pomoc

Zadaj pytanie kuratorowi rodzinnemu.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

pomoc

Postautor: adas1 » 31 paź 2008, 19:35

witam. mam pytanie do kuratora.mam sasiadow ktorzy zalozyli rodzinny dom dziecka.dzieciakow jest trojka dwoch chlopcow i dziewczynka(rodzenstwo)do tego ta pani ma swoje wnuki dwie dziewczynki(dzieci sa w wieku od8 do 11 lat wszystkie) ,wszyscy mieszkaja razem jej syn z zona tez.dzieci sa bite ze zle lekcje odrobily manipulowane ze maja mowic tak a nie inaczej jest tego dosyc duzo zeby opisywac.mam okolo 10 nagran video z ukrycia,jest to glownie glos jak sa wyzywane i slychac placz. mowilem o tym kuratorce i pokazywalem te nagrania ale stwierdzila ze to za malo zeby cos zrobic. czy to prawda ze za malo?

Skoro jest to pytanie do kuratora, to temat przeniosłem do działu "Zadaj pytanie kuratorowi". Bartłomiej
adas1

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: eipiem » 31 paź 2008, 21:01

Skontaktuj sie z Powiatowym Centrum Pomocy Rodzinie (dział placówek).
eipiem
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 3 razy

Postautor: adas1 » 31 paź 2008, 22:59

jezeli powiatowe centrum pomocy rodzinie pomoze to tak zrobie. dziwie sie ze dostali te dzieciaki nie bylo nawet wywiadu srodowiskowego wsrod sasiadow :
adas1

Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: eipiem » 01 lis 2008, 10:49

PCPR nazdoruje funkcjonowanie wszystkich RZ i placówek )w tym RDDz).Nadzór nad placówkami dot. funkcjonowania merytorycznego i administracyjnego.Placówki typu rodzinnego (Rodzinne Domy Dziecka) "wypadły" z nadzoru sędziego rodzinnego (udział w rekwalifikacji i oceny zasadnosci pobytu dziecka w RDDz).Kurator jest prawdopodobnie jeszcze dalej niz sędzia.Najwłasciwszy jest PCPR i osoba zajmujaca sie instytucjonalnymi formami opieki nad dzieckiem (placowki) lub Dyr.PCPR.
eipiem
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: Kobra » 01 lis 2008, 15:03

Witam, decyzję o umieszczeniu małoletnich w placówce podejmował sąd rodzinny, więc w przypadku jakichkolwiek zniedbań ze strony placówki należałoby poinformować właściwy sąd rodzinny.
Pozdrawiam.
Kobra
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postautor: eipiem » 01 lis 2008, 16:03

ale organem prowadzacym jest PCPR.On kwalifikuje prowadzacego placówkę i nadzoruje prace placowki.To równiez PCPR wydaje skierownia dzieciom do RDDz.Sąd wydaje orzeczenie,a orzeczeie realizuje PCPR.Sad odmawia ingerencji w funkcjonowanie RDDz - bo nie jest to jego kompetencja (dlatego pisałam,ze RDDz wypadły z nadzoru sadziów bo prawo nie przewiduje udziału przedstawiciela sadu (sedzie,kurator) w posiedzeniu stałego zespołu do oceny zasadnosci pobytu dziecka.Wiem to z praktyki (Kobra zupełnie niedawno to przerabiałam)
eipiem
k.zawodowy
k.zawodowy

Postautor: Kobra » 01 lis 2008, 18:22

eipiem, oczywiście,że organem prowadzącym jesto PCPR, miałam na uwadze decyzyjność, czyli w tym konkretnym przypadku to sąd rodzinny może zmienić środowisko zastępcze małoletnich (jeżeli są ku temu podstawy), pozdrawiam.
Kobra
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postautor: eipiem » 01 lis 2008, 19:04

sa moze zmienic orzeczenie z placówki na rodzine zastępcza lub powrót do domu rodzicow/-a.PCPR moze zmienic skierownie bez zmiany orzeczenia.:)
eipiem
k.zawodowy
k.zawodowy

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi