opłata za kontakty z dzieckiem w obecności kuratora

Zadaj pytanie kuratorowi rodzinnemu.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

opŁata za kontakty z dzieckiem w obecności kuratora

Postautor: lucynkae » 05 maja 2009, 23:37

Jestem ojcem. Chcę wnieść do sądu o ustalenie kontaktów mojej córki z żoną w obecności kuratora. Przeciwko żonie toczy się postępowanie o zaniedbanie i przeciwko jej kochankowi o znęcanie sie psychiczne i fiz. Jesteśmy w trakcie rozwodu. Sąd ustalił miejsce pobytu dziecka u mnie na czas toczącego się procesu. Problem w tym że moja córka bardzo się jej boi i nie chce się z nią widzieć... przynajmniej na dzień dzisiejszy. Chcę być feer i nie chcę utrudniać kontaktów. Dlatego zamierzam sam złożyć wniosek do Sadu o ustalenie kontaktów ale w obecności kogoś,,, kuratora lub psychologa. O kuratorze słyszałem a co do psychologa nie wiem. Chciałbym sie dowiedzieć kto płaci i jaką kwotę za takie spotkania, Czy można prosić Sąd o zwolnienie z kosztów. Bo żony pewnie kosztami nie obciążą gdyż ona uważa się za bezrobotną kobietę. JA mimo iz mam dziecko przy sobie płacę jej alimenty w kwocie 350 zł. Pomóżcie jak mam to załatwić. Zarabiam 1000 zł...A może mógłbym w tym wniosku prosić o obciążenie żony kosztami własnie z tej uwagi że płacę alimenty?
lucynkae

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: kesey » 07 maja 2009, 1:01

Koszt udziału kuratora w kontakcie- 187,38 zł.

Tak, wystąpienie z wnioskiem o zwolnienie od kosztów sądowych w całości lub części przysługuje każdej ze stron. Podstawą jest wykazanie, iż strona nie może ponieść kosztów bez uszczerbku dla zaspokojenia elementarnych potrzeb życiowych własnych, lub członków rodziny, pozostających na jej utrzymaniu. Niezbędnym załącznikiem do wniosku jest oświadczenie o stanie majątkowym, którego standaryzowany druk pobrać można ze strony MS.

Może warto także rozważyć kwestię występienia z pozwem o uchylenie obowiązku alimentacyjnego?
Nigdy nie dyskutuj z idiotą- najpierw sprowadzi cię do swego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi