Oplata za nadzor kuratora przy kontaktach z dzieckiem

Zadaj pytanie kuratorowi rodzinnemu.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

Oplata za nadzor kuratora przy kontaktach z dzieckiem

Postautor: Maciek22a » 30 wrz 2009, 11:09

Pisze poniewaz mam problem.

Sad wyznaczyl przy kontaktach z dzieckiem nadzor kuratora ktorym ja mam byc obciazony w calosci . Do kwietnia mialem kontakty 2 razy w miesiacu , Sad w kwietniu zmienil te kontaty tak ze z tych dwoch spotkan zrobily sie 4 ( nie zezwolil na nocowanie synka u mnie - o co skladam apelacje) wiec musze dziecko zabrac rano w sobote i oddac wieczorem , tak samo w niedziele .

Wczesniej zasadzil oplate za kuratora w wysokosci 187 zl .. miesiecznie i taka tez dostalem oplate ( za dwa spotaknia) i tak bylo napisane w postanowieniu.

W czerwcu Sad wydal nowe postanowienie o oplacie za kuratora , napisane dokladnie ta sama podstawe pawna i to samo uzasadnienie ddajac tylko na koncu dopisek " pomnozone przez ilosc spotkan w miesiacu" !!!!
I z oplaty 187 zl/mc zrobila sie chorendalna kwota 749 zl miesiecznie ... To dla mnie jakis koszmar placic taka kwote za spotkania z synem ( w dodatku ze to wiecej niz alimenty jakie place ).

Prosze was o pomoc czy to zgodne z prawem ... nie jestem wstanie placic takich kwot co miesiac ( odwolalem sie od oplaty - ale nie wiem czy to cos da ) , nie wiem jak Sad mogl wczesniej kasowac jako ryczalt miesieczny za 2 spotkania 187 zl a teraz mnozy to razy 4 ....
Nie rozumien nic w pawie sie nie zmienilo a zmienia sie oplata ... nie wiem czy Sad zle wczesniej liczyl oplate czy teraz zle liczy...

Blagam was o pomoc ...Czy cos moge z tym zrobic ...( odwolac sie, prosic o umorzenie kwoty, moze kurator zawodowy jest tanszy...)
Maciek22a

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: eipiem » 30 wrz 2009, 17:05

Ponosisz opłate w wys.187 zł za każde spotkanie z dzieckiem.Jest to ryczałt (10 % kwoty bazowej) dla kuratora za udział w kontakcie Twoim z dzieckiem.Taka cztnność kuratora jest odpłatna za każde zdarzenie (czyli Sąd słusznie przemnożył 187 zł przez ilość spotkań).Czy możesz to zmienić-tak.Złóz wniosek o zmianę orzeczenia i kontakty bez udziału kuratora.Wówczas nie bedziesz ponosić w/w kosztów.sąd orzeka udział kuratora w kontaktach by sprawdzić czy nie dzieje sie nic złego podczas spotkań.Notaki kuratora pozwalają Sadowi zmienic decyzje,ale potrzebna jest Twoja inicjatywa.
eipiem
k.zawodowy
k.zawodowy

Otrzymał podziękowań: 3 razy

Postautor: Maciek22a » 30 wrz 2009, 21:10

Oki jutro pojde do Parwnika ... ale mam pyatnie wiec czemu wczesiej za dwa spotkania bylo wystawiane obciazenie 187 zl ??? czy w jaki kolwiek sposob moge sie odwolac od zasadzonej juz kwoty ... naprawde mnie nie stac na taka oplate ,...
Maciek22a

Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: kesey » 02 paź 2009, 1:00

Możesz starać się o częściowe bądź całkowite zwolnienie z opłat- przy czym wyznacznikiem decyzji sądu jest wyłącznie Twój status materialny. Sąd może, lecz nie musi przychylić się do Twojego wniosku, jeśli uzna, iż kwota taka stanowiłaby uszczerbek dla zaspokojenia podstawowych potrzeb życiowych.
Nic też nie stoi na przeszkodzie, ażeby wystąpić z wnioskiem o zmianę postanowienia, w części dotyczącej kosztów i obarczenie nimi rodziców małoletniego solidarnie (chyba, że obecność kuratora jest konsekwencją wyłącznie Twoich nieodpowiedzialnych zachowań podczas kontaktów).
Nigdy nie dyskutuj z idiotą- najpierw sprowadzi cię do swego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi