zmiana nazwiska dziecku

Zadaj pytanie kuratorowi rodzinnemu.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

zmiana nazwiska dziecku

Postautor: ewamariola1 » 11 lut 2009, 18:39

Witam.
mam pytanie na jakiej podstawie mozna zmienić dziecku nazwisko. Sprawa ma sie następującą kiedy toczyła sie sprawa rozwodowa córka miała 5 miesięcy mozna powiedzieć że od urodzenia nie widziała biologicznego ojca. Sąd przyznał ojcu kontakty córki z ojcem ale te sam sądownie zrezgnował z nich od tego postanowienia minie dwa lata ojciec nie przejawia zainteresowania córką alimenty płaci bo boi się że straci prace pracuje w służbach mundurowych. Ponad dwa lata temu wyszłam ponownie za mąż. Mój obecny mąż był wdowcem i również ma córkę. Czy w tej sytaucji sąd może zgodzić się na zmianę nazwiska na nasze córka nie ma świadomości że inaczej się nazywa męża mojego uznaje za ojca. Chciała bym ją ustrzec przed nieprzyjemnościami w szkole wynikające z tego że inaczej ma na nazwisko tym bardziej że będzie chodziła do tej samej szkoły co jej siostra. Prosze o odpowiedź.
ewamariola1

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: BartK » 11 lut 2009, 19:50

Przede wszystkim temat przenoszę do właściwego działu.

Odpowiedź na pytanie znajduje się w art. 5 ustawy z dnia 15 listopada 1956 r. o zmianie imion i nazwisk:

1. Zmiana nazwiska obojga rodziców rozciąga się na małoletnie dzieci.

2. Jeżeli zmiana nazwiska dotyczy tylko jednego z rodziców, rozciągnięcie jej na małoletnie dziecko wymaga zgody drugiego z rodziców, chyba że nie ma on pełnej zdolności do czynności prawnych, nie żyje lub nie jest znany albo że jest pozbawiony władzy rodzicielskiej. Gdy dziecko ukończyło 14 lat, potrzebna jest również jego zgoda.

3. W razie braku porozumienia między rodzicami każde z nich może zwrócić się o rozstrzygnięcie do władzy opiekuńczej. Decyzja co do zmiany nazwiska małoletniego dziecka zapada po uprawomocnieniu się postanowienia władzy opiekuńczej.

4. Przepisy ust. 2 i 3 stosuje się odpowiednio w przypadku, gdy zmiana nazwiska ma dotyczyć tylko małoletniego dziecka. Z wnioskiem o zmianę nazwiska małoletniego dziecka występuje przedstawiciel ustawowy.
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi