dwa pytania

Zadaj pytanie kuratorowi dla dorosłych.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

dwa pytania

Postautor: RóŻa » 02 gru 2006, 16:16

Mam do Wielce Szanownych Kuratorów dwa pytania. Pierwsze z nich brzmi /naświetlam sprawę/. Mój Podopieczny w październiku 2007 roku kończy próbę, już się martwi czy w związku z tym nie pójdzie
w kamasze. Dotąd po otrzymaniu wezwania maszerował do Wojskowej Komendy Uzupełnień z wyrokiem w ręce i otrzymywał odroczenie. Czy wyrok skutkuje do końca 2007r., a może karanych do wojska wcale nie biorą już nigdy :?:
Drugie pytanie, mężczyzna za jazdę na rowerze pod wpływem alkoholu otrzymał skierowanie na badania psychotechniczne z Komendy Policji, badań nie wykonał, podobno są kosztowne. Posiedzenie Sądu odbyło się 23 listopada i został ukarany grzywną. Nie wymagano od niego wyników tych badań. Czy w tej sytuacji konieczne będzie ich wykonanie ?, Jego sytuacja materialna jest niezbyt dobra, jest rencistą. Czy mogą być konsekwencje ewentualnie jakie :?:

Z góry dziękuję i całuje rączki /tak mówią w Krakowie/
Awatar użytkownika
RóŻa

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: BartK » 03 gru 2006, 11:25

Ad.1
Do odbywania zasadniczej służby wojskowej są powoływane także osoby skazane, nawet jak pozostają aktualnie pod dozorem kuratora, okres próby nei ma tutaj żadnego znaczenia. Inaczej mówiąc: przed wojskiem może "uchronić" tylko inna kategoria niż "A" oraz pobyt w zakładzie karnym :)
Ad.2
Zależy czy ta grzywna to już kara samostna, czy też kara za niewykonanie tych badań.
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Postautor: RóŻa » 03 gru 2006, 13:16

Kara jest samoistna. Rozumiem, że wykonanie badań nie jest w tym przypadku już konieczne :?: Pytano mnie o to prywatnie i obiecałam, że się dowiem i dzisiaj dam odpowiedź, tenże Pan jechał na rowerku po dwóch piwkach do domku i miał pecha. :cry:
Co do tej służby wojskowej to jakoś tak się składa, że moich chłopców jakos nie powoływali podczas odbywania próby, wystarczało, że ,,wykazywali" się wyrokiem. Dlatego nie byłam pewna. Teraz wiem Dziękuję Bartłomieju i uszanowanko..
Awatar użytkownika
RóŻa

Postautor: kraliusz » 03 gru 2006, 21:38

Róża pisze:... tenże Pan jechał na rowerku po dwóch piwkach do domku i miał pecha. . .

no tak, miał pecha?
a może miał szczęście że ktoś przez niego nie zginął bo go w porę zgarnęli,
a może to ja albo Ty Róża mieliśmy szczęście, że żyjemy i chyba nie ma znaczenia że "tylko" po dwóch piwkach i "tylko" na rowerze
pozdrawiam i życzę "PECHA" wszystkim po dwóch piwkach.... (kierującym oczywiście)
Awatar użytkownika
kraliusz
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 30 razy

Postautor: RóŻa » 04 gru 2006, 20:35

oczywiscie, że sie z Tobą zgadzam kraliuszu, po prostu zabrakło przy słowie pech cudzysłowia :D
Awatar użytkownika
RóŻa

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi