gdzie mój syn pójdzie do szkoły?

Zadaj pytanie kuratorowi rodzinnemu.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

gdzie mój syn pójdzie do szkoŁy?

Postautor: marek 60 » 20 sie 2009, 8:46

Jestem po rozwodzie, nie mam ograniczonej władzy rodzicielskiej i mieszkam za granicą, syn ukończył w tym roku gimnazjum i od dwóch miesięcy usiłuję dowiedziec się do jakiej szkoły pójdzie, niestety ani była żona ani syn nie chcą odpowiedziec. Podczas ostatniego pobytu w polsce syn unikał mnie. Nie mam wpływu na wychowanie dziecka, a wiem napewno, że syn pali papierosy , pije alkochol i prawdopodobnie zażywa narkotyki. Co mogę z tym zrobic? Pozdrawiam.
marek 60

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: kgb14 » 20 sie 2009, 19:21

wnieść do sadu o ustalenie kontaktów-- no ale jeśli syn sam unika kontaktów to raczej trzeba dalej się starać przede wszystkim z nim nawiązać kontakt .
Co do wchodzenia w konflikt z prawem - pozostaje zawiadomienie odpowiedniego wydziału w policji d/s nieletnich - nawiązać kontakt można przez dzielnicowego.
Przypominam jednakże aby nie były to fałszywe oskarżenia .
Może też nawiązałby Pan kontakt ze szkołą do której uczęszczał dotychczas - może tam coś wiedzą - telefonicznie jednak pewnie niewiele się Pan dowie .
Wszystko powyższe wymaga jednak rozwagi i przemyślenia tego co Pan chce osiągnąć - jakimi metodami - jakie mogą być skutki uboczne . Ponowne pełne nawiązanie kontaktu z dzieckiem może trwać lata - może również nigdy nie nastąpić .
Gotowej recepty raczej Pan nie dostanie .

Może koleżanki i koledzy ,,rodzinni'' coś sensowniejszego jeszcze podpowiedzą .
,,Oponiarz''

,,One To-Day is Worth
Two To-Morrows''
Obrazek
Awatar użytkownika
kgb14
k.zawodowy
k.zawodowy

Podziękował : 119 razy
Otrzymał podziękowań: 135 razy

Postautor: marek 60 » 25 sie 2009, 12:08

dziekuje za odpowiedz zdaje sobie sprawe z tego ze powiadomienie policji moze spowodowac to ze mój syn całkiem sie odemnie odwróci.sprawa w sadzie o ustalenie kontaktów pewnie niczego nie zmieni poniewaz mieszkam za granica,niestety była zona kontroluje poczte dziecka ,a podczas mojego ostatniego pobytu w kraju poprostu nie wpusciła mnie do wspolnego domu.Czy nie ma takiej możliwosci zeby kurator sprawdził w jaki sposób jest wychowywane dziecko?czy chodzi do szkoły?
marek 60

Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: eipiem » 25 sie 2009, 15:35

Zachęcam Pana do podjecia proby uregulowania kwestii kontaktów z dzieckiem za posrednictwem sadu.Od czerwca 2009 obowiązuja nowe przepisy w tej kwestii (sad orzeka jaka forma kontaktu - osobistego,telefonicznego,mailowego) ma byc realizowana i w jaki sposób (np.sad moze ustalic kontakt z dzieckiem poza miejsce zamieszkania matki i np w obecnosci kuratora sadowego).Jesli do orzeczonego kontaktu nie dojdzie sad podejmie stosowne działania.Na rozprawie moze pan w obecnosci sadu porosić b.zone o udzielenie informacji dot. sposobu wychowania panstwa dziecka
eipiem
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 3 razy

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi