ryczał dla kuratora zawodowego z art. 214 kpk

Zadaj pytanie kuratorowi dla dorosłych.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

ryczaŁ dla kuratora zawodowego z art. 214 kpk

Postautor: belfegor » 05 paź 2006, 12:48

Witam wszystkich bardzo serdecznie. Mam pytanie w imieniu koleżanek i kolegów z zespołu. Jak robicie wywiady środowiskowe z art. 214 kpk to wystawiacie rachunek. Ile macie płacone na rękę ? Czy coś wam potrącają ? Jak ma się do tego fakt, że jest to ryczał, który nie jest dochodem i nie powinien być opodatkowany ?

:twisted: belfegor
belfegor

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: BartK » 05 paź 2006, 19:07

Rachunki wystawiamy, kwota brutto to około 71 zł., z tego po odliczeniu podaktu dostajemy około 55 zł. Na początku roku podatkowego przychodzi od zleceniodawcy wywiadu do domku PIT 8b (chyba nie pomyliłem symbolu), który trzeba uwzględnić w rocznym zeznaniu podatkowym. Też uważam, iż jest to ryczał i nie powinien być opodatkowany, ale biorąc pod uwagę obecną liczbę przeprowadzanych przeze mnie wywiadów z 214 kpk, mało mnie to interesuje.
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Postautor: Żabka » 07 paź 2006, 14:17

Wywiadów tych jak na lekarstwo. Potrącają niestety. Choć miałam ich zaledwie kilka to jeszcze mi za nie zapłacili z ogromnym opóźnieniem. Ogólonie rzecz biorąc duzo roboty i zachodu i prawie darmo.
Żabka

Postautor: Becia » 07 paź 2006, 19:35

Ja tez w tym roku zrobiłam parę wywiadów z art 214 kpk, zawsze wystawiam i przesyłam rachunek, jednakże do chwili obecnej nie zobaczyłam wynagrodzenia na oczy za żaden z nich. W związku z jednym, który miałam wykonać w ciągu 2 dni w miejscowości odległej o jakieś 50 km - prokurator z którym rozmawiałam osobiście przez telefon poinformował mnie, iż nie widział mojego rachunku (wywiad owszem- chociaż rachunek i wywiad zszywam razem ), a postępowanie zostało już prawomocnie zakończone. Trochę mnie to dziwi i denerwuje, bo wywiady dla prokuratury mają wskazany termin (przynajmniej w moim przypadku) 2-4 dni, nigdy tez tego terminu nie przeciągnęłam. Faktycznie jednak mam dość upominania się o swoje pieniądze, bo jest to trochę niepoważne ze strony zlecających wywiad. Z tego co widzę naokoło mnie - taka sytuacja występuje raczej powszechnie (chociaż są instytucje które zawsze nienagannie wypłacają rachunki). Mając ten temat na tapecie - napiszcie jak to wygląda u Was.
Becia

Podziękował : 8 razy
Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postautor: kesey » 07 paź 2006, 22:40

Witam :!:
Jako, że jestem rodzinny temat 214 osobiście mnie nie dotyczył. Natomiast zetknąłem się z podobnym problemem w przypadku wywiadów, zlecanych w sprawach o rozwód. Trochę czasu to trwało, aby wynagrodzenia za te czynności wyplacane były płynnie, ale ostatecznie po tym jak sporządziliśmy listę zbiorczą nieopłaconych wywiadów a kierownicy zespołów, wespół z kuratorem okręgowym porozumieli się z Przewodniczącą Wydziału Sekcji ds. orzekania o rozwód i separację, ten problem w zasadzie zniknął.
Może więc analogicznie sensownym rozwiązaniem byłoby sporządzenie takiej listy i idących za tym działań, w stosunku do miejscowych Prokuratur :?:
Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

Postautor: belfegor » 08 paź 2006, 20:46

Dzięki za odpowiedzi. U nas z zapłatami za wywiady wysyłanymi do Prokuratury czy innego Sądu też bywają problemy ale mamy też wywiady zlecane przez własny Sąd i te płacone są raczej w terminie. Ale nie w tym sprawa bardziej chodziło o to czy słusznie potrącany jest podatek od ryczałtu za te wywiady. Wydaje nam się, to niesłuszne i niewłaściwe, ale u nas mówią, że tak ma być, a w końcu to nasze, czasami ciężko zarobione, pieniądze. Chodzi nam tylko o fakt jak ma być.

belfegor
belfegor

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi