Ustanowienie matki kuratorem społecznym kontaktów z ojcem?

Zadaj pytanie kuratorowi rodzinnemu.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Ustanowienie matki kuratorem spoŁecznym kontaktów z ojcem?

Postautor: annamaria33 » 04 kwie 2009, 23:53

Czy coś takiego jest możliwe? Jakie przesłanki o tym decydują i jakie wymogi musi spełnić matka?
Dziecko w terminie rozprawy będzie miało 3 lata, ojciec nigdy z nami nie mieszkał, przychodził nieregularnie średnio raz na 2 tygodnie. Teraz zastrasza mnie odebraniem córki i pod naciskiem rodziny chce spotkań w swoim domu. Ja złożyłam wniosek o kontakty wyłącznie w mojej obecności, w miejscach publicznych lub moim miejscu zamieszkania. Zaznaczam, że rodzina ojca jest bardzo negatywnie nastawiona i do dziecka, i do mnie - jest to dziecko pozamałżeńskie.
Zresztą kuriozalne wydaje mi się powierzenie opieki (choćby na te 2-3 godziny w weekend) dziecka byłej kochanki zdradzonej i wściekłej żonie...
annamaria33

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: raskolnikow » 05 kwie 2009, 22:59

Jeśli jesteś byłą kochanką to pomyśl jaką krzywdę zrobiłaś tej wściekłej żonie. A jeszcze większą dziecku, które wychowuje się bez ojca. Oczywiście ojciec dziecka również. Większość spraw z którymi się stykam w pracy, wynika z braku odpowiedzialności osób, które zanim pomyślą to już zrobią.
Odpowiadając na twoje pytanie to Sąd może ale nie musi ustanowić kontakty ojca z dzieckiem w obecności matki w neutralnym miejscu.
raskolnikow

Postautor: annamaria33 » 05 kwie 2009, 23:12

Z krzywd - kto i komu je wyrządził - doskonale zdaje sobie sprawę i za tę znajomość zapłaciłam m.in. depresją. I jakby to powiedzieć - do tego potrzeba dwojga, wiec chyba nie ja jestem tu jedyną i główną winną. W moim pytaniu nie chodziło mi jednak o ocenianie i umoralnianie - czy mnie, czy ojca dziecka - ale raczej o to, w jaki sposób uniknąć kontaktu małego dziecka z rozgoryczoną i złą osobą dorosłą. Jakoś nie widzę powodu, żeby małe dziecko miało za to wszystko zapłacić wypaczoną psychiką... Tylko dlatego, że ta pani teraz obawia się o swój związek małżeński... A ja przecież tego człowieka na siłę do swojego domu nie ciągnę, jest tyle miejsc, gdzie można sensownie spędzić czas z dzieckiem.
I ponawiam pytanie - czy matka może być kuratorem społecznym kontaktów ojca z dzieckiem, a jeśli tak, to w jakim przypadku.
annamaria33

Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: raskolnikow » 06 kwie 2009, 11:44

Nie można być sędzią we własnej sprawie. osobna sprawa czy pełni pani funkcję kuratora społecznego w ogóle.
raskolnikow

Postautor: kgb14 » 06 kwie 2009, 12:14

ja myślę , że tu jest jakieś poplątanie z pomieszaniem - stwierdzenie - kuratorem społecznym kontaktów ojca z dzieckiem - jakoś nie trzyma się kupy ;-)
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 119 razy
Otrzymał podziękowań: 135 razy

Postautor: Kobra » 06 kwie 2009, 21:07

Faktycznie ''kupy się to nie trzyma'' :wink:
Annamaria33-matka nie może być kuratorem społecznym kontaktów ojca z dzieckiem :!:
Sąd może natomiast orzec kontakty w obecności kuratora sądowego lub ustanowić nadzór nad tymi kontaktami. Ze stosownym wnioskiem można wystąpić do sądu-za udział kuratora sądowego płaci się 10% kwoty bazowej, czyli ok. 190 zł ( za jeden kontakt).
Doradzam wizytę w zespole kuratrów rodzinnych najbliższego sądu- tam uzyskasz wszelkie info.
Kobra
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postautor: eipiem » 06 kwie 2009, 21:33

Sąd moze równiez z własnej inicjatywy lub na wniosek matki ustalic kontakty ojca w obecności tej matki.I nie pełni ona wówczas funkcji kuratora społecznego ale pełni role matki dziecka.
eipiem
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 3 razy

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi