Ustalenie miejsca pobytu dziecka a wizyta kuratora?

Zadaj pytanie kuratorowi rodzinnemu.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Ustalenie miejsca pobytu dziecka a wizyta kuratora?

Postautor: annamaria33 » 30 mar 2009, 15:40

Witam! Niedawno złożyłam wniosek do sądu o ustalenie miejsca pobytu dziecka przy mnie jako matce i kontaktów z ojcem. Ojciec nigdy z nami nie mieszkał, lecz od czasu założenia przeze mnie sprawy o alimenty zastrasza mnie, że odbierze mi córkę, zrobi ze mnie osobę chorą psychicznie itp.
Sąd zlecił wizytę kuratora w celu ustalenia, w jaki sposób sprawuję władzę rodzicielska nad dzieckiem (prawie 3 letnim). Czy jest to standardowe postępowanie? Czego mogę spodziewać sie po wizycie kuratora? Czy będzie dla sądu ona wiążąca, czy mogę np. spodziewać się wizyty w RODK? Czy muszę coś za to zapłacić? I czy mogę być zwolniona od tych kosztów - obecnie jestem na urlopie wychowawczym i nie mam żadnych dochodów.
annamaria33

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: kesey » 31 mar 2009, 0:42

Tak, to jest rutynowa czynność na etapie postępowania rozpoznawczego. Wnioski kuratora nie są dla sądu wiążące. Wizyta w RODK być może, ale nie musi (zależy, czy sąd uzna, że dla potrzeb postępowania konieczne jest przeprowadzenie takiego dowodu).
Tak koszty postępowania obciążają strony, zwolnienie z kosztów sądowych (w całości, lub w części) może nastąpić wyłącznie wówczas, gdy strona wykaże, iż nie jest w stanie ich ponieść bez uszczerbku dla zaspokojenia najbardziej elementarnych potrzeb życiowych (swoich i osób pozostających na jej utrzymaniu).
W sprawie zwolnienia z kosztów sądowych koniecznym jest wystąpienie do sądu z wnioskiem o zwolnienie od nich i dołaczenie oświadczenia, wypełnionego na standaryzowanym druku (aby pobrać- kliknij tutaj).
Nigdy nie dyskutuj z idiotą- najpierw sprowadzi cię do swego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

Postautor: annamaria33 » 04 kwie 2009, 15:30

Witam ponownie! Męczy mnie tylko jeszcze jedna sprawa: w aktach sprawy sadowej przeczytałam, że kurator ma zlecony wywiad w ciągu 14 dni. Tymczasem te 2 tygodnie minęły, nikogo nie było (chyba), nikt mi nie zostawiał nigdzie żadnych informacji i próśb o kontakt. To niby nic, ale sama świadomość takiego "najazdu" nie wiadomo kiedy sprawia, że czuję się, jakbym siedziała na skrzynce z dynamitem :wink: . Czy kurator ma prawo tez przyjść w dni wolne, sobotę, niedzielę, święta typu Wielkanoc itp.?
I czy znaczenie maja warunki domowe? mam mieszkanie w kamienicy, 2 pokoje, z wszelkimi podstawowymi wygodami typu ogrzewanie gazowe, okna PCV, drzwi antywłamaniowe, pokój dziecka wyposażony w odpowiednie meble i zabawki... Ale nie są to jakieś rewelacje. Tymczasem u ojca domek jednorodzinny z ogrodem, swieżo remontowany, itp. bajery.
annamaria33

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: kgb14 » 04 kwie 2009, 17:34

kurator może przyjść w trybie tego art od godz 7 do 22 w każdy dzień .
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 119 razy
Otrzymał podziękowań: 135 razy

Postautor: kesey » 04 kwie 2009, 18:06

Zgodnie z tym, co napisał Kgb, ograniczeniem dla kuratora są jedynie godziny, a nie dni wykonywania czynności, choć tutaj istnieją odniesienia do Kodeksu Pracy, z których wynika, iż raczej nie powinny być to niedziele i święta (to raczej uwaga z kuratorskiego punktu widzenia).

Ostatnio, coraz częściej słyszę jednak, jak w wielu dziedzinach stawia się na podejście biznesowe, iż czekam tylko jak po raz pierwszy "koncepcja biznesowa" wygra z takimi przeżytkami jak emocje, więzi i o kwestii powierzenia wykonywania władzy rodzicielskiej nad dzieckiem decydować będzie, np. ilość pokoi i posiadanie quada.

Na razie jednak, na szczęście, tak nie jest. Warunki materialne są uwzględniane, lecz nie odgrywają dominującej roli.
Nigdy nie dyskutuj z idiotą- najpierw sprowadzi cię do swego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi