Pomóżcie proszę - pilnie!

Zadaj pytanie kuratorowi rodzinnemu.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Pomóżcie proszę - pilnie!

Postautor: ars.mari » 18 sie 2008, 0:33

Witam wszystkich,
moja sytuacja wygląda tak: od 9 miesięcy nie mieszkam z mężem. Jesteśmy w trakcie sprawy rozwodowej. Mój jeszcze mąż mieszka od 8 miesięcy ze swoją konkubiną (oczekują na wspólne dziecko). Moja córka (4,5roku) jest zabierana na weekendy przez ojca do siebie. Po powrocie do domu jest nieznośna. Opowiada straszne głupoty o mnie, wyzywa mnie, nie słucha się, wpada w ataki szału itp itd. Mam wysoce prawdopodobne podejrzenia, że jest manipulowana przez ojca i/lub jego konkubinę. Przed kolejnym wyjazdem do ojca mówi, że nie chce tam jechać. Niestety nie mam wyjścia - mój mąż ma pełne prawa rodzicielskie. Bardzo niepokoi mnie ten stan rzeczy. Chciałabym mieć nad tymi wyjazdami jakąś kontrolę. Zastanawiałam się, czy złożenia pozwu do sądu o ustanowienie nad ojcem dziecka kuratora coś pomoże. Proszę o jakieś informacje, jakąś pomoc. Z góry dziękuję. :!:
ars.mari

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: Kobra » 19 sie 2008, 12:47

Ars.mari, w związku z przedstawioną przez Ciebie sytuacją możesz złożyć wniosek - do toczącej się sprawy rozwodowej - o ustalenie kontaktów ojca z córką w miejscu zamieszkania małoletniej z Twoim udziałem lub bez. Sąd może ustalić kontakty w tzw. trybie zabezpieczenia, czyli na czas trwania postępowania rozwodowego. Jeżeli sytuacja tego wymaga sąd może poddać kontakty nadzorowi kuratora sądowego lub wydać orzeczenie o udziale kuratora w kontaktach.
Kobra
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postautor: ars.mari » 19 sie 2008, 21:37

Dziękuję za odpowiedź. Mam jeszcze jedno pytanie - pierwszy termin sprawy rozwodowej odbędzie się dopiero za około rok (taką informację dostałam w Sądzie) a nie chciałabym czekać tak długi okres czasu. W związku z tym czy mogę złożyć taki pozew osobno (podejrzewam że wcześniej odbędzie się sprawa).
ars.mari

Postautor: Kobra » 20 sie 2008, 14:33

Jako strona postępowania rozwodowego masz możliwość składania wszelkich wniosków, w tym np. o ustalenie kontaktów z córką w dowolnym czasie.
W celu zabezpieczenia interesu dziecka sąd może wydać stosowne postanowienie o ustaleniu kontaktów na posiedzeniu niejawnym ( zazwyczaj bez udziału stron), przed wyznaczonym terminem sprawy.
Istnieje jeszcze inny sposób ustalenia kontaktów z dzieckiem w trakcie sprawy rozwodowej, mianowicie po przeprowadzeniu postępowania mediacyjnego, na które kieruje sąd. Odbywa się ono jednak za zgodą dwóch stron postępowania.
Kobra
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postautor: ars.mari » 20 sie 2008, 20:10

W moim przypadku opcja mediacji odpada, ponieważ złożyłam razem z pozwem rozwodowym oświadczenie o braku zgody na mediację. Postaram się korzystać z Pana rady i złożyć dodatkowe pismo o uregulowanie kontaktów. Bardzo dziękuję za pomoc.
ars.mari

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi