Jestem w dołku:(

Zadaj pytanie kuratorowi dla dorosłych.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Postautor: kachaa22 » 03 cze 2006, 10:09

---------- 10:08 03.06.2006 ----------

Mam duży problem.Jestem a facetem który"siedział".Jak wyszedł zaczął normalnie żyć czyli znalazł prace,szukamy teraz mieszkania i jest całkiem innym człowiekiem.Kilka dni temu przyszło mu zawiadomienie ze w takim i takim dniu odbędzie się posiedzenie(jeżeli dobrze pamiętam to tak się nazywało) w Sądzie Rejonowym w sprawie pozbawienia wolności.Przypuszczam że chodzi o odwieszenie wyroku za grożby karalne(1 rok w zawieszeniu na 3 lata).Tylko że on nic nie zrobił na wolności zlego i kurator też jest zadowolony z jego postępowania.Dlatego zastanawiam się dlaczego wogóle dostal takie pismo i czy jest możliwość że mu odwieszą ten wyrok??A jeżeli tak to co można zrobić żeby nie wrócił spowrotem do więzienia?Proszę o w miarę wyczerpującą i szybką odpowiedź.Z góry dziękuje i Pozdrawiam.

---------- 10:09 ----------

Załamana:(
kachaa22

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: amator » 03 cze 2006, 10:28

Zeby dowiedziec sie o co naprawde chodzi musisz udac sie do sądu rejonowego ktory wysłał wezwanie na posiedzenie (a raczej niech to zrobi twoj "facet" bo tobie nie udziela informacji). Ja podejrzewam ze moze to byc postepowanie o zarzadzenie zastepczej kary pozbawienia wolności za jakąs zaległa, nie zapłaconą grzyne. Moze tez tak byc ze po wyroku o ktorym wspominasz popełnił jakies przestepstwo za ktore dostał kolejny wyrok i ministerwstwo zawiadomiło o tym sad, stad posiedzenie o "odwieszenie wyroku". A moze nie wykonywał prac społecznie uzytecznych do ktorych go sad zobowiazał? Mozliwosci jak widzisz jest wiele, najpierw dopytaj swego partnera co sad moze od niego jeszcze chciec, mam nadzieje ze cos sobie przypomni, jak nie to wybierzcie sie do sadu.
Awatar użytkownika
amator
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 7 razy
Otrzymał podziękowań: 2 razy

Postautor: kachaa22 » 03 cze 2006, 11:27

Na 100 % nie dostał żadnego wyroku po tym jak wyszedł.tylko ma ten o którym wspomniałam.A jeżeli to rzeczywiście chodzi o tą karę zastępcza za niezaplaconą jakąś grzywne??Mogą go wtedy zamknąć??do Sądy pojedziemy napewno tylko w dzień w którym będzie to posiedzenie.
kachaa22

Postautor: ka2 » 03 cze 2006, 15:42

Jeśli przestępstwo -, za które został skazany na bezwzględną karę pozbawienia wolności ( którą odbył w ZK ) - zostało popełnione w okresie zawieszenia innej kary - czyli było popełnione w wyznaczonym okresie próby - Sąd może ale nie musi zarządzić odwieszenie wyroku pod warunkiem,że oba przestępstwa są innego rodzaju .Jeśli są podobne - Sąd zarządza wykonanie warunkowo zawieszonej kary( art.75 paragraf
1 i 2 kk).
Jeżeli miałaby to być natomiast kara zastępcza aresztu za niezapłaconą grzywnę sądową - ratunkiem przed ZK może być uiszczenie jej w kasie sądu jaknajszybciej i najlepiej w całości.
A tak na marginesie - najbardziej zorientowany w sytuacji będzie na pewno kurator zawodowy,który pilotował wyrok w zawieszeniu ( nie piszesz, czy Twój facet nadal przebywa pod dozorem kuratora, jedynie, że kurator jest zadowolony z jego zachowania).Warto więc przed terminem posiedzenia sądu u niego zasięgnąć informacji na temat ewentualnych możliwości uniknięcia kolejnego pobytu w ZK.Jest bowiem możliwość ubiegania się o odroczenie wykonania kary pozbawienia wolności oraz o ponowne warunkowe jej zawieszenie - ale tylko w uzasadnionych odpowiednio przypadkach).Tego szczegółowo moglibyście się dowiedzieć u "swojego" kuratora.
Pozdrawiam-ka2
Awatar użytkownika
ka2
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: kachaa22 » 03 cze 2006, 16:12

To były dwa inne przestępstwa bo w więzieniu był za rozbój a zawiasy ma na groźby.Jest pod dozorem kuratora cały czas tylko że nie idzie się z nim skontaktowac.Dzwonimy do niego cały czas a on ma wyłączony telefon:(
kachaa22

Postautor: ka2 » 03 cze 2006, 16:38

To chyba trzeba pofatygować się osobiście do jego biura, na pewno ma wyznaczone dyżury w Sądzie , ponadto to chyba nie byłaby rozmowa na telefon.
Pozdrawiam jeszcze raz-ka2
Awatar użytkownika
ka2
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: kachaa22 » 05 cze 2006, 16:10

---------- 22:00 03.06.2006 ----------

No wiem że nie byłaby to rozmowa na telefon ale poprostu chcieliśmy się umowić na spotkanie.Najbardziej zastanawia mnie to ze kuratorka była dwa dni wcześniej zanim przyszło to pismo i nawet nic nie wspomniała.Także już wogóle nie wiem o co w tym wszystkim chodzi.

---------- 21:26 04.06.2006 ----------

A tak na marginesie to mogą mu np odwiesic wyrok za niezapłacone mandaty bo wiem ze ma z 3 albo 4??

---------- 16:10 05.06.2006 ----------

Zastanawiam sie też nad tym czy fakt że mój chłopak pracuje już od jakiegoś czasu będzie dużym plusem że tak powiem dla sędziego??
kachaa22

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi