rodzina zastępcza

Zadaj pytanie kuratorowi dla dorosłych.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

rodzina zastępcza

Postautor: Emil » 28 lis 2006, 13:42

Szanowne Grono Kuratorskie.

Sytuacja wygląda tak:

Dziewczyna ma dwójkę dzieci i jest w ciąży z trzecim. Najstarsz wychowuje się pod opieka matki i babci, młodsza jest u drugiej babci. Zadano mi pytanie:
- czy pomysł z oddaniem drugiej córki w rodzine zastępczą (do drugiej babci) jest dobry tz. czy nie zaszkodzi to dozorowanej na przyzłość
- gdzie mozna uzyskac informację dot. np. sposób załatwia statusu rodziny zastępczą
- jakie warunki należy spełnić, aby ubiegac się o status rodziny zastępczej.

Nadmieniam, iz dozorowana ma trudna sytuację materialną

Z góry dziękuję za informacje i pozdrawiam serdecznie.
Emil

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: lumpek4 » 28 lis 2006, 21:12

Cześć Emil.
Mam pytanie czy Ty jesteś kuratorem? Przepraszam, ale tak jakoś mi się wydaje.
Najlepsze informacje możesz zdobyć u kuratorów rodzinnych w Twoim rejonie. Odpowiem jednak. Aby była ustanowiona rodzina zastępcza oboje rodzice dziecka muszą mieć ograniczoną władzę rodzicielską, być jej pozbawieni lub mieć ją zawieszoną. Nie wiem czy pomysł w opisanej przez Ciebie sprawie jest dobry - za mało informacji. A co ojcem/ojcami tych dzieci? Nie rozumiem w jaki sposób może zaszkodzić to Twojej dozorowanej, w czym?
Osoba, która stara się o rodzinę zastępczą musi być przede wszystkim zawiązana emocjonalnie z dzieckiem, być nie karana, nie leczona psychiatrycznie ani odwykowo, prowadząca stabilny tryb życia, posiadać własne, niezależne źródlo dochodów, oraz warunki bytowe wystarczające dla dziecka i sama nie mieć nigdy ograniczenia ani pozbawienia wobec własnych, biologicznych dzieci. Jeżeli powodem umieszczenia dziecka jest tylko status materialny matki to odsyłam do OPS-u. Pozdrawiam.
lumpek4

Postautor: Emil » 28 lis 2006, 23:35

Witaj.
Tak jestem kuratorem dla dorosłych. Nie wiem dlaczego pytasz - może dlatego, że normalnie kurator powinien mieć wiedzę, o którą ja zapytalem na forum. No cóż...
Jest kilka źródeł z których moge czerpać informacje i masz rację, że od kuratorów rodzinnych wiele się dowiem, jadenak przyznam, iż sam chyba trochę wstydzę się pewnych własnych braków i dlatego wole to robić przez forum. W każdym razie dziękuję za odpowiedź - z pewnością przybliżyła mi temat rodzin zastępczych.
Pozdrawiam - Emil. :)
Emil

Postautor: Andy1 » 17 gru 2006, 4:37

Drogi Emilu!
Więcej na temat rodzin zastępczych znajdziesz w "ustawie o pomocy społecznej"
Pozdro
Andy1

Postautor: Emil » 17 gru 2006, 11:10

Dziękuję :o
Emil

Postautor: tamara » 26 lip 2007, 14:21

Lumpek4,
piszesz że aby była ustanowiona rodzina zastępcza oboje rodzice dziecka muszą mieć ograniczoną władzę rodzicielską, być jej pozbawieni lub mieć ją zawieszoną. A co z drogą administracyjną? Przecież rodzic dziecka sam może wyjść z wnioskiem o umieszczenie dziecka w rodzinie zastępczej. Odbywa się to wówczas na zasadzie umowy cywilno-prawnej ze starostą, choć i tak decyduje sąd rodzinny.
Awatar użytkownika
tamara

Postautor: represja » 26 lip 2007, 16:35

no dziecko do rodziny zastępczej, mamusia wychowuje a babcia kase bierze.
represja

Postautor: tamara » 26 lip 2007, 19:40

Mniej więcej :)
W każdym razie najlepiej zwrócić się o pomoc do Centrum Pomocy Rodzinie. Oni są najbardziej kompetentni, jako że szkolą rodziców zastępczych i współpracują z już istniejącymi rodzinami zastępczymi.
Awatar użytkownika
tamara

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi