kurator reprezerntujacy

Zadaj pytanie kuratorowi rodzinnemu.

Moderatorzy: Ultima, BBG, Sasquatch

kurator reprezerntujacy

Postautor: qwert » 26 paź 2009, 17:19

dzień dobry. założyłem razem z moja dziewczyna sprawę w sadzie o uznanie ojcostwa gdyż okazało sie ze musi minąć 300 dni od rozwodu. w piśmie z sadu otrzymaliśmy wezwanie do wskazania kuratora reprezentującego. niestety nigdzie nie mogę znaźć odpowiedzi kto moze byc takim kuratorem ?
qwert

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: BartK » 26 paź 2009, 18:08

Prawdopodobnie chodzi o kuratora procesowego, który nie ma nic wspólnego z kuratorem sądowym. Rozumiem, że nie można ustalić miejsca pobytu byłego męża dziewczyny?
Awatar użytkownika
BartK
VIP
VIP

Podziękował : 3 razy
Otrzymał podziękowań: 12 razy

Postautor: qwert » 26 paź 2009, 20:54

własnie o to chodzi ze nie ma z nim jakiegokolwiek kontaktu... a może orientują się Państwo kto może być takim kuratorem ?? musi to być urzędnik czy wystarczy osoba fizyczna np. ja albo ktoś z rodziny ??
qwert

Podziękował : 0 raz
Otrzymał podziękowań: 0 raz

Postautor: kesey » 27 paź 2009, 0:21

Przy kurateli stosuje się w kwestiach nieuregulowanych przepisami odpowiednio przepisy o prawnej opiece. Kuratorem może zatem być ustanowiona każda osoba, spełniająca poniższe warunki:
- posiadająca pełnię praw publicznych,
- posiadająca pełną zdolność do czynności prawnych,
- dająca gwarancję prawidłowego wypełniania powierzonych jej obowiązków (między innymi kurator dla danej osoby nie może być stroną w tej samej sprawie, gdyż wówczas mogłoby dojść do sprzeczności jego interesów z interesami osoby, którą miałby reprezentować).
Nigdy nie dyskutuj z idiotą- najpierw sprowadzi cię do swego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem.
Awatar użytkownika
kesey
VIP
VIP

Podziękował : 51 razy
Otrzymał podziękowań: 197 razy

Wróć do Zadaj pytanie kuratorowi