miejsce. Jak już zaczniem współpracę z NGO`s to nikt Tobie nie powie, że jesteś prawnik bez doświadczeń :) A tak swoją drogą to gdzieś chyba człowiek musi zacząć pracować aby móc zdobywać doświadczenia...
Wiesław

Postautor: romantico25 » 02 maja 2006, 19:24

IZULA NIE ROZUMIEM TEGO, W JAKI SPOSOB PODCHODZISZ TO TEGO, ZE CHCIALABYS BYC KURATOREM--PISZESZ ZE NIE PRACUJESZ W ZAWODZIE,WIEC MASZ PRACE,WIEC CZY TEZ CHCESZ JA ZMIENIC JAK SADZE..ALE PO CO...MYLISZ SIE ZE JEZELI ZOSTANIESZ KURATOREM TO BEDZIESZ BRALA PENSJE ZA SIEDZENIE ZA BIURKIEM. BYCIE KURATOREM ZAWODOWYM LUB SPOLECZNYM TO BARDZO DUZA ODPOWIEDZIALNOSC,TO SPOTYKANIE SIE Z LUDZKIM NIESZCZESCIEM,TRUDNYMI DECYZJAMI,LZAMI,NA KTORE NIEKIEDY NIE MOZNA SZYBKO PORADZIC DAC JAKIES ANTIDOTUM...NA SERIO ZASTANOW SIE NAD TYM CO CHCESZ OSIAGNAC..A CO DO DOSWIADCZENIA...ZDOBYWAJ JE..ALE PAMIETAJ JEZELI CHCESZ PRACOWAC ZE WZGLEDU NA JAKIS STATUS MATERIALNY TO SZYBKO KTOS CIE ZWERYFIKUJE A POZA TYM ZAMIAST POMOC MOZESZ ZASZKODZIC.POZDRAWIAM
romantico25

Postautor: kesey » 05 maja 2006, 18:03

Witam Izula.
Zapis ustawowy jest jednoznaczny. Pełnienie funkcji społecznego kuratora sądowego jest uwarunkowane spełnieniem dwóch kryteriów- wykształcenie (minimum średnie), oraz doświadczenia w pracy resocjalizacyjnej, opiekuńczej, lub wychowawczej. Spójnik "i" użyty przez ustawodawcę wskazuje, że nie jest wystarczającym spełnienie tylko jednej ze wskazanych przesłanek. Paradoksalnie, nawet gdybyś była czynnym zawodowo prawnikiem nie determinowałoby to spełniania przez Ciebie kryterium doświadczenia w wymienionych przez ustawodawcę dziedzinach. Kryteria te wypełnia natomiast każdy student uczelni pedagogicznej, który odbywa praktyki, w ramach studiów (pięcioletnich, nie podyplomowych).
Nie ma natomiast żadnych przeszkód formalnych w tym, ażebyś starała się o przyjęcie na aplikację kuratorską.
Studia podyplomowe nie są konieczne (to kolejne podstawy teoretyczne, a praktyka faktycznie w mocno okrojonej formie), wystarczy, że popracujesz jako wolontariusz w jakiejś świetlicy środowiskowej, czy innej placówce o zbliżonym profilu działania.
¯yczę powodzenia.
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

Postautor: kur@tork@ » 09 maja 2006, 22:25

ja jeszcze coś dorzucę: od kuratora społecznego oczekujemy aby miał doświadczenie zyciowe polegające np. na umiejętności pokierowania sprawami podopiecznego. Podpowiedzieć podopiecznemu gdzie ma szukać pracy, gdzie wysłać dziecko do szkoły, jak radzić sobie z problemami małżeńskimi - to nie trzeba tytułów naukowych tylko rozeznania w środowisku w którym się żyje. Kurator społeczny pełniąc nadzór wykonuje tę najwłaściwszą, najtreściwszą część pracy kuratorskiej - obserwuję u siebie jak nie raz - młodzi kurtaorzy zawodowi wykorzystuja wiedzę o życiu swoich społecznych. Taka jest róznica między pracą a działalnością społeczną kurtaora.
kur@tork@

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi