Chory psychicznie, nadużywający alkoholu

Zadaj pytanie kuratorowi rodzinnemu.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Chory psychicznie, nadużywajĄcy alkoholu

Postautor: Niaa85 » 30 kwie 2009, 17:44

Proszę o pomoc w sprawie mojego brata, jest chory na schizofrenie paranoidalną, nie kontynuuje leczenia po wyjściu ze szpitala, a pobyty w szpitalu są zbyt krótkie by zaszła jakakolwiek poprawa (wypisuje się na własną prośbę lub ucieka), sąd odrzucił wniosek o przymusowe leczenie złożony przez naszego Tatę. Do tego nadużywa alkoholu, co niweczy jakiekolwiek leczenie. W tej chwili sytuacja wygląda tak że okradł mamę z wszystkich pieniędzy i nie ma go od wczoraj, nie wiadomo co się z nim dzieje. I moje pytanie brzmi: czy jest możliwość aby miał kuratora, który mógłby nadzorować czy bierze leki, czy nie pije i pociągnąć do do odpowiedzialności za swoje zachowanie? Jak się o to starać, gdzie pójść, jaki wniosek złożyć? Dodam że chodzi tu tak o zdrowie mojego brata jak i rodziców którzy nie dają sobie z nim rady, czy możemy liczyć na kuratora, czy musimy czekać aż coś złego się wydarzy?
Niaa85

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: Kobra » 30 kwie 2009, 23:10

Myślę,że w tym przypadku można złożyć wniosek do Sądu Okręgowego o częściowe lub całkowite ubezwłasowolnienie Twojego brata.
Z wnioskiem możesz wystąpić Ty Niaa 85 lub rodzice.
Przy częściowym ubezwłasnowolnieniu funkcję opiekuna sprawuje wyznaczony kurator ( niekoniecznie sądowy- może być ktoś z rodziny ), a w przypadku ubezwłasnowolnienia całkowitego- opiekun prawny.
Kobra
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 1 raz

Postautor: Niaa85 » 01 maja 2009, 14:02

Jest jeszcze sprawa długów mojego brata, jest dosłownie ścigany przez firmę windykacyjną. Może orientują się Państwo czy w przypadku częściowego ubezwłasnowolnienia długi te przechodzą na np. Tatę? Zależało by nam na kuratorze sądowym bo nikt z rodziny nie ma kontroli nad bratem, czy o tym kto będzie opiekunem decyduje sąd na podstawie, nie wiem, zeznań (?), czy może być na prośbę rodziców przydzielony kurator sądowy??
Niaa85

Otrzymał podziękowań: 0 raz

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi