Demoralizacja - wezwanie do sądu.

Zadaj pytanie kuratorowi rodzinnemu.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Demoralizacja - wezwanie do sĄdu.

Postautor: dechalol » 12 wrz 2009, 13:00

Cześć. Mam pytanie, tym razem coś całkiem z innej mańki. Dzisiaj, 12 września 2009 roku - w moje urodziny - dostałem świetny prezent, wezwanie do sądu na sprawę odnośnie demoralizacji. Wpierw opowiem o całej sprawie. Na zakończenie "Jarmarku Dominikańskiego" zaprosiłem na noc kolegę, z którym mieliśmy iść sobie wypić po 3 piwa(nie za dużo, nie za mało). Tzw. "żul" kupił nam je z samego rana, schowaliśmy je i wieczorem przyszliśmy je wypić. Mój kolega był lekko wstawiony i wariował na całym jarmarku. Na koniec, około 22~ poszliśmy zjeść do MC'Donalda i tam złapała nas policja. Odwieźli nas na komisariat, a potem odebrali nas rodzice. 4 lub 5 dni później poszliśmy "zeznawać". Policjant powiedział, że jak to pierwszy raz, to nic nie powinno się stać, ale za drugim razem pojadą z nami z grubej rury. W szkole nie ma problemów, nie chodzę na wagary i nie piję jak pijak - tylko, gdy jest jakaś bardzo wyjątkowa okazja. Niżej przedstawiam wezwanie.

Obrazek

Piszę to, ponieważ nie chcę się zdziwić na sali, podczas rozprawy.
dechalol

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: BBG » 12 wrz 2009, 13:19

A jak brzmi pytanie? Jak dla mnie wszystko jest jasne. Wychodzi z tego, że nie ukończyłeś 18 lat i piłeś alkohol. Więc w myśl ustawy o postępowaniu w sprawach nieletnich wykazałeś przejawy demoralizacji i będziesz odpowiadał za to przed sądem rodzinnym. Sąd zastosuje wobec ciebie jeden ze środków wychowawczych.
Nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!
Awatar użytkownika
BBG
Mod
Mod

Podziękował : 134 razy
Otrzymał podziękowań: 470 razy

Postautor: dechalol » 12 wrz 2009, 22:33

To znaczy? Co dokładnie?
dechalol

Postautor: BBG » 13 wrz 2009, 18:29

Art. 6. Wobec nieletnich sąd rodzinny może:
1) udzielić upomnienia,
2) zobowiązać do określonego postępowania, a zwłaszcza do naprawienia wyrządzonej szkody, do wykonania określonych prac lub świadczeń na rzecz pokrzywdzonego lub społeczności lokalnej, do przeproszenia pokrzywdzonego, do podjęcia nauki lub pracy, do uczestniczenia w odpowiednich zajęciach o charakterze wychowawczym, terapeutycznym lub szkoleniowym, do powstrzymania się od przebywania w określonych środowiskach lub miejscach albo do zaniechania używania alkoholu lub innego środka w celu wprowadzania się w stan odurzenia,
3) ustanowić nadzór odpowiedzialny rodziców lub opiekuna,
4) ustanowić nadzór organizacji młodzieżowej lub innej organizacji społecznej, zakładu pracy albo osoby godnej zaufania - udzielających poręczenia za nieletniego,
5) zastosować nadzór kuratora,
6) skierować do ośrodka kuratorskiego, a także do organizacji społecznej lub instytucji zajmujących się pracą z nieletnimi o charakterze wychowawczym, terapeutycznym lub szkoleniowym, po uprzednim porozumieniu się z tą organizacją lub instytucją,
7) orzec zakaz prowadzenia pojazdów,
8) orzec przepadek rzeczy uzyskanych w związku z popełnieniem czynu karalnego,
9) orzec umieszczenie w rodzinie zastępczej, w odpowiedniej placówce opiekuńczo-wychowawczej albo ośrodku szkolno-wychowawczym,
10) orzec umieszczenie w zakładzie poprawczym,
11) zastosować inne środki zastrzeżone w niniejszej ustawie do właściwości sądu rodzinnego, jak również zastosować środki przewidziane w Kodeksie rodzinnym i opiekuńczym.
Awatar użytkownika
BBG
Mod
Mod

Postautor: dechalol » 14 wrz 2009, 9:59

Za pierwszy raz wszystkie te wymienione rzeczy sąd może zrobić?
dechalol

Postautor: BBG » 14 wrz 2009, 11:04

Obstawiałbym któryś ze środków wychowawczych pomiędzy 1,2,3,5,6,7,11 w zależności od tego co wyniknie w trakcie postepowania przed sądem. A Twoje stwierdzenie, że nie pijesz jak pijak, a tylko gdy jest okazja, sugeruje, że chyba nie do końca Twoje zachowanie jest odpowiednie jak na osobę niepełnoletnią, która w ogóle nie pwoinna mieć kontaktu z alkholem.
Awatar użytkownika
BBG
Mod
Mod

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi