pomocy

Zadaj pytanie kuratorowi rodzinnemu.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

pomocy

Postautor: GOJA 1974 » 18 wrz 2008, 11:04

Mąż zabrał mi dziecko i nie chce oddać.wniosłam wniosek do sądu o ustalenie miejsca pobytu dziecka przy matce.Mąż utrudnia mi kontakty z dzieckiem.Matka męża wyjechała sobie z moim dzieckiem do rodziny do innego miasta czy mogła :?: Zaznaczam ze nie mam odebranych ani ograniczonych praw do dziecka.wniosek złożyłam 3 tygodnie temu i jeszcze nic nie dostałam.synek ma dopiero 8 miesięcy.

Pierwszy post został usunięty, ponieważ brzmiał niemal identycznie, a założony był w osobnym wątku. Bartłomiej
GOJA 1974

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: kesey » 19 wrz 2008, 0:46

Decyzję o sprawach dziecka powinni podejmować rodzice wspólnie, w przypadku braku porozumienia pomiędzy nimi rozstrzyga sąd opiekuńczy.
Rodzice są w pierwszej kolejności uprawnieni do wykonywania bezpośredniej pieczy nad dzieckiem, przy czym kontakty dziecka z rodziną generacyjną jednego z rodziców chyba nie stanowią zagrożenia dla dobra dziecka.
Uzasadniony jest wniosek o wydanie zarządzeń na zasadzie art. 107 krio., dotyczących nie tylko sprawowania bezpośredniej pieczy nad dzieckiem (w sytuacji, gdy rodzice żyją w rozdzieleniu), lecz uregulowaniu szeregu innych praw i obowiązków, wynikających z władzy rodzicielskiej.
Może warto też pomyśleć o uzupełniającym wniosku, w zakresie zabezpieczenia powództwa?
Nigdy nie dyskutuj z idiotą- najpierw sprowadzi cię do swego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi