Pismo w formie podziękowania za współpracę.

Zadaj pytanie kuratorowi rodzinnemu.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Pismo w formie podziękowania za wspóŁpracę.

Postautor: e_ania » 02 cze 2008, 20:47

Witam-:)

Jestem kuratorem społecznym i wychowawca mojego podopiecznego poprosił mnie o napisanie pisma w formie podziękowania za współpracę(potrzebne do awansu). Nigdy nie pisałam takiego pisma, proszę o pomoc, jak ma takie pismo wyglądać, co w nim zawrzeć. Cóż współpraca układała się bardzo dobrze, wychowaca służył zawsze pomocą i był zaangażowany w sprawy podopiecznego. Proszę o pomoc.

Pozdrawiam :)
e_ania

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: BartK » 02 cze 2008, 22:24

Wychowawca może podkreślić w swoich osiągnięciach bardzo dobrą współpracę z kuratorem, wcale nie musi od kuratora wyciągać takiego pisma. Na pewno jako kurator społeczny nic bym takiego nie napisał, moim zdaniem trochę to wykracza poza zakres czynności.
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Postautor: Kobra » 02 cze 2008, 22:36

Dokładnie tak, jak napisał Bartłomiej.
Kurator społeczny nie posiada kompetencji do opiniowania, czy też sporządzania pism z podziękowaniami potrzebnymi do awansu wychowawców Pani podopiecznych.
Kobra
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postautor: kgb14 » 02 cze 2008, 22:41

amen :-D
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 119 razy
Otrzymał podziękowań: 135 razy

Postautor: Nabi » 02 cze 2008, 23:10

I znów nadęcie, bufonada i zawiść -tak, tak zawiść, żeby komus się bezinteresownie nie przysłużyć.
Jakbyście szanowni koledzy kuratorzy nie wiedzieli jak się przydaja nauczycielom takie laurki i jak pilnie ten rodzaj makulatury musza zbierać.

Brawo braci kuratorska - i oczekujecie szacunku? poważania?

A cóż prostszego jak ujęcie w sprawozdaniu przez społecznego owej współpracy i prośba o laurkę od zawodowego?

Nie liczcie szanowni koledzy kuratorzy na jakikolwiek autorytet czy choćby odrobine pozytywnych nastawień od osób trzecich przy takiej "życzliwości" własnej.

A fe! kobra, a fe! Bartłomiej :P
Nabi

Postautor: kgb14 » 02 cze 2008, 23:33

Nabi pytanie było , na temat tego aby kurator społeczny napisał coś takiego ( tu zgadzam się z przedmówcami ) , co innego zawodowy .
Pozdrawiam .
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 119 razy
Otrzymał podziękowań: 135 razy

Postautor: kesey » 03 cze 2008, 2:21

Myślę E_aniu, że możesz wstępnie opracować sama tekst podziękowania i przedstawić go kuratorowi zawodowemu, bądź opracować go wespół z kuratorem zawodowym, który także podpisze się pod nim (podobnie jak i Ty).
Jeśli współpraca miała miejsce nadzorze, realizowanym przez społecznego kuratora sądowego to kurator zawodowy uczestniczy w niej pośrednio i uzasadnione wydaje się, ażeby na zaświadczeniu widniał także podpis kuratora, z którym wychowawca współpracował w sposób faktyczny i systematyczny.

Bartłomiej jako "dorosły" nie musi dokładnie orientować się w zasadach awansu nauczycieli i zdawać sobie sprawy, iż w "teczce awansowej" musi się znaleźć duża ilość "mocnych" papierów (generalnie im więcej, tym lepiej). Pewnie brak mu na tym polu doświadczeń- jest przecież prawnikiem. Ferowanie na tej podstawie prostych wyroków, tak wobec Niego jak i pozostałej części środowiska jest chyba nieporozumieniem.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą- najpierw sprowadzi cię do swego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

Postautor: Nabi » 03 cze 2008, 9:12

I to chcialem przeczytać co pisze np. kesey
Wreszcie przy jakiejś okazji udalo się zmienić kierunek wypowiedzi na forum na lepszy :wink:
Nabi

Postautor: raskolnikow » 04 cze 2008, 23:55

zastanawiam się dlaczego Nabi zamiast pomóc kuratorowi skrytykował wszystkich tych, którzy nie chcą pomóc:)
raskolnikow

Postautor: Nabi » 05 cze 2008, 9:35

wypowiedź raskolinkowa ad personam bez zwiazku z wątkiem - oczekuję reakcji adminów

Brak wystarczających podstaw do reakcji. kesey
Nabi

Postautor: Kobra » 05 cze 2008, 12:31

¯eby być dobrze zrozumianą przez e_anię i innych kuratorów społecznych, chciałam uzupełnić moją poprzednią wypowiedź w tym temacie.
Pisząc, że kurator społeczny nie posiada kompetencji do sporządzania opinii, czy pism z podziękowaniami, miałam na myśli, iż nie może tego robić samodzielnie. Jest to oczywista kwestia formalna, wynikająca z faktu, iż kurator społeczny pełni nadzory powierzone przez kuratora zawodowego i pracuje pod jego nadzorem.
Można więc przyjąć taką formę, jaką zaproponował kesey.
Jako kuratorowi zawodowemu rodzinnemu doskonale znana jest mi
''teczkowa'' procedura związana z awansami nauczycieli.
W praktyce często ''pomagam'' faktycznie współpracującym wychowawcom czy pedagodom szkolnym, zdarza się, że pełnią oni również funkcję kuratorów społecznych w moim zespole.
Wypowiedź Nabiego, z użyciem tak mocnych słów, jak nadęcie, bufonada, zawiść, nie wspominając o fe!, świadczy o tym,iż po raz kolejny zupełnie nie zrozumiał tego co napisałam i miała niewiele wspólnego z wątkiem.
Kobra
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postautor: Nabi » 05 cze 2008, 14:47

Nie przejmuj sie kobra bo jakiś tępy i nie kumaty ten nabi - może upośledzony, albo co? :P
Przecież niekomunikatywności czy braku umiejętności precyzyjnego wyrażania myśli (że o zaprzeczniu samemu sobie w kolejnym zdaniu nie wspomnę) nie można, ba! nie wolno!! odnosić do żadnego kuratora, a zwłaszcza rodzinnego, bo ten z zasady wyraża sie jasno, prezycyjnie, jest komunikatywny i zawsze wie najlepiej :P
Tylko takie przygłupie nabie nic nie rozumieją :P

Opaczna percepcja- trochę jak w powiedzeniu o oku, belce i źdźble trawy. To ad vocem poprzedniego wpisu administracyjnego. kesey
Nabi

Postautor: joasiac » 05 cze 2008, 18:30

ja mialam problem z uzyskaniem opinii od kier. zespołu po tym jak kilka lat bylam społecznym. składalam oficjalne pismo do prezesa sądu o wydanie opinii. po prostu chyba nigdzie nie jest napisane , ze kurator czy zawodowy, czy społeczny może wydawać opinię. wykonują swoje obowiązki tylko w zakresie zleconym przez sąd.
Rzucę to i pojadę w Bieszczady.
joasiac
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 7 razy
Otrzymał podziękowań: 4 razy

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi